Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, votată în lectură finală: Principalele prevederi
Scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute vor fi majorate cu 10%, până la la 29 700 de lei, iar mai multe tipuri de venituri vor fi scutite de impozite, potrivit politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025, aprobate astăzi de către Parlament în lectură finală.
Printre veniturile scutite de impozite se numără cele obținute de persoane fizice la înstrăinarea unui autoturism aflat în proprietate cel puțin trei ani, veniturile persoanelor fizice din dobânzi obținute din valorile mobiliare de stat și obligațiunile emise de autoritățile locale, veniturile obținute din vânzarea energiei electrice de către persoane fizice, care produc energie regenerabilă și cărora li se aplică mecanismul de contorizare sau facturare netă.
De asemenea, vor fi scutite de impozitele pe venit plățile pentru contractele de studii în limita sumei salariului mediu și pentru cheltuielile legate de prime de asigurare pentru persoane fizice în caz de incendii, calamitate etc.
Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 mai prevede deducerea cheltuielilor agenților economici pentru cadouri în natură, inclusiv vouchere oferite salariaților, al căror cuantum anual în raport cu un salariat nu depășește cumulativ valoarea de 10% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. De asemenea, vor fi deduse și cheltuielile suportate de angajator pentru orice plăți efectuate în folosul angajatului, studenților stagiari sau elevilor în baza raporturilor reglementate de Codul educației și Legea cu privire la învățământul dual.
În anul 2025 vor fi micșorate de la 40% la 2% amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă.
Potrivit președintelui Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, măsurile prevăzute în politica fiscală pentru 2025 au scopul de a stimula atât persoanele fizice, cât și agenți economici R. Moldova.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”