00:12:58 16.07.2019
 
Stiri

Va îndrăzni mielul moldav să tragă de blana de oaie a ursului rus?

Opinii 22.01.2018 08:50 Vizualizări5488 Autor: Nicolae Negru
Va îndrăzni mielul moldav să tragă de blana de oaie a ursului rus?

Semne diacritice

O știre care i-a pus în dificultate pe observatorii relațiilor moldo-ruse: Chișinăul are de gând să angajeze o companie juridică internațională care să estimeze cât pierde Republica Moldova din cauza prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul său din stânga Nistrului. Nu e un zvon, despre aceasta a vorbit președintele Parlamentului moldav, Andrian Candu, în cadrul unui interviu acordat publicației letone „Latvijas Avize”, citat de deschide.md.

Rusia refuză să-și retragă contingentul militar rus din raioanele de est ale Republicii Moldova, încălcând astfel dreptul internațional, a spus Candu. Pagubele sunt „de ordinul miliardelor de dolari”, consideră el. E vorba despre o „forță de ocupație”, care „reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord și în Estul Ucrainei”, a precizat Candu.

E de presupus că Chișinăul nu se va opri aici, că președintele Parlamentului descrie doar vârful aisbergului. Simpla evaluare va fi de puțin folos, doar risipă de bani, dacă Chișinăul nu se va adresa unui tribunal internațional pentru a obliga Rusia să plătească pentru plăcerea imperială de a-și ține trupele pe un teritoriu străin, „suveran și independent”. Iar ca să se ajungă la un proces, Parlamentul va trebui să declare raioanele de est ca fiind aflate sub ocupația rusă, după exemplul Radei Supreme ucrainene, care a adoptat o lege similară în privința regiunilor Donețk și Luhansk. Acum, deși ocupă o parte din teritoriul nostru, Rusia ne este „partener strategic”, nu stat agresor.

„Demascarea” ei oficială ar determina și o schimbare radicală a „paradigmei” actuale a conflictului transnistrean, când Moscova ocupantă stă la masa negocierilor ca „mediator și garant”, iar Tiraspolul-marionetă, care nu poate exista nici trei zile fără susținerea Rusiei, este „parte egală” cu Chișinăul. Cât mai poate dura acest spectacol absurd, schizofrenic, fariseic și fățarnic al reglementării transnistrene: Moscova prefăcându-se că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, că menține pacea pe Nistru, iar Chișinăul, Washingtonul și Bruxellesul, acceptând „formatul” respectiv și simulând încrederea în acest proces?

Rusia și Republica Moldova trebuie să se așeze la masa negocierilor în „blana” lor adevărată: de lup (sau urs) și de miel, de ocupant și de victimă. Iar pentru a se ajunge la aceasta, politicienii de la Chișinău ar trebui să aibă un pic de demnitate, să renunțe la duplicitatea patologică, la tactica „șmecherească”, stupidă a vițelului blând, moștenită de la foștii președinți de colhozuri și raicom-uri. Oare de câte decenii mai au ei nevoie ca să înțeleagă că nici Rusia, nici Occidentul nu acceptă să le atribuim rolul de „vaci”, că astfel transformăm Republica Moldova într-un stat-tampon, condamnat la instabilitate cronică, o pradă tentantă pentru Rusia revanșardă?

Candu nu exclude că Chișinăul va prezenta Moscovei un cont pentru întreaga perioadă de ocupație sovietică. Va îndrăzni mielul moldav să-l tragă de blana de oaie pe lupul (sau ursul) rus? Rămâne să vedem cât de serioasă, de reală este mișcarea anunțată de spicher. Depinde de motivație. E vorba de un gest extrem, de disperare, al lui Plahotniuc hăituit și strâns cu ușa de serviciile secrete rusești, gest care poate fi retras în alte condiții? Sau este o acțiune influențată de evenimentele din Ucraina, o decizie la care s-a ajuns printr-o analiza calmă, profundă a situației geopolitice, în urma unui proces de elaborare a unei strategiei de consolidare a suveranității și independenței teritoriale a Republicii Moldova? Vom afla în viitorul apropiat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Nicola 22.01.2018 09:08

”...tactica „șmecherească”, stupidă a vițelului blând” = vițelul care suge de la două vaci, va crește mai repede un Bou mare ! N.B. Pierla nu-mi aparține, undeva am citit.

pumnal 22.01.2018 09:35

Si dupa aceasta declaratie a domnului Candu, iar iese Usatii si spuenca si Candu are dosar penal in Rusia, la mirlani criminali asta nu e ii costa multa minte.

Sorin 22.01.2018 09:40

Nici o guvernare in istoria de peste 25 de ani a RM, nu a luptat așa înverșunat cu expansiunea și propaganda de la Kremlin așa cum face actuala guvernare PDM, lucru pentru care eu unul îi felicit ! Dacă veți continua în acelaș ritm, oamenii vor fi de partea voastră !

ssssssssssssss 22.01.2018 10:35

Raspuns lui Sorin : Pacat ca romanii mai batrini mai cred in "perioada de aur" a Moldovei comuniste, tinuta in brate de rusi.

Mihai 22.01.2018 10:37

Daca actuala guvernare va merge la acest pas, va aduce cea mai mare si importanta schimbare pentru tara noastra si va ramane in istorie!

Dragos 22.01.2018 12:23

Ursul Siberian rade cu lacrimi, caci stie ca in dosul mastii sale otravite, paduchele-lat din fruntea Pegrei RMafia, se ascunde un priculici, o insecta mica si speriata. Un tantar ce vrea sa dovedeasca - cui? Europei?! - ca este vajinc si nujnic. Tantarul se ia la tranta cu armasarul. Tantarul care si-a facut schimbare de sex. Si, ca orice femela malformat, insecticida aratanie apreciaza totul prin prisma ovarelor...Kkandidoza-ate.

Vadim5 22.01.2018 14:00

Cu suportul partenerilor externi, RM ar putea avea succes vizavi de acest proiect, mai ales că noi nu putem negocia de la egal la egal, deaceea și ne trebuie un partener puternic, pentru a face acest pas.

Josfis 22.01.2018 14:20

Va fi un FÂS mare, cum au mai fost și altele, (să ne amintim doar de intenția cam acelorași persoane de a solicita includerea aceleiași probleme pe agenda Consiliului de Securitate, care apoi a fost abandonată fără nici o explicație și continuare) care se va încheia cu câteva picături de umezeală răumirositoare.

Josfis 22.01.2018 14:25

Va fi un FÂS răsunător asemănător altora de acest gen, (să ne amintim tam-tamu-l cu solicitarea de a include în ordinea de zi a ONU a unei chestiuni similare care peste scurt timp a fost retrasă fără nici o explicație), deci un FÂS după care vor rămânea doar câteva picături de umezeală urâtmrositoare.

Dumitru 22.01.2018 14:59

Deja actuala guvernare a indraznit sa le arate rusilor ca suntem totusi stat independent si suveran Cererea de retragerea trupelor din stina Nistrului, dar si stoparea propagandei ruse, sunt proiecte destul de indraznete a PD-ului in raport cu rusii.

Mihai 22.01.2018 23:33

Va fi exact asa cum "guvernantii" lupta cu propaganda rusa",in realitate promovand-o fara jena la Prime TV! In afara de buzunarul personal pe astia nu-i intereseaza nimic.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md