18:54:52 19.06.2019
 
Stiri

Un „prost al satului” sau un alt Roșca?

Opinii 11.06.2018 09:16 Vizualizări6318 Autor: Nicolae Negru
Un „prost al satului” sau un alt Roșca?

Semne diacritice

Țările din grupul G7 - Marea Britanie, Germania, Franța, Canada, Italia, Japonia și SUA – s-au înțeles, sâmbăta trecută, să nu mai tolereze și să reacționeze „rapid și unit” la acțiunile ostile ale Rusiei, care încearcă să submineze societățile democratice și instituțiile, procesele electorale, suveranitatea și securitatea unor state occidentale. Există mai multe dovezi în acest sens și faptul că liderii celor mai bogate țări din lume se văd nevoiți să discute chestiunea respectivă la summitul lor reflectă seriozitatea pericolului rusesc.

În timp ce Occidentul se mobilizează pentru a rezista Rusiei agresive, la noi se observă otendință inversă, de demobilizare și de ignorare a factorului rusesc în politica moldovenească. În mod paradoxal, ideea că Rusia nu mai este interesată sau nu dispune de forțele necesare pentru a se implica în afacerile noastre a început să fie vehiculată în public după ocuparea Crimeei și a Donbasului ucrainean, după transformarea Republicii Moldova în „spălătorie rusească” și furtul miliardului, la care au participat și bănci rusești, după mai multe acțiuni subversive ale Moscovei îndreptate în mod evident împotriva cursului european al Chișinăului, după intensificarea exercițiilor militare ruse pe malul Nistrului.

Cotitura în atitudinea față de Rusia este legat de apariția Platformei DA, care l-a declarat drept pericol absolut pentru Republica Moldova pe omul de afaceri și liderul PD Vlad Plahotniuc și a încercat să formeze un front comun al partidelor de dreapta și de stânga pentru „întoarcerea țării înapoi”. Alierea Platformei DA, transformată ulterior în partid, cu PSRM și „Partidul Nostru” s-a făcut cu prețul unei noi atitudini față de pericolul rusesc, acesta fiind neglijat, proclamat ca inexistent, mai puțin important pentru securitatea Republicii Moldova, decât organizarea unor alegeri parlamentare anticipate.

„Pericolul rusesc” sau „mâna Moscovei” a fost și este considerată azi mai mult o invenție, o stratagemă a lui Plahotniuc pentru a supraviețui politic și a dezbina „frontul antioligarhic”, decât un pericol real, iar cei care insistă să nu ne demobilizăm în plin „război hibrid” declanșat de Rusia sunt luați în râs și numiți scule oligarhice.

Faptul că la București, Washington și Bruxelles lucrurile se văd altfel, că Occidentul, inclusiv România, nu au îmbrățișat ideea alegerilor anticipate, că au acordat sprijin financiar Gguvernului nou format al lui Pavel Filip nu i-a descurajat pe autorii demobilizării prorusești. Dimpotrivă, ei au acuzat România și SUA că ar sprijini regimul lui Plahotniuc, nu independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova. Săptămâna trecută, liderul PPDA Andrei Năstase, ales primar al Chișinăului, a repetat aceste acuzații monstruoase în presa română.

Că Plahotniuc încearcă să profite de conjunctura geopolitică actuală, nu face pericolul rusesc mai puțin real. E o prostie sau o trădare să spui că acesta nu există, că sprijinul României, SUA și UE pentru Republica Moldova se face de dragul lui Plahotniuc, nu pentru a contracara politica expansionistă, de refacere a URSS, promovată de Putin. De aceea, întrebarea cine e Andrei Năstase cu adevărat - un „prost al satului”, cum spune Sergiu Mocanu, sau un alt Roșca - rămâne deschisă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!D. Măraru 11.06.2018 11:47

Republica Moldova este sub pericole interne și sub periole exterene. Pericolelel rusești au fost, sunt și vor fi indiferent de cine va guverna Țara. Însă, deja pericolele interne, cauzate de un ologarh și de ortacii lui, sunt mai grave decât cele rusești. Iar tov. Negru joacă rolul unei prostituate care se vinde pe bani, dar mimează dragostea șio face pe mironosița. El nu vede că oligarul a suținut și suține tot gunoiul rusesc (pe Dodon, Ceban, PSRM,etc.) că a privatizat 13 deputați PCRM, că criminalizează total clasa politică și societatea, că umple închisorile cu oameni nevnovați, etc. Iar pentru o societate cei mai periculoase ființe sunt diavolul, și îngerii căzuți. Aripele lui N. Negru deja sunt negre și cu miros respingător.

Mihai 11.06.2018 12:06

Negrisorule,amesteci un adevar cu niste neadevaruri si crezi ca vei prosti lumea...Ai "uitat" deja cum "omul de afaceri" Plohis a ajuns sa uzurpeze puterea in stat,gruparea sa mafiota PD avand doar 15% in alegeri,nu vezi ca nu au mai ramas institutii ale statului care sa nu fie la cheremul sau,ca se refuza examinarea unor incalcari flagrante ale legii,daca acest lucru nu-i convine proxenetului sau apropiatilor sai...A fost furat un miliard de $,nimeni nu e pedepsit,se tergiverseaza examinarea cazului,toate astea cu PD detinand intreaga putere in stat! La conducere se afla Plohis,Filip,Candu,oamenii proxenetului in fruntea institutiilor statului! Nu Putin sau oamenii sai,daca nu-i vedem pe cei enumerati drept oamenii lui Putin! De ce nu este lege si dreptate,a,Negrisorule? Sa n-ai folos si sa ti se intoarca impotriva ta,daca iai bani pentru a lustrui imaginea proxenetului!

Vasile Nanii 11.06.2018 16:42

Într-adevăr, pericolul rusesc e cert. Și e o eraore să participi la mitinguri alături de Dodon. Dar, e o crimă să te aliezi cu popa Marchel și să-l susții pe același ca el să ajungă președinte. Trebuie să fie oprb, sau laș să nu conștientizezi acest fapt. Iar lui N. Negru nu-i dă pace situația lui P. Bogatu și își face și el loc la o treucă. Însă, alegerile Primarului Chișinăului deja a demonstrat că pe indivizi ca Bogatu, Negru, Andrievschi, etc. nu-i ascultă nimeni.

E.Sardaru 12.06.2018 08:58

Silvia Radu lupta cu pericol rusesc, cand a creat sheme de spalarea banilor cu transistrenii prin Energkapital (Sefciuk si Plahatniuc). De ce, dl Negru - atunci n-ati scris nimic despre jefuirea moldovenilor si complot rusesc? Ba mai mult, ati promovat-o prin articole pline de servilism. Acuma ati coborat la nivelul sectei Mocanu cu "prostul satului". Chiar ati ajuns la o situatie materiala atat de precara? Deveniti tot mai nociv, ca si patronul Dvs. Plahotniuc

Mihai 12.06.2018 10:06

Cine a retransmis propaganda ruseasca la cel mai vizionat canal - PRIME TV,cine l-a ajutat pe Dodon sa devina presedinte,daca nu Plohis - "marele luptator" cu pericolul rusesc si cel a carui fund il lustruieste aici aceasta sluga a sa?!

Eugen Farion 12.06.2018 18:56

N. Negru, ori e prostul satului, pentru că nu-și dă seama ce face, iar dacă își dă seama e și mai rău, pentru că devine un alt P. Bogatu. Iar de acesta lumii bune deja îi vine a vomita.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md