07:32:00 06.12.2023
Stiri

OPINII // Atentatele TERORISTE: De la avioane în zgârie-nori la SUV-uri în mulţime

Reportaj 24.03.2017 17:03 Vizualizări1530 Autor: Ziarul National


OPINII // Atentatele TERORISTE: De la avioane în zgârie-nori la SUV-uri în mulţime Sursa: ziare.com

Londra e ultima metropolă rănită. În dată de 22 martie, o persoană aflată la volanul unei maşini de teren a intrat în trecătorii aflaţi în zona Parlamentului britanic.

Trei persoane au fost ucise, teroristul a fost împuşcat şi alţi 40 de oameni au fost răniţi, între care şi doi cetăţeni români.

Atentatul de la Londra a avut loc exact în ziua în care s-a împlinit un an de la sângerosul eveniment care a îndoliat Belgia, atacul din aeroportul Zaventem, Bruxelles şi din metroul oraşului. Atunci au murit 32 de persoane şi alte zeci au fost rănite.

„Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către cei afectaţi, către victime, către familiile lor, către prietenii care-i aşteaptă acasă. Pentru cei care astăzi am fost în Parlament la momentul atacului, acest eveniment ne-a amintit excepţionalul curaj al poliţiştilor şi serviciilor de securitate care şi-au riscat viaţă pentru a ne ţine în viaţă”, a spus Theresa May, premierul Marii Britanii, într-o declaraţia oficială, la câteva ore după gravul incident.

În urmă cu 12 ani, Londra a mai trecut printr-un atac terorist cu patru bombe plasate în autobuze şi staţii de metrou. Atunci au murit 38 de persoane şi 95 au fost rănite.

Autorităţile din Marea Britanie au investit mult în securitate, în războiul împotriva terorismului şi vreme de peste un deceniu, Regatul Unit a fost ferit de astfel de evenimente. Cel petrecut ieri, este un atac terorist de o anvergură mult mai mică în comparaţie cu cele din Paris, Bruxelles, Nisa şi Berlin din 2016, dar, din păcate, nu a putut fi evitat şi s-a soldat cu victime.

Terorismul a ajuns un fel de accident de maşină

Steven D. Levitt, autorul celebrei lucrări Freakeconomics, a făcut o observaţie interesantă despre cum ar trebui să ne raportăm la acţiunile teroriste din zilele noastre:

„Deci, ce putem face? Trebuie să adoptăm soluţia israelienilor care se confruntă de multă vreme cu această situaţie. În principiu, trebuie să ne obişnuim să trăim cu ideea că atentatele teroriste se întâmplă. Costul real al terorismului în termeni de vieţi omeneşti este relativ mic în comparaţie cu alte cauze de deces cum ar fi accidentele de autovehicule, atacurile de cord, omuciderile şi sinuciderile. Ceea ce le transformă în evenimente excepţionale este teama noastră. Dacă nu ne-ar fi teamă, semnificaţia atentatelor teroriste s-ar diminua şi, probabil, ar deveni mult mai rare”, a scris expertul american, în soluţii economice originale.

Şi, de fapt, asistăm cu toţii la un astfel de parcurs al atentatelor teroriste. O creştere a specializării forţelor de ordine, modificarea legislaţiei, politicile antiteroriste dezvoltate de statele occidentale, hotărârea liderilor politici de a transmite mesajul că oamenii nu trebuie să-şi schimbe stilul de viaţă din cauza atentatelor au dus la scăderea, într-un interval de 16 ani, a numărului de victime provocate de atentatele teroriste din SUA şi Europa.

Să ne amintim că în 2001, atacurile cu avioane asupra turnurilor gemene din New York s-au soldat cu 3000 de victime. Ieri, au fost patru persoane ucise. Fiecare viaţă contează, dar trebuie să subliniem că în 2001, teroriştii au folosit avioane de pasageri cu care au intrat în zgârie-nori, iar, ieri, pe podul Westminster din centrul Londrei, a fost un singur terorist aflat la volanul unui SUV care a intrat în mulţime.

Antrenamentul şi strategia de intervenţie, elemente cheie în lupta împotriva teroriştilor

Un atentat de amploarea celui din New York din toamna anului 2001 e, aproape, de neimaginat în zilele noastre. Evenimentul a rămas adânc înfipt în mentalul colectiv, dar politicile de securitate au evoluat mult şi se dezvoltă în permanență.

„De la atacurile sinucigaşe din 2005 din Londra, poliţia s-a instruit şi s-a pregătit pentru modul în care trebuie administrată posibilă repetare a unei astfel de atrocităţi.
Aceste planuri au fost modificate în mod repetat după fiecare eveniment terorist petrecut în lume. Au existat adaptări după atacurile din Mumbai din 2008 şi după evenimentele îngrozitoare din Paris, Nisa şi Berlin.

O parte din acest antrenament s-a concentrat pe modul în care forţele de ordine trebuie să acţioneze şi să anihileze atacatorii, iar cealaltă parte, pe modul în care autorităţile trebuie să administreze oraşul pentru ca activităţile cotidiene să nu fie perturbate, iar totul să se desfăşoare normal. Pornind de la aceste planuri care au fost aplicate, Theresa May a putut să le transmită londonezilor, la puţin timp după atacul din Westminster, că stilul de viaţă al locuitorilor oraşului nu va fi afectat de tragicul eveniment”, a scris jurnalistul BBC Dominic Casciani.

Probabil, în viitorul apropiat, vor mai fi atentate peste tot în lume, dar cel mai important mod de acţiune e reprezentat de capacitatea autorităţilor de a limita efectele atentatelor, de a-i prinde pe cei vinovaţi şi de a menţine ritmul normal de viaţă al comunităţilor. Dacă teama va fi învinsă, atentatorii vor primi cu adevărat o lovitură mortală.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md