10:05:31 29.03.2024
Stiri

„Pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Basarabiei, România va dona un nou lot de 50 400 de doze de vaccin”: DISCURSUL Ambasadorului României la Chișinău în cadrul ședinței solemne dedicate Unirii de acum 103 ani, organizată în Parlamentul R. Moldova

Actualitate 27.03.2021 16:02 Vizualizări2090 Autor: Ziarul National
„Pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Basarabiei, România va dona un nou lot de 50 400 de doze de vaccin”: DISCURSUL Ambasadorului României la Chișinău în cadrul ședinței solemne dedicate Unirii de acum 103 ani, organizată în Parlamentul R. Moldova


Academicieni, istorici, politicieni și diplomați de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit astăzi în premieră în Parlamentul R. Moldova pentru a marca împlinirea, pe 27 martie, a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

La evenimentul desfășurat în sala „Europa” a Parlamentului Republicii Moldova a participat și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care a evocat evenimentele istorice și a vorbit despre eforturile pe care le face România pentru a ajuta și astăzi cetățenii R. Moldova.

„Ffilonul identitar comun - unitatea de limbă, cultură, istorie și tradiții dintre România și Republica Moldova - transcende dincolo de pandemii, politică și dispute geopolitice sterile”, a punctat diplomatul român.

Cu acest prilej, Daniel Ioniță a anunțat că „pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Basarabiei, România va dona un nou lot de 50 400 de doze de vaccin” și i-a urat R. Moldova „un viitor comun mai bun și mai prosper într-o Europă fără granițe”.

Vedeți mai jos întregul discurs al Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, ținut în cadrul ședinței solemne de consemnare a zilei de 27 martie 1918:

Doamnelor și Domnilor Deputați,

Domnule Președinte al Academiei de Științe din Moldova,

Domnule Președinte al Academiei Române,

Distinți reprezentanți ai mediului academic,

Domnilor Primari,

Onorată asistență,

Dragi prieteni,

Este o onoare și o plăcere să particip la acest important eveniment dedicat aniversării a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Este semnificativ că această ceremonie are loc în anul în care vom marca 30 de ani de la Declarația de Independență a Republicii Moldova și 30 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Moldova.

Adresez sincere felicitări organizatorilor evenimentului și apreciez în mod deosebit găzduirea sa în Parlamentul Republicii Moldova, în sala Europa, nume cu o rezonanță aparte.

Antevorbitorii mei s-au referit magistral la trecut, decriptându-ne semnificațiile și importanța actului măreț de la 27 martie 1918, când Sfatul Țării a decis Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, ca un prim și esențial pas în procesul de edificare al României Mari.

Sunt convins că aceeia care vor vorbi după mine, oamenii politici responsabili și vizionari, se vor referi la viitorul nostru comun și la ce trebuie să facem pentru a ne atinge obiectivele.

Îmi revine astfel mie sarcina să vorbesc despre prezent, și o voi face din perspectiva diplomatului constrâns, uneori, de limitele mandatului care i-a fost încredințat. Oricum, indiferent de retorică, sunt însă convins de faptul că doar împreună, prin viziune politică, curaj și proiecte realizate în folosul cetățenilor vom reuși să ștergem, pentru totdeauna poate, consecințele – încă vizibile – ale odiosului Pact Ribbentrop-Molotov.

Onorată asistență,

Înainte de toate trebuie spus că la baza relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova se află:

În primul rând, filonul identitar comun: unitatea de limbă, cultură, istorie și tradiții dintre România și Republica Moldova care transcende dincolo de pandemii, politică și dispute geopolitice sterile.

În al doilea rând, un cadru juridic de excepție: și am în vedere Declarația privind instituirea unui Parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), precum și zeci de acorduri, protocoale, declarații, memorandumuri de înțelegere, etc.

În al treilea rând, legături inter-instituționale și inter-personale solide între noi, de la cooperări sectoriale și proiecte comune realizate inclusiv cu fonduri europene între Ministerele de linie, la înfrățiri între localitățile de pe cele două maluri de Prut, sau proiecte între asociațiile non-guvernamentale.

Ca diplomați, de puține ori ne bucurăm de grația unui post într-o țară cu un fond cultural comun atât de bogat și de un filon identitar comun precum cel al României și Republicii Moldova. Această oportunitate nu ne face însă neapărat mai ușoară misiunea de promovare a imaginii țării noastre. E o provocare creativă să reușești să te prezinți fidel în acțiuni și principii, însă mereu actual, modern, dinamic înaintea unui public care te cunoaște atât de bine.

La 27 martie 1918, Alexandru Marghiloman, prim-ministrul de atunci al României, rostea în ședința Sfatului Țării de la Chișinău următoarele:

„În vremurile de restriște ale Republicii Moldovenești, când tânărul guvern s-a adresat României după ajutor, ea ca mamă iubitoare, care a auzit vocea cunoscută a copilului său, n-a întârziat să vină în ajutorul ei. Toate clasele sociale, toate partidele, ca unul s-au grăbit să vină acolo, unde-i chema datoria și vocea sângelui. Și iată că astăzi noi culegem roadele muncii domniilor voastre, fii adevărați ai poporului, și patrioților, cari au muncit pentru folosul și mărirea poporului nostru și a întregii Românii.

