11:50:01 28.03.2024
Stiri

OFICIAL // România a reparat 911 grădinițe din R. Moldova în ultimii patru ani: Orheiul, Ialoveniul și Hânceștiul, în TOPUL raioanelor cu cele mai multe instituții preșcolare renovate pe bani românești

Social 27.09.2018 10:39 Vizualizări4195 Autor: Ziarul National
OFICIAL // România a reparat 911 grădinițe din R. Moldova în ultimii patru ani: Orheiul, Ialoveniul și Hânceștiul, în TOPUL raioanelor cu cele mai multe instituții preșcolare renovate pe bani românești


Până în prezent, România a acordat un grant de 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituțiilor școlare din Republica Moldova, în trei trașne - 20 de milioane de euro (tranșa RO1), 3 milioane de euro (tranșa RO2) în anul 2014 și 3 milioanede euro (tranșa RO3) în anul 2016.

Într-un răspuns oferit de ministrul Afacerilor Externe de la București, Teodor Meleșcanu, deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Parlamentul României, cu aceste milioane de euro au fost renovate 911 grădinițe din R. Moldova.

Cel mai are beneficiar al ajutorului din România a fost raionul Orhei, cu 53 de grădinițe reabilitate pe banii statului român, la polul opus situându-se municipiul Bălți, care a propus spre finanțare doar un singur proiect. Comunităților beneficiare sunt localizate toate raioanele, indiferent de etnia, limba vorbită sau confesiunea acestora sau de opțiunea politică a autorităților din acele comunități.

Lista instituțiilor preșcolare propuse spre finanțare de către guvernul României: Anenii Noi (20), Basarabeasca (9), Briceni (26), Cahul (22), Cantemir (12), Călărași (20), Căușeni (22), Cimișlia (19), Criuleni (18), Dondușeni (11), Drochia (23), Dubăsari (12), Edineț (29), Fălești (22), Florești (26), Glodeni (22), Hâncești (40), Ialoveni (41), Leova (23), Nisporeni (27), Ocnița (15), Orhei (53), Rezina (33), Râșcani (21), Sângerei (34), Soroca (31), Strășeni (26), Șoldănești (12), Ștefan Vodă (24), Taraclia (4), Telenești (25), Ungheni (38), UTA Găgăuzia (38), municipiul Chișinău (11) și municipiul Bălți (1).

„Tranșele RO1 și RO3 au fost finanțate prin Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova, iar tranșa RO2 - prin mecanismul asistenței oficiale pentru dezvoltare al MAE”, arată ministrul Teodor Meleșcanu în răspunsul transmis deputatului Constantin Codreanu.

Ministrul român de Externe mai raportează că, urmare a fluctuației cursului valutar (EUR-MDL), la tranșa RO1 de 20 de milioane de euro au apărut economii în valoare de aproximativ 780 000 de euro, acestea fiind direcționate către Liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat.

Deputatul Codreanu propune ca, pe viitor, sprijinul financiar să fie acordat direct autorităților locale de nivelul I și II, nu celor centrale.

„Oricine poate constata că România este principalul investitor în reabilitarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, acordând peste 26 de milioane de euro unui număr de 911 grădinițe de copii. Solidaritatea firească, explicabilă cultural și istoric, a statului român cu noua generație de români din Basarabia este o constantă și ea se va manifesta exemplar și pe viitor. Remarcăm că au beneficiat de sprijinul financiar al României și instituțiile preșcolare din localitățile de baștină ale unor lideri politici de la Chișinău, adesea tributari reflexelor antiromânești de sorginte sovietică. A se vedea în acest sens cazul președintelui Igor Dodon.



Acest sprijin nu este acordat direct instituțiilor preșcolare din Republica Moldova și nici autorităților publice locale de nivelul I sau II, ci administrației publice centrale, fiind gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), instituție creată acum 20 de ani cu sprijinul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. Considerăm însă că Guvernul României va trebui să ia în calcul și posibilitatea acordării de sprijin financiar direct autorităților publice locale de nivelul I și II pentru renovarea și dotarea instituțiilor preșcolare și școlare, inclusiv a celor private, din Republica Moldova”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md