15:26:16 17.01.2020
 
Stiri

Ordin de la minister: Plantele de AMBROZIE, care afectează sănătatea a sute de mii de moldoveni, trebuie distruse în R. Moldova

Social 17.07.2019 10:19 Vizualizări1074 Autor: Ziarul National
Ordin de la minister: Plantele de AMBROZIE, care afectează sănătatea a sute de mii de moldoveni, trebuie distruse în R. Moldova


Plantele de ambrozie din R. Moldova, sursă de alergii severe, urmează a fi distruse, în conformitate cu un ordin semnat de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

Astfel, în conformitate cu documentul semnat de ministră, Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni concrete de distrugere a ambroziei în spațiile publice, spațiile întreprinderilor de stat și private, cât și în sectoarele particulare, pentru a asigura un mediu sănătos de viață și pentru a diminua riscurile pentru sănătate.

„ANSP va asigura controlul, în limita competențelor funcționale, a tuturor subiecților pasibili controlului de stat în domeniul sănătății publice și va întreprinde un șir de măsuri de monitorizare a acțiunilor întreprinse în teritorii. ANSP de asemenea va organiza acțiuni de informare și conștientizare a problemei date, iar în scurt timp vom avea și un poster care va fi distribuit în toată republica. Contăm mult pe colaborarea cu ANSA și Inspectoratul pentru protecția Mediului”, afirmă ministra Nemerenco.

Plantele de ambrozie cresc pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpuri sau pe maluri, fiind cunoscută și ca iarba pârloagelor. Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene „o specie periculoasă pentru sănătate”.

Polenul ambroziei, purtat de vânt, provoacă polinoze și este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic, maladie de care suferă peste 160 000 de moldoveni.

Anterior, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevedea amenzi între 1 500 și 6 000 de lei pentru deținătorii de terenuri din R. Moldova care nu stârpesc plantele de ambrozie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md