Cu o atenție încordată cercurile politice ale României urmăreau ce se face pe partea cealaltă a Prutului, și, când s-a ivit pericolul care amenința integritatea Republicii, România înrudită s-a grăbit cu ajutorul, ca să garanteze integritatea și nedespărțirea acestei țări.”

Au trecut, iată, 103 ani de la acel moment și parcă timpul a rămas în loc. Cu prilejul vizitei din 29 decembrie 2020 de la Chișinău, la invitatia Președintelui Republicii Moldova, ES doamna Maia Sandu, Presedintele RO, ES domnul Klaus Werner Iohannis la Chisinau a reconfirmat relația specială dintre România și Republica Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare am aniversat zece ani, în aprilie 2020.

Totodată, Președintele României a declarat ca numai prin implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, Republica Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient.

Mai mult, Președintele României a anunțat cu acel prilej un nou pachet consistent de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin acest pachet, România are în vedere următoarele:

- Sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone. Avem HG-ul pregătit, urmează curând să aducem motorina în Republica Moldova, pentru a fi distribuită echitabil și transparent la cât mai mulți agricultori afectați de secetă;

- Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;

- Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție;

- De asemenea, avem în vedere semnarea Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat;

- Totodată, am luat notă de faptul că s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale.

- Nu în ultimul rând, ne-am fi dorit și încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare, însă se pare că dorința noastră de a pune o amprentă mai europeană și mai condiționată asupra acestei asistențe generoase din partea poporului român nu a fost apreciată la Chișinău.

- Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin. Mai mult, cetățenii români din Republica Moldova sunt eligibili să se vaccineze în România.

Distinsă audiență,

Sigur, această manifestare este în esență despre Unire, așadar dați-mi vă rog voie să vorbesc și eu despre unirea eforturilor menite să contribuie la îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor din Republica Moldova, indiferent de etnie, limbă vorbită sau locație geografică, despre proiectele noastre de suflet.

Sunt multe domenii de excelență și proiecte frumoase deja realizate, cum ar fi educația, renovarea de grădinițe, donarea de microbuze școlare sau renovarea unor importante edificii culturale, dar nu vreau să vă răpesc prea mult din timp.

Așadar, mă voi referi strict la domeniul sănătății, deoarece România consideră că pe termen scurt doar împreună putem ieși – sperăm sănătoși - din această pandemie cumplită. De notat că România este alături de R. Moldova și în aceste momente grele declanșate de criza covid-19.

România a furnizat medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19 – în valoare cumulată de circa 5,8 milioane euro.

Astfel, o echipa medicală din România formată din 52 de persoane (inclusiv 41 doctori și asistente medicale) a ajuns la Chișinău la data de 30 aprilie 2020, fiind însoțită de ministrul afacerilor externe ES Bogdan Aurescu, iar pe durata misiunii de 15 zile a participat la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus din Republica Moldova.

Guvernul României a donat ajutor umanitar, constând în echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale în valoare de 16,5 milioane de RON, care s-a concretizat în 20 de camioane, primite „generos”, în luna mai 2020, sub pod la Telecentru, unde eminamente au strălucit.

Totodată, în cadrul unui proiect în valoare de cca 43 000 de euro, au fost achiziționate echipamente de monitorizare a funcțiilor vitale pentru dotarea Secției ATI a Spitalului Raional din Comrat.

Ne aducem aminte că, la 19 februarie 2021, a avut loc la Chișinău, de data aceasta în PMAN, ceremonia publică de acordare a sprijinului pentru Republica Moldova, în valoare de 2,3 mil euro, cu ocazia vizitei efectuate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Suplimentar față de ajutorul umanitar, pe durata crizei generată de pandemia de COVID-19, România a sprijinit Republica Moldova prin cooperarea constantă pentru facilitarea tranzitului și repatrierea în deplină siguranță a cetățenilor Republicii Moldova, precum și prin autorizarea exporturilor de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare.

România a trimis, în luna februarie 2021, la Chișinău o echipă de experți români, care a împărtășit din experiența noastră și a ajutat la pregătirea Strategiei de vaccinare a Republicii Moldova.

La 27 februarie 2021, a fost donat deja un prim lot de 21 600 de doze de vaccin – din cele 200 de mii promise de Președintele României. Astfel, de Dragobete, sărbătoarea ancestrală a iubirii și dragostei la români, primii medici din Republica Moldova s-au vaccinat cu donații din România, ceea ce a reprezentat nu numai o doză de sănătate, dar și o rază de speranță pentru noi toți.

Iar povestea continuă. Astăzi, pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Basarabiei, România va dona un nou lot de 50 400 de doze de vaccin.

În final, dați-mi voie să vă adresez tuturor felicitări și să vă doresc un viitor comun mai bun și mai prosper într-o Europă fără granițe.

Vă mulțumesc pentru atenție!”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md