05:50:57 20.06.2024
Stiri

„Pre-vetting” și la CSJ: Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție vor fi supuși evaluării externe

Actualitate 30.03.2023 13:38 Vizualizări1785 Autor: Ziarul National
„Pre-vetting” și la CSJ: Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție vor fi supuși evaluării externe


Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe, numită și „pre-vetting”, potrivit unui proiect de lege votat astăzi în a doua lectură de către Parlament.

Potrivit noilor prevederi ale legislației, evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante.

Exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.

CITIȚI și Reformă VOTATĂ: CSJ va avea mai puțini membri și competențe mai restrânse

Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală.

CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe. Totodată, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept rezultat eliberarea din funcție a judecătorilor, care, drept urmare, vor fi lipsiți de dreptul de a exercita funcția de judecător timp de șapte ani din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii.

CITIȚI și Comisia „pre-vetting” a FINALIZAT evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM. Doar TREI candidați din 12 au promovat testul de integritate, iar activitatea CSM-ului va rămâne în continuare BLOCATĂ

Hotărârile CSM privind nepromovarea evaluării integrității vor putea fi contestate, iar cererile vor fi examinate în cadrul Curții Supreme de Justiție de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ până la data de 31 decembrie 2022.

Potrivit autorităților, evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Scopul acestei inițiative este sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md