21:43:15 07.04.2020
 
Stiri

Popescu i-a spus lui Lavrov la Moscova că își dorește reducerea costurilor de roaming, iar șeful diplomației rusești vrea mai multă cultură și limbă rusă la Chișinău. Analist: „Rusia nu-și schimbă năravul”

Politică 12.09.2019 09:33 Vizualizări1655 Autor: Ziarul National
Popescu i-a spus lui Lavrov la Moscova că își dorește reducerea costurilor de roaming, iar șeful diplomației rusești vrea mai multă cultură și limbă rusă la Chișinău. Analist: „Rusia nu-și schimbă năravul”


Rusia se conduce, în relațiile cu R. Moldova, după principiul „sau totul, sau nimic/foarte puțin”, este concluzia analistului politic Dionis Cenușă după vizita din 11 septembrie a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la Moscova.

Un comunicat de presă al diplomației de la Chișinău arată că Nicu Popescu a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre intensificarea relaţiilor comercial-economice bilaterale, problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni, legate în special de lipsa unui acord de protecție socială, prioritatea retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană, precum și relansarea dialogului privind retragerea și distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna.

Popescu i-a amintit lui Lavrov despre faptul că semnarea Acordului de Asociere RM-UE, care include şi Zona de Liber Schimb, „nu este în contradicţie” cu Zona de Liber Schimb în cadrul CSI și i-a propus reducerea costurilor de roaming între cele două state.

„Referitor la problematica reglementării transnistrene și rolul Federaţiei Ruse ca stat mediator în acest proces, ministrul moldovean de Externe a reiterat prioritatea retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană, prezența cărora pe teritoriul Republicii Moldova contravine principiului neutralității stipulat în Constituția republicii. Șeful diplomației moldovenești a salutat disponibilitatea Federaţiei Ruse de a relansa dialogul privind retragerea și distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și a exprimat speranța ca acest subiect să fie discutat cât mai curând posibil cu toți actorii internaționali, sub egida OSCE”, cităm din comunicatul Ministerului de Externe.

De cealaltă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut la întrevederea cu Nicu Popescu mai multe „garanții” pentru limba rusă, presa de limbă rusă și libera circulație a cetățenilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova.

„Am pus problema privind luarea măsurilor pentru protecția limbii ruse în R. Moldova. Colegii noștri au luat în considerare acest fapt, contez pe faptul că acest lucru nu va permite îngustarea artificială a spațiului pentru vorbitorii de limbă rusă și ruși în R. Moldova. Ne-am înțeles pentru a fi luate măsuri privind neîncălcarea regimului fără vize, renunțarea la măsurile restrictive față de cetățenii celor două state”, a spus Lavrov.

De asemenea, Lavrov a promis demararea procesului de casare a munițiilor de la Cobasna „peste un an” și a reiterat priorițățile Moscovei în raport cu Chișinăul, printre acestea numărându-se păstrarea statalității R. Moldova și neaderarea la blocuri militare, dar și oferirea unui „statut special” pentru Transnistria.

Analistul politic Dionis Cenușă crede că „visul Moscovei este ca factorii de decizie de la Chișinău să vorbească cu cuvintele lui Igor Dodon, Zinaidei Greceanîi și restul adepților socialișstilor”.

„Problema este în speranța guvernării non-Dodon că Rusia își poate schimba năravul. Eu mereu zic că nu. Ei nu o fac nici în raport cu puterile mari, de ce ar face-o cu o Moldovă slabă?! E o realitate geopolitică din care R. Moldova poate ieși, dacă aderă la blocuri economice și politice regionale și o face cât mai repede”, a comentat Cenușă pe Facebook.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md