13:11:45 17.01.2018
Stiri

O femeie din R. Moldova a ajuns în stare gravă la spital, după ce a consumat pepeni GALBENI: ALARMA dată de medici

Social 27.08.2017 14:30 Vizualizări3572 Autor: Ziarul National
O femeie din R. Moldova a ajuns în stare gravă la spital, după ce a consumat pepeni GALBENI: ALARMA dată de medici
Poză simbol

O femeie din Orhei a ajuns zilele trecute în stare gravă la spital, după ce a consumat pepeni galbeni.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), pacienta a cumpărat la începutul acestei luni zămoși, iar peste câteva zile a ajuns la spital cu febră, erupții hemoragice pe tot corpul, mai pronunțate pe față, precum și cu insuficiență renală.

Analizele au arătat că femeia suferea de febră hemoragică cu sindrom renal, provocată de infectarea zămoșilor de la rozătoare, fiind unicul caz de acest fel înregistrat în R. Moldova.

„Agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția focarelor de boală antropurgice. Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat”, susțin specialiștii CNSP.


Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, este necesară protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor, respectarea igienei personale și combaterea sistematică a rozătoarelor.

Menționăm că, recent, medicii au mai semnalat câteva cazuri de îmbolnăviri provocate tot de rozătoare.

Este vorba de patru cazuri de infecții extrem de periculoase, înregistrate în lunile iulie – august curent, tularemie la doi bolnavi din raionul Cahul și câte un caz de leptospiroză în raionul Briceni și municipiul Chișinău.

Tularemia și leptospiroza fac parte din grupa infecțiilor extrem de contagioase cu focalitate naturală, la care sursele de infecție sunt diferite rozătoare și vectorii transmițători – căpușe, țânțari.

În raionul Cahul, tularemia a fost diagnosticată la un vânător și un pescar – ambii care au pescuit în lunca Prutului, în regiunea stației de epurare a apelor reziduale.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
16.01.2018 10:12 Ziarul National Octavian Țâcu // Fanarioții

15.01.2018 09:00 Nicolae Negru Referendumul, între formalismul CEC ș...

12.01.2018 09:10 Nicolae Negru Cum poate anula Moscova legea împotri...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md