05:18:54 27.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Vine, vine primăvara

Actualitate 27.02.2023 09:01 Vizualizări4434 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Vine, vine primăvara


Semne diacritice

Săptămâna trecută, Occidentul a răspuns la amenințările aproape zilnice la adresa Republicii Moldova venite dinspre Rusia, sub diferite pretexte, legate de politica internă și externă a actualei guvernări.

Impresia e că, după ce s-a făcut de rușine în Ucraina, Putin caută o nouă victimă, cu care să se răfuiască ușor, pentru a excita moralul „patrioților” dezolați de eșecurile pe frontul ucrainean; el a pus ochiul pe noi, reacționând nervos, cu furie, la orice i se pare lipsă de frică sau considerație față de mărimea Rusiei din partea Chișinăului. CNN consideră că acțiunile Moscovei față de Republica Moldova amintesc foarte mult de cele întreprinse față de Ucraina, începând cu anul 2014, când a anexat Crimeea.

Aceasta deranjează liderii occidentali care au remușcări legate de conformismul și împăciuitorismul de până nu demult în relațiile cu Rusia agresivă, încercând să demonstreze acum că nu vor mai tolera alte invazii, fie fățișe, fie camuflate. De aici determinarea de a ajuta Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” și avertismentul că Republica Moldova nu va fi lăsată de una singura în fața pericolului rus.

Din acest punct de vedere, merită să amintim în primul rând emoționantul moment din discursul președintelui american Joe Biden, în Varșovia, care a ținut să comunice publicului despre prezența la miting a președintei Maia Sandu (invitată de el) propunând să fie aplaudată, menționând că „cetăţenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să îşi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene”. „Doamnă președinte Maia Sandu, sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova”, a spus Joe Biden, provocând reacții entuziasmate în rândurile admiratorilor și susținătorilor de pretutindeni ale președintei noastre. Dar scopul lui Biden a fost altul: să atragă atenția lui Putin.

Ulterior, Maia Sandu a discutat cu președintele american despre „consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în republică”, iar Casa Albă a emis un comunicat în care „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

În pofida „neutralității” sale, pe care unii o afișează cu orice ocazie ca pe un scut, Republica Moldova a fost menționată și în declarația comună a liderilor formatului „București 9”, adoptată la Varșovia în prezența președintelui SUA Joe Biden și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la un an de la invadarea Ucrainei. „Suntem gata să cooperăm strâns și să îi sprijinim pe partenerii noștri - Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina, care sunt cei mai expuși riscului de destabilizare și a influenței maligne a Kremlinului, în estul și sudul Alianței”, se spune în declarație. Mai clar nici că se putea. Curios, unii analiști, care știau anul trecut mai bine decât Joe Biden că Rusia nu va ataca Ucraina, azi încearcă să ne convingă că Rusia nu are cum să destabilizeze Republica Moldova și că nu ne paste nicio primejdie atâta timp cât Ucraina împinge linia frontului spre est. Bine a făcut generalul Zalujnîi că nu s-a bazat pe „expertiza” lor și nici generalii noștri nu ar trebui să-i ia în seamă.

Precizările privind natura sprijinului pe care statele grupului București-9 îl va acorda Republicii Moldova au fost făcute de către președintele Klaus Iohannis. Răspunzând întrebării unui jurnalist, el a spus că „România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, repet, în orice scenariu”.

Vizita de joi a Maiei Sandu la București au adus noi clarificări în acest sens. După întâlnire, Klaus Iohannis a dat asigurări că Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor și „tentativelor ruse de destabilizare”, care îngrijorează și trebuie tratate cu toată seriozitatea. El a mai vorbit și despre „un viitor comun” care se construiește în mod firesc pe „o comunitate de limbă, cultură și istorie”, atingând astfel o nouă coardă sentimentală în relația dintre ambele state românești. Maia Sandu a răspuns în aceeași cheie sentimentală: „Știm ca sângele apă nu se face și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr”.

Dacă semnalele transmise de Occident va calma sau nu Rusia, vom vedea urmărind și comportamentul Partidului Șor, al cărui lider, pentru a-și salva propria libertate, o vinde pe a noastră, devenind „forța motrice”, vârful de lance a coloanei a cincea din Republica Moldova. Conform unor surse invocate de Deschide.md, Pavel Verejanu, primarul Orheiului și unul dintre locotenenții penalului fugar Ilan Șor, a vizitat zilele trecute Rusia pentru a pune la cale „o primăvară fierbinte” pe plaiurile mioritice.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md