17:29:12 22.03.2023
Stiri

Nicolae Negru // Scrisoare de adio pentru Rusia

Actualitate 03.03.2023 09:13 Vizualizări3179 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Scrisoare de adio pentru Rusia


Semne diacritice

În ziua în care îi comemorăm pe cei căzuți în războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru, din 1992, Parlamentul a adoptat Declarația privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a mai votat, în prima lectură, legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova. Faptul că aceste două documente importante au fost planificate spre examinare în Legislativ în aceeași zi, pe 2 martie, poate fi o coincidență întâmplătoare, care însă nu e lipsită de încărcătură simbolică.

E poate pentru prima dată când Chișinăul spune lucrurilor pe nume, oficial, tranșant: că Rusia este un stat agresor, nu respectă Carta ONU și alte norme și angajamente internaționale, bombardează cartiere rezidențiale, infrastructura civilă, omoară ucrainenii pentru că se identifică drept ucraineni, comite atrocități, crime de război, torturează, răpește, strămută forțat pe teritoriul Federației Ruse mii de ucraineni, inclusiv copii. Pentru aceste acțiuni incompatibile cu dreptul internațional, ea trebuie adusă în fața unui tribunal special, se spune în declarație.

Adoptarea Declarației cu privire la agresiunea Rusiei în chiar ziua de 2 martie face ca aceasta să fie mai mult decât o declarație, e și un rechizitoriu indirect, simbolic, adresat Moscovei pentru crimele comise pe teritoriul Republicii Moldova acum 31 de ani. E și despre ceea ce nu și-ar dori Republica Moldova sieși, căci următoarea victimă putem fi noi, nu e zi ca de la Kremlin să nu răsune amenințări la adresa noastră.

Cu sau fără intenția autorilor, Declarația e ca o scrisoare de adio către Rusia, e ca un mesaj de despărțire, de separare de acum înainte drumurile noastre se despart. Cu un stat criminal nu întreții relații, ci tai poala și fugi sau, dacă ai puteri, îl aduci în fața justiției. Atâta timp cât Putin e obsedat de trecut, cât rușii urzesc planuri revanșarde, de refacere a URSS, vrând să ne transforme în vasali, propunându-ne să ne vindem libertatea pentru gaz mai ieftin, e mai bine să păstrăm o distanță cât mai mare între ei și noi. Dacă nu sunt puse pe baze sănătoase, ale respectului reciproc, ale dreptului internațional, relațiile cu Rusia sunt toxice, în defavoarea Republicii Moldova, un pericol pentru independența și suveranitatea sa.

Încercările comuniștilor și socialiștilor de a propune o declarație „mai echilibrată”, adică una care să camufleze adevărul că Rusia a invadat banditește Ucraina e o dovadă că pacifismul, umanismul, creștinismul lor pravoslavnic e retorică goală, că ei sunt legați cu lanțuri invizibile, „pe veci”, de zidul Kremlinului.

Și „limba moldovenească”, pe care au sărit ei să o apere, e creația Rusiei, pentru a permanentiza hotarul politic pe Prut, pentru a ne ține în spațiul „lumii ruse” (russki mir). Pentru limba română au fost uciși eroii noștri în 1992. Parafrazându-l pe Eminescu, a spune azi „limba română” înseamnă a protesta contra ocupației rusești (sovietice), a spune „limba moldovenească” înseamnă a accepta ocupația rusă.

Exact aceiași „pacifiști” și „neutri”, care nu îndrăznesc să spună că pentru a instaura pacea în regiunea noastră e suficient ca Rusia să-și retragă trupele sale, din Ucraina și din Republica Moldova, inventează pretexte pentru a conserva simbolul ocupației, al divizării și subjugării noastre – „limba moldovenească”.

