00:55:51 13.08.2022
Stiri

Platon, Plahotniuc și Usatîi ar putea fi CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare de justiția lui Putin, cu ispășirea pedepsei în R. Moldova. Aceștia ar fi ​implicați în spălarea a 500 MILIARDE de ruble

Actualitate 26.06.2022 08:43 Vizualizări2108 Autor: Vitalie Hadei
Platon, Plahotniuc și Usatîi ar putea fi CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare de justiția lui Putin, cu ispășirea pedepsei în R. Moldova. Aceștia ar fi ​implicați în spălarea a 500 MILIARDE de ruble


Fostul acționar al Moldindconbank, Veaceslav Platon, ex-președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, dar bancherul din umbră Aleksandr Korkin, ar putea fi condamnați în Rusia în dosarul de rezonanță privind scoaterea din Federația Rusă a aproximativ 500 de miliarde de ruble, în așa-numita „schemă moldovenească” – „laundromat”


Procurorii ruși cer de la 16 la 20 de ani închisoare pentru inculpații din acest dosar.


Potrivit anchetei, transferul în străinătate a unor sume uriașe de documente falsificate a fost efectuat de inculpați în cadrul unei comunități infracționale organizate internaționale.

Tribunalul Districtual Tver din Moscova analizează un dosar penal rezonant privind retragerea ilegală a sute de miliarde de ruble din Rusia. Acesta are aproximativ 120 de volume și informații pe suporturi electronice.

Potrivit departamentului de investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, toți inculpații au fost implicați în retragerea ilegală pe scară largă a fondurilor din Rusia. Transferul de miliarde în străinătate a fost efectuat folosind documente falsificate.

După cum reiese din materialele cauzei, cea mai mare parte a operațiunilor ilegale a avut loc în perioada 30 iunie 2013 – sfârșitul anului 2014.

Ancheta îl are în vedere pe proprietarul Moldindconbank, Veaceslav Platon, fostul șef al PD Vladimir Plahotniuc, politicianul moldovean, Renato Usatîi și bancherul din umbră Alexander Korkin, care în dosarul analizat la judecătoria districtuală Tver apare modest ca prim-adjunct al directorului general adjunct al Ș.M. Nafta-Ufa.

Schema, conform căreia aproape 500 de miliarde de ruble au părăsit Rusia, după cum au descoperit anchetatorii, a fost foarte originală. Între cele două companii străine a fost încheiat un acord de împrumut, pe care nimeni nu avea să-l îndeplinească, iar cetățenii R. Moldova și firmele rusești au acționat ca garanții pentru aceasta. După ce împrumutul a fost amânat, creditorul a intentat un proces la instanța din R. Moldova împotriva debitorului și a garanțiilor săi. Cetățenii moldoveni au fost implicați în escrocherie tocmai pentru ca dosarul să poată fi analizat la instanța locală. După ce decizia a fost luată în favoarea reclamantului, actele de executare au fost trimise la Moldindconbank.

În același timp, băncile rusești implicate în schemă au deschis conturi de decontare ale companiilor care au acționat ca garanti pentru împrumuturi, la care se presupune că au fost creditate fonduri pentru conversia în valută străină.

Banii au fost apoi transferați în conturile Moldindconbank deschise în SUA și Germania. Băncile moldovenești și rusești au simulat tranzacții valutare până când fondurile companiilor au fost confiscate în conformitate cu deciziile instanțelor din R. Moldova. După aceea, acestea au fost transferate către bănci străine (în principal țări UE) în conturile reclamanților, societăți străine controlate de membri gruparii. Astfel, potrivit calculelor anchetei, milioane de dolari și euro americani au fost retrași zilnic prin intermediul băncilor rusești.

De partea rusă, schema infracțională a implicat băncile „Occidentale”, RZB, Kreditbank, „European Express” și o serie de altele, reprezentate de proprietarii lor actuali sau din umbră.

În acest moment, mulți dintre ei au fost deja condamnați, în special, fostul șef al RZB, Alexandru Grigoriev, (12 ani), fostul proprietar al băncii „European Express”, Oleg Kuzmin, (9 ani) și Elena Platon (9 ani), sora proprietarului Moldindconbank Veaceslav Platon. Toți aceștia nu numai că și-au recunoscut vinovăția, dar, de asemenea, după ce au încheiat acorduri premergătoare procesului cu Parchetul General, au cooperat activ cu ancheta.

Ancheta a stabilit că, Yusupov, Șaripova, Sobolev și Pakhomov, împreună cu Elena Platon, au realizat documente fictive de control valutar și au asigurat transferul zilnic al unor sume mari în conturile bancare ale Moldindconbank.

Potrivit unor rapoarte, verdictul în marele caz de retragere a fondurilor va fi una dintre dovezile care vor fi folosite împotriva presupușilor lideri ai organizației Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi și Veaceslav Platon, care au fost arestați în absență în Rusia pentru percheziția internațională. Întrucât este aproape imposibil să se realizeze extrădarea lor, se ia în considerare opțiunea de a condamna inculpații în absență în Federația Rusă cu transferul ulterior al pedepselor lor pentru executare în Moldova, scrie Komersant.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

miticu mitica 26.06.2022 10:40

Sa ii spuneti lui Ciolac(u) sudistul sârb ca in Balcani nu merge cu ciorba reincalzita a PD. Daca se vrea partid de stanga cu adevarat european si de limba româna, trebuie sau sa isi extinda aripa PSD in RM sau sa o ia de la zero, dar in ambele cazuri trebuie sa bage mana in buzunar. Nu asteapta sa faca altii si el sa vina la sfarsit sa ia spuma.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md