13:35:55 16.04.2024
Stiri

Peste 10 mii de cetățeni ai R. Moldova suferă anual un accident vascular cerebral: Cum trebuie să acționați când observați o persoană cu simptomele acestei afecțiuni

Actualitate 29.10.2020 16:43 Vizualizări1172 Autor: Ziarul National
Peste 10 mii de cetățeni ai R. Moldova suferă anual un accident vascular cerebral: Cum trebuie să acționați când observați o persoană cu simptomele acestei afecțiuni


Numărul persoanelor din R. Moldova care au suferit un accident vascular cerebral s-a majorat de aproape patru ori în ultimii 25 de ani.

Datele oficiale arată că, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 de mii de persoane care au suferit un accident vascular cerebral (AVC), în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane la evidența medicilor.

Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral, afecțiunea fiind cauza principală de handicap pentru populația adultă din Republica Moldova.

Potrvit acelorași date, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime dintre victimele AVC-ului sunt persoane social active. Tot AVC-ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foame de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției cerebrale. Acesta este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic, patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi stilul de viață nesănătos.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât intervenția precoce este crucială în cazul AVC. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

Printre simptomele accidentului vascular cerebral se numără:

-slăbiciunea bruscă;

-amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;

confuzie și dificultate de vorbire;

-dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;

-dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;

-dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută etc.

Menționăm că, în anul 2010, Organizația Mondială a Accidentului Cerebral Vascular a declarat AVC-ul o urgenţă de sănătate publică la nivel global, iar la 29 octombrie este marcată în fiecare an Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral.

AVC a atins deja proporții epidemice și reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, fiind şi o cauză frecventă de handicap în cazul adulților. Cea mai mare parte (aproximativ 75%) din cazurile de AVC apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și aproximativ o treime din pacienți mor în primul an de la debut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md