Moscova e deranjată de intenția PAS și îi atribuie Maiei Sandu renunțarea la „limba maternă”. MID-ul rusesc continuă să ne învețe cum se numește limba noastră. Unii „juriști” consideră că lucrurile trebuie să rămână așa cum sunt până nu schimbăm articolul 13 din Constituție. Dar s-a pronunțat Curtea Constituțională în această chestiune și, dacă mai putem reduce din cantitatea de minciună, dacă mai putem corecta câte ceva, de ce să ezităm?

Limba și literatura română se predă de peste 30 de ani în școlile din Republica Moldova – datorită, în primul rând, lui Nicolae Mătcaș, primul ministru al învățământului! - și nimeni nu a avut de suferit ci, dimpotrivă, de câștigat, din toate punctele de vedere. Deși recunosc că e limba română, unii se cramponează, din „patriotism” (dacă nu din ignoranță), de denumire. E o încercare de furt intelectual, de a se folosi de bogăția lexicală, structura gramaticală, ortografia, ortoepia limbii române numind-o altfel decât au numit-o creatorii ei. În ce scop? În scopuri geopolitice, pentru a menaja ambițiile imperiale ale Rusiei. E timpul să punem punct ocupației culturale, să ne eliberăm definitv.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Bravo, dle Negru! 03.03.2023 09:19

A spune lucrurilor pe nume - asta e calea corectă. Poate fi grea și periculoasă pentru moment, dar ne duce departe de mizeria rusească.

ulaan baatar: bine ziceți, dle! 03.03.2023 10:18

RM este țara tuturor moldovenilor, indiferent de limbă. Nu s-a interzis nimic, s-au pus in albia firească gândul, vorba și fapta. Moldovenii ies din copilărie, din infantilitatea în care i-au ținut rușii. Moldoveni opozanți și îndurerați de dispariția lb. moldovenești, cometa lingvistică cu o coadă mai lungă de 30 de ani, primiți, vă rog, la despărțire, și acest cântec de adio. Îl înțelegeți, e în limba voastră. Nichita Stănescu, Cântec. Despărțirea de o vârstă Totul ar fi trebuit să fie sfere, dar n-a fost, n-a fost aşa. Totul ar fi trebuit să fie linii, dar n-a fost, n-a fost aşa. Ar fi trebuit să fii un cerc subţire, dar n-ai fost, n-ai fost aşa. Ar fi trebuit să fiu un romb subţire, dar n-am fost, n-am fost aşa. Iarbă, pietre, arbori, păsări, voi sunteţi cu totul şi cu totul altceva. Mă privesc, m-aud, m-adulmec şi îmi pare că visez. Totul ar fi trebuit să fie sfere, dar n-a fost, n-a fost aşa. Totul ar fi trebuit să fie linii, dar n-a fost, n-a fost aşa.

Mircea 03.03.2023 10:42

uite ca a venit si ziua! Felicitari PAS pentru verticalitate iar dlui Negru pentru analiza f.buna a celor doua decizii arhinecesare pentru destinul nostru de azi inainte.

N-are importanta 03.03.2023 12:50

E un succes,dar...inca mai e nevoie de a infrunta pe viitor toti participantii la frinele puse Moldovei de ase autodetermina.Si nu doar din partea Rusiei,dar si acei,care au sustinut si mai sustin practicile acestora la international! Iar succesul apartine nu doar PAS-ului,dar si tuturor cetatenilor, care cu functii oficiale sau nu,au stiut sa duca mesajul corect in lume despre situatia noastra.

Maria 03.03.2023 15:57

Va fi greu un timp pentru a înfrunta greutățile care stau in implementarea și revenirea Limbii Române la noi acasă ,in Republica Moldova. Sunt mândră că am văzut această zi, sperăm să treacă în lectură finală în Parlament!!

TUN 03.03.2023 19:38

Imperativ !!!!!! Interzicerea imediata a partidului kokomunist. La fel si a prtidului zis sococialist in realitate partid komunist vopsit. Aliatzi fideli ai EXPANSIONISMULUI rusesc. Cozi de topor care trebue sa dispara pentru rimele pe care le au facut prin genocid asupra bastinasilo basarabeni romani.

