21:34:31 01.06.2023
Stiri

Ofensiva ESCROCILOR. Poliția explică cum să procedezi atunci când cineva vine la ușă și te minte că un membru al familiei a nimerit într-un accident rutier sau când unii pretinși DEMNITARI cer bani pentru încetarea cauzelor penale

Actualitate 23.01.2023 10:59 Vizualizări1100 Autor: Ziarul National
Ofensiva ESCROCILOR. Poliția explică cum să procedezi atunci când cineva vine la ușă și te minte că un membru al familiei a nimerit într-un accident rutier sau când unii pretinși DEMNITARI cer bani pentru încetarea cauzelor penale


Tot mai mulți cetățeni din R. Moldova cad pradă escrocilor, care inventează noi tehnici de a manipula și de a obține bani prin înșelătorie. În acest sens, Poliția avertizează cetățenii despre câteva acțiuni de estorcare de bani și înșelăciune a populației aplicate frecvent în ultima perioadă.

Una dintre ele se referă la apeluri telefonice, prin care se încearcă obținerea resurselor financiare prin crearea unor istorii false. De exemplu, escrocul vine la ușa ta și-ți spune că ruda este reținută, după ce a fost implicată într-un accident rutier. Pentru eliberarea acesteia sunt cerute sume mari de bani.

Două cazuri similare au avut loc sâmbătă, 21 ianuarie, când un ins s-a ales cu 10 000 de dolari și 5 000 de euro. Primul caz a avut loc în jurul orei 19:57, când individul s-a apropiat de ușa unui apartament de pe strada Alba Iulia și i-a zis proprietarei că fiica acesteia a nimerit într-un accident și trebuie urgent 5 000 de euro. Panicată, femeia i-a dat imediat suma de bani cerută.

Același individ a mai dat o lovitură în aceeași seară. Bărbatul a bătut în ușa unui apartament de pe strada V. Dokuceaev și i-a comunicat proprietarei că nepoata acesteia a nimerit într-un accident și are nevoie urgent de 10 000 de dolari.

Peste puțin timp femeile au alertat Poliția, iar individul a fost prins cu banii în buzunar.

Un alt caz de estorcare de bani se realizează prin intermediul unor email-uri.

Astfel, unii „pretinși demnitari” solicită sume de bani pentru ca destinatarii să fie favorizați în cauze penale imaginare. Persoanele primesc mesaje pe email despre faptul că expeditorul ar avea în posesie imagini compromițătoare cu tentă sexuală/pornografie în care destinatarul ar fi implicat, iar pe cauza respectivă ar fi o declanșată o cercetare penală. Pentru încetarea investigării sunt cerute sume de bani.

Al treilea caz este cel prin care se însușesc bani de pe cardul bancar. Infractorii sparg conturile personale ale persoanelor, după care transmit mesaje din numele acestora prietenilor din listă, cu pretinsul motiv că ar avea nevoie urgentă de bani. Scopul este de a obține numărul cardului bancar, inclusiv codul CVV, de pe care, ulterior, retrag banii.

„Informăm populația să ignore aceste apeluri și mesaje, să nu acceseze link-uri ale site-urilor pe care nu le cunosc sau par a avea un conținut dubios și să raporteze cazurile la poliție”, subliniază Poliția.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md