12:41:42 21.01.2019
 
Stiri

OPINIE // Falimentarea BANCOREX și devalizarea Băncii de Economii a Moldova ar avea ceva în comun – nu se dorește aflarea celor vinovați

Anticorupție 13.12.2018 17:20 Vizualizări764 Autor: Ziarul National
OPINIE // Falimentarea BANCOREX și devalizarea Băncii de Economii a Moldova ar avea ceva în comun – nu se dorește aflarea celor vinovați

Devalizarea Băncii de Economii din Moldova (BEM) și falimentarea Băncii Române pentru Comerț Exterior (Bancorex) ar avea multe în comun. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, într-un material postat pe blogul său.

„Povestea falimentării Bancorex seamănă cu devalizarea BEM. Ca și în cazul Bancorex, banii statului au fost folosiți pentru îmbogățirea unora. Au fost mai multe cazuri în care creditele obținute de la BEM nu au mai fost întoarse. Strigător la cer îmi pare cazul în care președintele Băncii, Viorel Țopa, a acordat în anul 2000 un credit de un milion de dolari către S.A „Air Moldova International” pe un termen de doi ani. Și atenție, S.A, „Air Moldova Internațional” nu trebuie confundată cu compania de stat „Air Moldova!”, scrie acesta.

Potrivit acestuia, proprietar al „Air Moldova Internațional” era Victor Țopa, care în acea perioadă ocupa funcția de director al Administrației de Stat al Aviației Civile. „Afacerea căpușării companiei de stat „Air Moldova” a ajuns la urechile lui Vladimir Voronin, care a decis demiterea lui Victor Țopa, dar și a celuit care a acordat uriașul credit – Viorel Țopa. În România, la mai bine de 15 ani de la închiderea oficială a Bancorex, devalizarea băncii a rămas o necunoscută fără vinovaţi. Cei care au luat credite şi nu le-au mai returnat au ajuns pe locuri fruntaşe în ierarhia celor mai bogaţi oameni ai României, iar cei care au dat credite ocupă funcţii importante în sistemul bancar românesc sau au propriile afaceri”.

Nichituș mai spune că la Chișinău se dorește ca povestea falimentării BEM să aibă același final ca al Bancorex-ului, dar nu a fost să fie. „În octombrie 2011, Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, l-a condamnat pe Victor Ţopa la 10 ani de detenţie. Dar, la începutul lunii octombrie 2011, Ţopa a părăsit R. Moldova, fiind dat în urmărire generală. La 11 noiembrie 2011 a fost emisă o hotărâre de judecată și la adresa lui Viorel Țopa, căruia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de delapidare în proporții deosebit de grave. Am remarcat că avocatul lui Viorel Țopa, fostul director al BEM, a fost Andrei Năstase, actualmente lider al blocului electoral „ACUM”. Probabil, bătălia politică în care s-a implicat Năstase ține și de închiderea urmăririi penale a celor doi – se dorește ca devalizarea BEM să nu aibă vinovați”, mai scrie acesta.

Menționăm că, anterior, Victor și Viorel Țopa au declarat că decizia de condamnare a lor în R. Moldova ar fi o răfuială politică.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md