03:12:46 21.05.2022
Stiri

Parlamentul îi pune „NOTA 2” Procuraturii Generale pentru eforturile sale de a recupera banii din miliardul furat: „Tergiversare nejustificată, activitate nesatisfăcătoare”

Actualitate 20.08.2021 11:57 Vizualizări3153 Autor: Ziarul National
Parlamentul îi pune „NOTA 2” Procuraturii Generale pentru eforturile sale de a recupera banii din miliardul furat: „Tergiversare nejustificată, activitate nesatisfăcătoare”
Deputata Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități


Parlamentul de la Chișinău a constatat că Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție ar „trergiversa nejustificat” acțiunile de recuperare a banilor din miliardul furat și a apreciat drept „nesatisfăcătoare” activitatea celor două instituții în ceea ce privește acest dosar.

Concluzia îi aparține Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, după examinarea raportului privind progresul în dosarul furtului miliardului, prezentat de Procuratura Generală.

„Parlamentul constată lipsa de acțiune și progrese măsurabile în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul banacar”, a declarat astăzi Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, la tribuna Legislativului.

CITIȚI și DOC // Procuratura Generală a făcut PUBLIC raportul pe care l-a trimis în Parlamentul R. Moldova la subiectul jafului bancar. Organele de drept spun că au IDENTIFICAT și au pus sechestre pe bunuri în valoare de circa 900 de milioane de lei

De asemenea, Parlamentul îi solicită Procuraturii Generale să stabilească cauzele stagnării progreselor în acest dosar și să inițieze colaborarea cu instituții de drept europene în vederea investigării jafului bancar.

„Niciun leu nu a fost recuperat din acel furt. Banii despre care se spune au fost acumulați din vinderea activelor celor trei bănci falimentate ca urmare a implicării în jaful bancar”, a punctat Olesea Stamate.

Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a remarcat faptul că jaful bancar a fost pus la cale de către Guvernul și Parlamentul din anul 2014, iar întoarcerea banilor a fost pusă ulterior pe umerii cetățenilor - peste 25 de miliarde de lei. Totuși, socialistul i-a reproșat majorității parlamentare că s-ar „grăbi” să adopte o decizie vizavi de progresul Procuraturii Generale privind recuperarea sumelor fraudate.

Deputatul Partidului „Șor”, Denis Ulanov, învinuit într-un dosar care vizează frauda bancară, a punctat de la tribuna Parlamentului că în cele trei bănci implicate în această operațiune erau de două ori mai puțini bani decât a alocat Guvernul în 2014 și 2015 - 7 miliarde versus 13,5 miliarde de lei. Totodată, conducătorii acelor bănci nu ar fi solicitat ajutor, acest lucru fiind făcut de către Banca Națională a Moldovei, iar autoritățile au falimentat ulterior rapid acele instituții bancare.

CITIȚI și Deputatul Șor, în Parlament: S-a înscris cu luare de cuvânt la subiectul jafului bancar

Totodată, Ulanov s-a plâns că organele de drept nu s-au interesat de companiile care au luat credite de sute de milioane de euro de la Banca de Economii, printre care „Moldcarton” și „Aroma”, după care au falimentat fără să mai întoarcă banii.

Deputatul Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției, a criticat alegerea procurorului general Alexandr Stoianoglo de a nu veni în fața deputaților pentru a discuta un asemenea subiect de interes public major.

„Prin această notă informativă, chiar procurorii recunosc că au zero progres în acest caz - zero persoane condamnate și zero bani recuperați”, a concluzionat Sergiu Litvinenco.

Hotărârea privind rezultatele audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, votată de către 57 de deputați:

„Art.1 – Se ia act de informațiile prezentate în scris de Procuratura Generală pe marginea progresului acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Art.2 – Se constată că responsabilitatea pentru organizarea și asigurarea unor măsuri eficiente asupra procesului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar îi revine conducerii Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.

Art.3 – Analizând informațiile prezentate, Parlamentul, constată lipsa de acțiuni măsurabile și progrese în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, și consideră că prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente asupra atingerii obiectivului urmărit.

Art.4 – În contextul celor menționate, Parlamentul apreciază drept nesatisfăcătoare activitatea conducerii Procuraturii Generale și a Centrului National Anticorupție, în ceea ce privește recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Art.5 – Se solicită Procuraturii Generale:

a)examinarea cauzelor stagnării, admisă de către autoritățile responsabile în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar;

b)întreprinderea măsurilor și intensificarea colaborării internaționale cu serviciile speciale ale țărilor, inclusiv prin echipe comune d investigare și Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală (EuroJust), în vederea investigării fraudei bancare și recuperării globale a mijloacelor și activelor sustrase;

c)elaborarea și aprobarea, în termen de 30 de zile, a unui instrument eficient, efectiv și realizabil de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, precum și a unui nou plan de acțiuni pentru implementarea acestuia;

d)raportarea publică și semestrială a progreselor și rezultatelor obținute în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Art.6 – Se recomandă Consiliului Superior al Magistraturii ca, în condițiile legii, să verifice activitatea și să întreprindă toate măsurile de rigoare pentru ca, instanțele judecătorești, la înfăptuirea justiției în cauzele ce țin de devalizarea sistemului bancar și de recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, să asigure respectarea principiilor privind celeritatea procesului, transparența activității de înfăptuire a justiției și deschiderea față de societate, eficiența activității instanțelor judecătorești și a judecătorilor, precum și respectarea Codului de etică de către judecători.

Art.7 – Comisia juridică, numiri și imunități în comun cu Comisia securitate națională, apărare și ordine publică vor monitoriza în cadrul controlului parlamentar evoluția procedurilor de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar și a progresului acțiunilor întreprinse de autoritățile publice în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, raportând semestrial plenului Parlamentului informațiile corespunzătoare.

Art.8 – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md