02:29:53 27.02.2024
Stiri

Pești care conțin mercur. Lista cu speciile de pești pe care trebuie să îi eviți. Care sunt peștii care nu conțin mercur

Actualitate 04.12.2023 08:00 Vizualizări6659 Autor: Ziarul National
Pești care conțin mercur. Lista cu speciile de pești pe care trebuie să îi eviți. Care sunt peștii care nu conțin mercur


Mercurul poate fi prezent în alimente dacă este răspândit în mediul înconjurător. În special, animalele acvatice pot fi predispuse să acumuleze concentrații mai mari. Este important să te asiguri că eviți să consumi un conținut ridicat din această substanță deoarece poate dăuna sănătății. Află ce pești care conțin mercur se recomandă să excluzi din dietă.

Consumul de fructe de mare reprezintă principala sursă de mercur. Cu toate acestea, dacă ai grijă să nu depășești cantitățile maxime admise de specialiști, poți să te ferești de efectele sale dăunătoare asupra organismului.

Mercurul este un element natural care se găsește în: sol, aer, apă și alimente. Nivelurile sale pot varia în funcție de structura de mediu a fiecărei zone, potrivit FDA. Acestea pot fi mai ridicate din cauza poluării provocate de activitățile umane, cum ar fi: arderea combustibililor fosili, producția și extracția de aur la scară mică. De aceea, există pești care conțin mercur.

Metilmercurul este un tip de mercur, format din organisme microscopice, fiind cea mai răspândită formă de mercur în mediu. De asemenea, are cel mai mare potențial dăunător dintre toate formele de mercur. Poate fi toxic pentru orice persoană.

În cazul intoxicației cu mercur, pot apărea următoarele simptome: dificultăți în vorbire, auz sau vedere; amorțeală sau slăbiciune musculară; probleme de echilibru; gust metalic în gură; probleme psihologice și, în cazul sarcinii, probleme de dezvoltare a fătului.

Lista speciilor de pești care conțin mercur

Aproape toți peștii și crustaceele conțin urme de metilmercur. Nu se poate preveni sau elimina în întregime mercurul din alimente. Majoritatea tipurilor de fructe de mare nu au niveluri de mercur ce ar putea pune în pericol sănătatea adulților.

Nivelurile de mercur prezente în organism, diferă de la o specie de pește la alta. Acest lucru se datorează unor factori precum: tip de pește, dimensiune, locație, habitat, dietă și vârstă. Pentru că au dimensiuni mai mari, peștii prădători tind să conțină mai mult mercur decât restul speciilor.

În același timp, se recomandă să recunoști peștii care conțin niveluri mai mari de mercur: calcan, rechin, barramundi, pește spadă, pește pion roșu, rexea solandri, ton roșu sudic sau mihalţ de mare, conform Better Health Channel.

Peștii care nu conțin mercur

Peștele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase, datorită conținutului său nutritiv bogat în: proteine, grăsimi nesaturate și acizi grași omega 3. De asemenea, conține concentrații reduse de grăsimi saturate.

Pentru a nu exclude complet din dietă carnea de pește, poți încerca să consumi pești care conțin niveluri mai scăzute de mercur precum somonul sau tonul la conservă. În plus, există crustacee cu un conținut scăzut de mercur, precum: stridii, creveți și homari.

În plus, uleiul de pește oferă numeroase beneficii pentru sănătate: reduce inflamația cronică, menține inima sănătoasă, susține sănătatea oaselor, îmbunătățește funcțiile cognitive, susține vederea, ajută ficatul gras, menține sănătatea pielii și este util în tratarea astmului și alergiilor.

Totodată, în timp, organismul uman poate elimina mercurul. Așadar, poți depăși nivelurile sigure de mercur doar dacă mănânci o mulțime de pește cu conținut ridicat de mercur, în mod regulat, pe parcursul a mai multe luni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md