14:52:11 15.06.2024
Stiri

Partidul care a obținut cel de-al treilea REZULTAT la alegerile locale generale consideră INOPORTUNĂ ideea de a organiza un referendum privind aderarea la UE în această toamnă, dar își va îndemna membrii să voteze „PENTRU”

Actualitate 08.02.2024 17:15 Vizualizări2711 Autor: Vitalie Hadei
Partidul care a obținut cel de-al treilea REZULTAT la alegerile locale generale consideră INOPORTUNĂ ideea de a organiza un referendum privind aderarea la UE în această toamnă, dar își va îndemna membrii să voteze „PENTRU”


Partidul Social Democrat European (PSDE) consideră inoportună ideea de a organiza un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană în această toamnă, simultan cu alegerile prezidențiale. Poziția a fost enunțată de liderul formațiunii Ion Sula, în cadrul consultărilor inițiate de președinta Maia Sandu.

Liderul social-democrat a reiterat că PSDE a fost și rămâne un partid proeuropean care susține ferm integrarea europeană a R. Moldova, un partid cu o afiliere internațională, reprezentat în cele mai înalte foruri ale UE și are ca partener strategic PSD din România, care se află la guvernare și este o formațiune eminamente europeană.

Ion Sula a accentuat că PSDE nu se pronunță împotriva desfășurării unui referendum național, prin care cetățenii R. Moldova să fie consultați cu privire la vectorul de dezvoltare a țării și susține ideea ca acest deziderat să fie consfințit în Constituție.

Totodată, PSDE consideră că inițiativa președintelui Maia Sandu, de a organiza acest plebiscit în toamna anului 2024, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, este inoportună și comportă riscuri majore:

1. De ce este necesară organizarea unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană, înaintea începerii negocierilor și nu după, așa cum s-a întâmplat în majoritatea cazurilor? Or, ar fi mai oportun ca, înainte să fie lansată consultarea populară, să fie desfășurat în comun cu toate forțele proeuropene, o amplă campanie de informare a cetățenilor pentru a-i convinge de importanța atingerii acestui obiectiv strategic. Iar între timp, să fie îndeplinite condițiile care se impun în cadrul procesului de negocieri pentru aderare.

2. Până astăzi, nu este foarte clar ce fel de referendum vom avea, constituțional sau consultativ. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că este vorba totuși despre un referendum constituțional. Dacă este așa, atunci, inițiativa ar trebui să aparțină Parlamentului, nu Președinției, deoarece președintele nu are dreptul la inițiativă de revizuire a Constituției. Prin urmare, și consultările ar trebui să aibă loc pe platformă parlamentară.

3. Dacă Președintele Maia Sandu dorea cu adevărat să afle opinia altor forțe politice și a societății civile cu privire la această chestiune, de ce nu a pornit consultările înainte să anunțe despre această intenție? Or, în acest caz, se creează impresia că avem de-a face cu un fapt împlinit, iar aceste întâlniri au menirea doar să mimeze consultările.

4. Decizia de a organiza referendumul în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și modul în care este inițiat acesta, implică riscul de a politiza în exces acest proces, fapt care poate influența decisiv comportamentul alegătorilor și denatura rezultatul. Intenția de a asocia procesul de integrare europeană exclusiv cu PAS și Maia Sandu înseamnă reducerea numărului de adepți ai integrării europene la nivelul de încredere de care se bucură actuala putere, în momentul de față, acesta este de puțin peste 30%.

5. Președintele Maia Sandu și guvernarea în ansamblu insistă că suntem expuși unor riscuri iminente din cauza războiului hibrid la care suntem expuși. Cât de înțelept este să organizezi un referendum atât de important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, într-o situație atât de tulbure și fără a exista o necesitate clară în acest sens?

6. Ce urmează să se întâmple, dacă luăm în calcul că referendumul va fi invalidat sau dacă majoritatea participanților se vor pronunța împotrivă? Vom suspenda negocierile cu Uniunea Europeană? Vom renunța, în general, la ideea de integrare europeană? Sau vom merge înainte, împotriva voinței cetățenilor?

Reieșind din cele expuse mai sus, concluzionăm că scopul acestui referendum nu este de a fortifica parcursul european, ci este un truc electoral care se dorește a fi folosit în favoarea exclusivă a partidului de guvernământ și președintelui Maia Sandu în particular, în contextul alegerilor prezidențiale. Efectele acestei aventuri pot fi însă dezastruoase pentru parcursul european și unitatea forțelor europene, a punctat Ion Sula.

În cazul în care se va decide totuși ca acest referendum să aibă loc, PSDE susține că își va îndemna membrii și simpatizanții să voteze pentru integrarea europeană a R. Moldova. „În cazul unui eșec însă, responsabilitatea exclusivă va aparține PAS și personal Maiei Sandu, pentru că nu au ținut cont de riscurile existente”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md