20:56:10 22.03.2023
Stiri

Oamenii de cultură din R. Moldova ar putea fi remunerați mai bine în 2023, iar mecanismul de finanțare a instituțiilor din domeniu - regândit: Obiectivele Ministerului Culturii pentru anul curent

Actualitate 26.01.2023 13:13 Vizualizări804 Autor: Ziarul National
Oamenii de cultură din R. Moldova ar putea fi remunerați mai bine în 2023, iar mecanismul de finanțare a instituțiilor din domeniu - regândit: Obiectivele Ministerului Culturii pentru anul curent


Ministerul Culturii anunță reforme esențiale în acest an pentru activitatea bibliotecilor, finanțarea instituțiilor teatral-concertistice, a uniunilor de creație și companiilor de cinema. De asemenea, instituția își propune să regândească mecanismul de editare de carte și de protejare și valorificare a patrimoniului cultural.

„În anul 2023, ne propunem o serie de reforme pentru deblocarea activității în domeniul culturii și creșterea remunerării oamenilor de cultură. Reorganizările sunt iminente, întrucât sistemul moștenit este rigid și nu permite flexibilitate, nu motivează artiștii, oamenii de cultură să avanseze, să-și asume inițiative și proiecte noi, să creeze produse culturale competitive, pe măsura așteptărilor societății”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul consultărilor publice a Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, cu participarea reprezentanților instituțiilor publice și comunității culturale, de cercetare și educație artistică.

Schimbările din domeniu sunt necesare și pentru a armoniza legislația națională la cea europeană.

Printre obiectivele Executivului în domeniul culturii se mai numără adoptarea Strategiei pentru cultură și patrimoniu – 2030, aprobarea Programului Național „Moldova Creativă”, instituirea Fondului Culturii și crearea unui nou sistem de management, dar și un mecanism de subvenționare a instituțiilor din subordine.

De asemenea, urmează să fie creat Fondul și Registrul cinematografiei, precum și Cinemateca Națională pentru a salva și reabilita Arhiva de Film, parte a patrimoniului național. „MoldovaFilm” și „Moldcinema” vor fi comasate, instituția nou-creată revenind în subordinea Ministerului Culturii.

Totodată, va fi aprobat Regulamentul privind circulația bunurilor culturale mobile, în conformitate cu legislația europeană, în vederea reformării sistemului de evidență a acestora.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md