04:33:54 29.01.2023
Stiri

Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vizavi de reforma justiției propusă de Guvernul de la Chișinău: „Judecătorii și procurorii care NU trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem”

Social 12.10.2019 14:23 Vizualizări1809 Autor: Ziarul National
Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vizavi de reforma justiției propusă de Guvernul de la Chișinău: „Judecătorii și procurorii care NU trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem” Foto: Alexandru Tănase


Independența și integritatea membrilor Comisiei de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor este importantă, iar ultimii care nu trec evaluarea ar urma să plece din sistem.

Recomandările vin de la Comisia de la Veneția, care a aprobat, vineri, pe 11 octombrie, în plen, o opinie preliminară asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a Procuraturii, lansată de Ministerul Justiției de la Chișinău.

CITIȚI și CSM NU este de acord cu reforma CSJ, propusă de Guvern: Mai puțini reprezentanți ai societății civile în Comisia de evaluare, mai mulți judecători la CSJ și pensii mai mari pentru magistrați

Potrivit ministrului Justiției, Olesea Stamate, care a participat la ședința Comisiei, cele mai importante recomandări țin de asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară, asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară, calitatea criteriilor de evaluare și, de asemenea, se propune ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem prin transfer într-o instanță inferioară, ci supuși măsurilor disciplinare și demisionați, dacă este cazul.

CITIȚI și Ambasada SUA la Chișinău, ÎNGRIJORATĂ de subterfugiile din domeniul justiției: „Încurajăm judecătorii și procurorii din R. Moldova să RESPECTE principiile statului de drept”

Totodată, Comisia s-a expus ferm cu privire la inițiativa de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, invocând că mandatul acestora trebuie respectat și că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. O altă mențiune a Comisiei de la Veneția ține de examinarea oportunității evaluării membrilor CSM, la începutul exercițiului de evaluare.

CITIȚI și DOC // CSP propune EXCLUDEREA funcțiilor de procuror general și adjuncții acestuia din procedura de evaluare excepțională inclusă în conceptul de reformă a justiției, propus de Guvern

„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătățirea proiectului, la care vom lucra în următoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final și Comisia se va expune, la rândul său, printr-o opinie finală. Țin să mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru recomandările făcute, sunt foarte utile! Urmează câteva săptămâni intense de ajustare a proiectului și pregătirea pentru ulterioara adoptare”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md