18:50:31 22.03.2023
Stiri

Nicolae Negru // Să râdem de Lavrov

Actualitate 06.03.2023 09:10 Vizualizări2343 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Să râdem de Lavrov


Semne diacritice

Serghei Lavrov a făcut audiența să râdă în hohote, la summitul G20, în India. Răspunzând unei întrebări privind politica energetică a Rusiei pe timp de război, șeful diplomației ruse a ținut să menționeze că „războiul pe care noi încercăm să-l oprim, care a fost pornit împotriva noastră, folosind..”, - aici au intervenit râsete batjocoritoare în toată sala, dar el a încercat să-și ducă gândul până la capăt: „...poporul ucrainean, a influențat, firește...”.

Într-adevăr, până la un punct, minciuna sa poate părea amuzantă, pentru nerușinarea, insolența extraordinară, pentru tentativa de a sfida logica elementară în fața unor oameni nu mai puțin inteligenți decât el, dar dacă ne gândim la ce se întâmplă în Ucraina și la ce îndură ucrainenii, la miile de morți, la teroarea, la tortura la care sunt supuși, la bombele și rachetele care cad pe capul lor, reacția ar fi trebuit să fi fost alta: Lavrov e bun de legat, e un criminal de război care minte de-ngheață Volga, manifestând dispreț pentru toată lumea....

Indienii au râs fiindcă li s-a părut bizar ca reprezentantul oficial al unui stat să se compromită benevol în asemenea hal, ei nu cunosc că a minți pe față e un lucru obișnuit pentru un oficial rus, el minte cum ar bea o votcă de dimineață. Să ne amintim că Rusia a invadat Ucraina pentru a o „denazifica” sau pentru că ar fi o creație a lui Lenin, azi ea luptă să „oprească războiul” pe care l-a început anul trecut, atribuindu-i-l victimei sale. Rusia minte nu de azi. Și când a ocupat o parte din Republica Moldova, în 1992, apoi o parte din Georgia, în 2008, apoi o parte din Ucraina în 2014, ea a învinovățit moldovenii, georgienii și ucrainenii, iar Occidentul s-a împăcat cu aceasta, fiindcă Rusia este un stat cu istorie complicată, a salvat lumea de fascism. Că „salvatorul” a mai și ocupat și a băgat o jumătate de Europă în Gulag era un nenoroc suportabil, un „rău mai mic” pentru occidentali, nu și pentru vecinii Rusiei... Și astăzi rușii sunt priviți în Occident ca bolnavi ai Europei, ca oameni care suferă dostoievskian, care se simt umiliți că fostele republici sovietice s-au retras din componența URSS, distrugându-l. Abia acum vine înțelegerea faptului că popoarele subjugate de ruși au suferit nu mai puțin și că „suferința” rușilor amenință libertatea lor abia câștigată.

Pentru Putin, limba ucraineană, în care scria Șevcenko sau Lesya Ukrainca, nu există, e aceeași limbă rusă, în schimb „limba moldovenească” în care nu scrie nimeni „este independentă de limba română”. Timp de peste 40 de ani ni s-a spus, ni s-a dictat, de fapt, lucrul acesta. Nu e ciudat că, deși Eminescu sau Creangă, scriitorii noștri naționali, au scris în română, că, deși toți scriitorii noștri clasici și contemporani au scris în română, noi trebuie să ne mândrim că vorbim „limba moldovenească”? Chiar zilele trecute, Maria Zaharova, declara, din partea MID, că, renunțând la „limba moldovenească”, Maia Sandu renunță la „limba maternă”.

Pe ce mizează Lavrov și Zaharova, de ce mint în continuare cu atâta cinism, reprezentanții statului rus riscând să producă hohote de râs? Cu certitudine, ei nu mizează pe oamenii inteligenți, auditoriul lor e altul. Căzând pe un teren arid din punct de vedere intelectual, sămânța minciunii lor prinde rădăcini. Peste patruzeci de ani, în perioada ocupației sovietice, Moscova a încercat să-i facă pe moldoveni să urască România și românii, adică să ne urâm pe noi înșine, și a reușit într-o măsură oarecare, suficientă pentru a ne ține pe loc, în două bărci geopolitice, pentru a oscila între est și vest, ca măgarul lui Buridan între două căpițe de fân. „Sunt moldovean/moldoveancă și vorbesc limba moldovenească”, scriu „patrioții” noștri... rusește. Ar fi întrucâtva explicabil, dacă cineva dintre ei ar scrie pentru bani, ca un Țîrdea, dar dacă chiar crede așa? Ignoranții sunt ținta mincinoșilor. Cei pentru care un Eminescu, un Vieru, un Coșeriu sunt autorități mai mici decât un Voronin, un Stati sau un Țîrdea... De aceea, e imposibil să discuți cu ei. E cum ai discuta cu Lavrov. Nu ne rămâne decât să râdem de ei.

Abia cu invazia Rusiei în Ucraina, Occidentul începe în sfârșit să înțeleagă că Rusia este foarte periculoasă, că pentru ea nu există reguli care nu pot fi încălcate și minciuni care nu pot fi spuse. Și această înțelegere a determinat UE să-și schimbe atitudinea față de statele vecine cu Rusia, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderare la comunitatea europeană. Vom reuși noi să profităm de schimbarea în cauză? Aceasta va depinde, așa cum spunea recent și adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, de ce își vor dori etnicii români, dar și reprezentanții celorlalte etnii din Republica Moldova. „Vrei să ai o șansă să te ridici, să te dezvolți, indiferent de unde vii, indiferent dacă acasă vorbești românește sau rusește, acasă la tine să ai o viață decentă, tu și copiii tăi, să poți ieși din sărăcie, să faci un lucru mai bun, în Europa este locul”, a subliniat Geoană.

Nu se știe cât va fi deschisă ușa spre UE. Ar fi bine să intrăm cât mai repede.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Solon 06.03.2023 09:36

De fapt, rîde bine cel ce rîde ultimul. Necunoastrea istoriei contemporane poate naște monștri. Dar necunoașterea ISTORIEI recente, -- poate provoca o pandemie a prostiei. Doar se stie cine a provocat și de ce acest măcel fratricid între slavi.. Nu a venit de la est, ci din Vestul Ucrainei, de la Kiev De ce Zel a spus pe 2 noiembrie 2018, că se află în război cu Rusia de ... opt ani ???? Vezi si ---- https://www.9111.ru/questions/7777777772432319/войны уже восемь лет»

Miticu Mitica 06.03.2023 11:23

Dar noi defapt acum dle Negru trebuie sa facem un tur de forta in Romania sa deservesca mai bine arroporturile de peste Prut Iasi Bacau Vaslui , Galati in conceptie, Tulcea si noi sa punem cu ei la punct un sistem de navette Care sa ne mai astepte la frontièrele de peste Prut pentru ça au fost vaamuite in aeroporturi de o echipa mixta, dar si mai multe curse Tarom de la aceste aeroporturi catre Chisinau, dar si din Bucuresti

Ion 06.03.2023 16:44

Acest domn trebuie sa inteleaga ca Rm este dependenta de Ucraina in acest proces artificial creat pe baze umanitare. Insistentele Ro de adauga si RM pentru lista de 'candidati' nu va ajuta RM fara ca situatia sa fie exclusiv privita in perspectiva Ucrainei unde problemele mai degraba se inrautatesc decat se imbunatatesc. In acest timp RM inca joaca la 2 capete cu ramanerea prin CSI fara motive, santiunile contra Rusiei, o economie eminamenete pe perfuzii externe, limba rusa inca in arealuri din societate creind disconfort social si efecte secundare (inca iubire de maika Rusia prin propaganda, documente oficiale inca in rusa, plancarte la institutii in 2 limbi (una fiind rusa etc.), etc., legea Magnitsky inca nevotata si aberatii tip definitia "oligarh' pierdut timpul si praf in ochi. Rusine! RM nu va intra niciodata in UE pentru ca sunt probleme majore pentru Ucraina in plus RM nu se poate pregati de UE indiferent de cine-i la putere. Sa nu se uite ca Turcia ii din 1999 in acest statut si fara sansse la fel Albani sau Serbia. RM este mult in spatele acestor state, Nu mai mintit poporul cu UE ca nu se va intampla vrodata in primul rand din cauza regionala si in special a maldavanilor care nu pot fi rezilienti europeni (ca sa folosesc un termen drag al puterii actuale atat de aiurea prezentat si fara legatura cu RM)

Николай 11.03.2023 04:31

А ни чего страшного, что Санду продвигает план военных действий в Молдове, глаза откройте. Ни Украине не Молдавии Россия ни чего плохого не сделала и не собирается делать, вы сами решаете как вам жить и с кем,вы выбираете ваше руководство и вы решаете с кем дружить а с кем нет. Плохо жили при СССР? Да шикарно! У вас было все, глаза разбегались от изобилия всего чего не было в России, ездили закупаться и одеваться в республики... Сейчас вам чего не хватает, мужества признать, что хреново стало жить? Вы получили все, что сейчас имеете при СССР, так, что же вы знаете руку, которая вас кормила? Деньги зарабатываете как и остальные иностранные агенты?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md