Ion 04.03.2023 00:08

Trebuie sa treaca si de lectura 2 ca sa fie gata de promulgare legea cu limba. A fost votata doar prima lectura. Cica ar fi in 2 saptamani lectura 2. Inca nu destupam sticla de smapania ca mujicii si banditii sunt pusi pe fapte din ce se vede pe media. trebui dati cu capul de asfalt daca nu-s cuminti!

Miticu Mitica 05.03.2023 12:50

Limba româna la ea acasa in sfarsit. Varful de lance al razboiului hibrid al Rusiei in Moldova s-a tocit oleaca. Datoria noastra si a României este sa ajungem sa ii salvam si pe Bucovineni si cei din Bugeacul Ucrainian, dar si pe cei de pe valea Timocului din Serbia. Pentru ca asta inseamna forta in Europa cand 2 tari isi dau mana sa isi apere limba si cultura, folclorul, patrimoniu genetic. Acum trebuie sa umblam la nervul razboiului hibrid dus de Kremin. Hibrid nu doar pentru ca si-a dorit inventarea unei limbi si culturi hibrid ci mai ales ca si-a dorit producerea de falsuri incercand modificarea noastra genetica ca natiune. Aceasi natiune traieste pe ambele maluri ale Prutului. REPET ASTA NU INSEAMNA UNIRE POLITICA ! Trebuie doar sa readucem, asa cum am readus limba noastra la locul ei sa readucem si nationalitatea noastra acolo unde ii este locul si de care trebuie sa fim mandrii nu sa ne simtim umiliti. In RM suntem toti cetateni moldoveni ai statului , unitar , suveran, international recunscut RM. La noi in tara exista cetateni români, rusi, ucrainieni, gagauzi, bulgari, tigani si de alte nationalitati. Asta este forta noastra, alaturi de faptul ca suntem de aceeasi culoare si avem aceeasi religie majoritar. NATIONALITATEA MOLDOVENEASCA NU EXISTA. ESTE SCOASA DIN EPRUBETA HIBRIDA A KREMLINULUI. Eu ca si multi alti moldoveni suntem si cetateni români in acte. Altii asteapta sa devina cetateni, iar altii isi doresc sa isi poata depuna actele. Cifra se invarte asa cum bine stim la 1 milion. Noi acesti cetateni fara nici o greseala nu putem sa fim la nici un rencesamant altceva decat de nationalitate români. De asemeni, eu ca si multi moldoveni din RM traind in (si) alt stat ne consideram in plus fata de a fi români si modoveni. La unii primeaza faptul ca sunt moldoveni, iar la altii cel ca suntem români. Iar asta este deosebirea noastra, specificitatea noastra istorica, fata de ceilalti moldoveni de peste Prut care se considera inaite de a fi moldoveni români. Dar peste un 3 milioane de români traiesc in Europa si au si nationalitatea altor state. Acestia se considera de asemeni pe lânga faptul ca sunt români si altcumva : spanioli, italieni, francezi, nemti s.a. Asta este marea familie româneasca bazata pe respectul diferentelor geografice si istorice. NU EXISTA ROMANI MAI ROMANI DECAT ALTII !!! Acum noi trebuie sa facem curateni si in acest sertar hibrid al URSSului si sa clarificam in mintea oamenilor si acest aspect. Iar pentru aceasta, trebuie pana la aderarea la UE, TRECUTA NATIONALITATEA IN CARTILE DE IDENTITATE , inlaturand hibrida nationalitate moldoveneasca. Cei care au nationalitatea româna au deschis calea. Dar nici aici nu este o problema pentru ca in baza dreptului european avem dreptul de sange sa avem 2 nationalitati, a tatalui si cea a mamei. Exceptional mai exista obtinerea unor nationalitati prin dreptul de sedere sau de sol, indeplinirea unor actiuni deosebite pentru tara samd.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md