12:25:23 19.05.2022
Stiri

VIDEO // PAS îl acuză de incompetență pe primarul Ion Ceban în gestionarea deșeurilor din Chișinău: „Poligonul de la Țânțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani și Primăria Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi”

Actualitate 13.01.2022 11:13 Vizualizări1577 Autor: Ziarul National
VIDEO // PAS îl acuză de incompetență pe primarul Ion Ceban în gestionarea deșeurilor din Chișinău: „Poligonul de la Țânțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani și Primăria Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi”


Consilierii fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) l-au acuzat astăzi, într-o conferință de presă, pe primarul capitalei, Ion Ceban, că nu este în stare să soluționeze problema deșeurilor din mun. Chișinău.

„Una dintre principalele probleme din capitală rămâne gestionarea greșită a deșeurilor. Municipiul Chișinău devine tot mai poluat, iar viitorul apropiat ar putea fi desemnată la titlul de cea mai murdară capitală. Problema deșeurilor din capitală este rezultatul lipsei de viziune a primarului Ion Ceban privind managementul deșeurilor, dar și al incompetenței edilului capitalei de a implementa proiectele de decizie elaborate de Fracțiunea PAS din CMC cu scopul de a soluționa un șir de probleme cu privire la domeniul deșeurilor din Chișinău. La momentul de față, mun. Chișinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deșeuri, care ajung la poligonul de la Țânțăreni. Însă, poligonul de la Țânțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani, respectiv Primăria mun. Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. Cu regret, nici Regia Autosalubritate, nici primarul nu au o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. Primarul Ion Ceban, dacă vrea să avanseze la acest subiect, trebuie să deschidă strategia națională de gestionare a deșeurilor și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel încât să meargă pe aceleași principii ca Ministerul Mediului.

O primă etapă de soluționare a problemei deșeurilor ar fi crearea unei linii pentru sortarea deșeurilor municipale. Aceasta este doar una din treptele pe care ar trebui să le urce administrația publică locală din Chișinău, pentru ca în viitor să putem acționa mai amplu și să trecem la alte acțiuni precum colectarea pe fracții, deșeurile organice să fie separate de cele reciclabile”, a declarat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

Fracțiunea PAS din CMC propune ca ÎM Regia Autosalubritate să aibă responsabilitatea de a elabora schema de colectare a deșeurilor menajere și transportarea lor separată.

„Dacă aceste lucruri erau duse la capăt, deja aveam sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative”, spun consilierii PAS.

Anual, municipiul Chișinău produce peste 200 de mii de tone de deșeuri, iar la momentul actual doar 7-8% din deșeurile reciclabile sunt sortate și supuse reciclării. Peste 90% ajung la poligonul de la Tânțăreni, reprezentând fracția organică, adică peste 60%, care produce metan și 30% de reciclabile, printre care sticle de plastic, măști etc.

Acest mix de metan, produs din deșeuri organice și mase plastice, depozitate la poligon, la temperaturi ridicate se inflamează foarte ușor, provocând un dezastru ecologic în regiunea de amplasare a poligonului de la Țânțareni.

În loc să rezolve problema, primarul Ion Ceban vrea să împrumute 23 mln de euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM Regia Autosalubritate, acuză consilierii PAS.

„Scopul proiectului propus de fracțiunea PAS constă în:

  • promovarea sortării deșeurilor menajere solide prin inițierea parteneriatului public-privat;
  • asigurarea sortării deșeurilor menajere solide prin contractarea serviciului de sortare;
  • încheierea contractului de achiziții publice cu operatorul privat;

Proiectele de decizie propuse de fracțiunea PAS din CMC au fost votate în Consiliul Municipal Chișinău încă în 2020, însă primarul Ion Ceban nu a implementat niciunul din aceste puncte”, a adăugat Roman Roșca, consilier municipal PAS.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md