POPULISM // Salariile MAJORATE ale deputaților RĂMÂN ÎN VIGOARE, chiar dacă socialiștii, dar și Dodon s-au lăudat că vor cere micșorarea acestora
Salariile deputaților, majorate cu peste 4 000 de lei de la 1 ianuarie 2020, vor rămâne în vigoare cel puțin până în luna iulie 2020, atunci când sunt admise modificări la Legea bugetului de stat. Informația a fost confirmată pentru Ziarul NAȚIONAL de către consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea.
Totuși, imediat după anunțarea inițiativei legislative a socialiștilor privind micșorarea salariilor celor 101 de deputați, președintele Igor Dodon s-a grăbit să-i laude pe deputații PSRM.
Citește și: DOC // Deputaţii moldoveni primesc SALARII cu 4 182 de lei mai mult decât în 2019
„Salut inițiativa PSRM de anulare a creșterii salariilor deputaților. Socialiștii au demonstrat care este diferența dintre vorbe și fapte, în timp ce deputații PAS s-au limitat din nou la show pe Facebook, fără să depună o inițiativă, sperând că o să rămână cu salariile majorate, dar și cu beneficiile unui PR populist. Au rămas fără ambele”, a scris Dodon pe Facebook.
Amintim că amendamentul privind majorarea salariului deputaților a fost propus la finele anului trecut de către democratul Vladimir Cebotari, iar toți deputații l-au votat. Legislatorii PAS au remarcat creșterile de salarii abia ieri și au făcut publică informația.
„Nu cunosc cu cât au fost majorate salariile, știu doar cu cât a fost majorat acest coeficient (coeficientul în baza căruia sunt calculate salariile de la Parlament a fost majorat de la 1.000 la 1.300 - n.r.). Chiar și cu această creștere, salariul unui funcționar din Parlament este mai mic decât al unui șef de direcție din Guvern”, a declarat astăzi Cebotari.
Amintim că, de la 1 ianuarie 2020, salariile deputaților s-au majorat cu 4 182 de lei. Dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului era de 13 940 de lei, atunci în 2020 este deja de 18 122 de lei.
Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arătau că, la finele anului 2019, salariul mediu lunar în domeniul sănătății a fost de 6 915 lei, iar în învățământ - de 6 203 lei, ceea ce înseamnă că medicii și profesorii din această republică primesc de aproape trei ori mai puțini bani decât deputații.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei