Pământuri eliberate de gunoiști și energie termică și electrică produsă din deșeuri: Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor, aprobat de Guvern


Majoritatea terenurilor pe care sunt depozitate astăzi deșeurile ar putea să dispară, odată ce gunoaiele vor fi incinerate pentru a produce energie termică și electrică.
Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor, care are drept scop micșorarea treptată a suprafețelor de teren supuse contaminării prin depozitarea deșeurilor și reducerea cu până la 90% a volumului deșeurilor ajunse la groapa de gunoi, folosind o procedură de incinerare inofensivă mediului.
Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat, în cadrul unui briefing susținut după ședința de Guvern, că documentul stabilește condiții de exploatare și cerințe tehnice stricte pentru instalațiile care în care vor fi incinerate deșeurile.
„Incinerarea și coincinerarea deșeurilor presupune folosirea instalațiilor la temperaturi reglementate cu monitorizarea și controlul foarte strict al sistemelor de emisii în atmosferă, aer și apă, totodată protecția solului, a subsolului și a apelor subterane. Până acum se mai ard în aer deschis acele deșeuri. Aceste activități trebuie să fie contracarate, ca să nu permitem poluarea aerului, apei și subsolului. Prin această hotărâre de Guvern, noi vom reduce suprafețele de deșeuri create în R. Moldova, fiindcă toate acele deșeuri care nu mai pot fi reciclate vor fi supuse, după caz, în funcție de permisiunea cadrului normativ, procesului de incinerare. Acest act normativ va contribui și la soluționarea crizei energetice, fiindcă foarte multe din deșeurile care noi nu pe valorificăm au valoare calorice ce poate fi utilizată pentru producerea energiei termice și electrice”, a explicat ministra Iordanov.
Monitorizarea și implementarea Regulamentului va fi efectuată de Agenția de Mediu.









































































