02:39:47 23.07.2018
 
Stiri

S-a găsit un Șor și pentru Plahotniuc? Sau ce nu a fost întrebat ucigașul Vitalie Proca

Opinii 06.11.2017 10:01 Vizualizări7728 Autor: Nicolae Negru
S-a găsit un Șor și pentru Plahotniuc? Sau ce nu a fost întrebat ucigașul Vitalie Proca

Semne diacritice

Uneori, ceea ce nu se spune este nu mai puțin important decât ceea ce se spune, iar întrebările evitate de jurnalist contează nu mai puțin decât cele formulate de el. Interviul de la „Jurnal TV” cu ucigașul plătit Vitalie Proca ilustrează perfect o situație de acest fel.

Pe scurt, conținutul interviului în cauză este următorul: Plahotniuc face, prin oameni din „echipa sa”, presiuni asupra lui Proca, pentru a-l determina să mărturisească fals împotriva lui Renato Usatîi, să spună că liderul PN a comandat asasinarea (nereușită) a bancherului Gherman Gorbunțov. El cade de acord să scrie hârtia cerută, dar fiindcă îndeplinirea condițiilor promise, inclusiv transferarea unei sume mari de bani, se amână, revoltat de ceea ce i se întâmplă, temându-se pentru viața, decide să povestească secretul pe care îl ascunde timp de cinci ani de zile: că anume Plahotniuc l-a angajt să-l ucidă pe Gorbunțov.

Pentru cineva care îl urăște pe Plahotniuc „cu toate fibrele sufletului său”, considerându-l răul suprem, „mărturia cutremurătoare” a lui Proca este fără cusur, o sursă incontestabilă de adevăr, chiar o revelație care va schimba totul („nimic nu va mai fi la fel”). O minte mai „rece” sau mai „neutră” ar constata că Proca a vorbit mai concret, mai în detalii, mai convingător în prima parte și mai puțin convingător, mai mult la general, mai mult „filozofând” despre vina celui care apasă pe trăgaci și a celui care plătește omorul, încercând să atingă niște coarde sensibile, lacrimogene (lipsa de bani, ghinionul profesional, bolile de care suferă ), mai mult bazându-se pe „deducții” decât pe date reale, în cea de a doua parte, când a „dezvăluit” implicarea lui Plahotniuc.

Sare în ochi faptul că, vorbind despre întâlnirea cu Plahotniuc, Proca nu a spus și nici nu a fost întrebat unde anume și în ce împrejurări s-a întâlnit cu el, menționând doar că era „în centru” (Chișinăului?). Nu s-a precizat dacă era într-un local public sau privat (la GBC sau hotelul „Nobil”, într-un bar, restaurant sau la sediul PD?), la ce oră sau în ce parte a zilei, cu bodyguarzii de față sau în lipsa lor – detalii care ar fi făcut declarația lui verificabilă și, prin urmare, mai credibilă. De ce reportera Jurnal TV nu s-a interesat de aceste detalii importante? Din lipsă de experiență, probabil.

Dar trebuia să întrebe, căci spusele lui Proca ne prezintă un alt Plahotniuc, neglijent, riscând elementar, prostește, pe care nu îl recunoaștem în descrierea sa. De ce s-ar întâlni un deputat, vicepreședinte de Parlament, un personaj închis, hiperprudent, urmărit zi și noapte de presă, cu doi killeri, într-un local public? Din curiozitate? Nu este cu totul imposibil, dar se cer dovezi clare, care lipsesc în acest caz. Și nici măcar nu au fost solicitate. Înțeleg că interlopii se bucură în presa noastră de privilegiul unui credit sporit de încredere, dar nu nelimitat, totuși.

Deși l-a întâlnit doar o singură dată, Proca înșiră un întreg „tratat” despre comportamentul, preferințele, trecutul liderului PD, folosind și expresii pe care am avut ocazia să le citesc pe undeva. Știindu-se că bancherul îl consideră pe Usatîi interesat de omorul său (și complicele asasinului, Valeriu Halupa, de asemenea arată spre el), era cazul să se vorbească și despre chestiunea foarte importantă a motivației lui Plahotniuc. Toate acestea, mă fac să privesc cu o doză de scepticism, după George Damian, „sinceritatea” lui Proca în partea referitoare la participarea lui Plahotniuc în tentativa de lichidare a lui Gorbunțov.

Am mai aflat din interviu ce crede ucigașul ghinionist despre „încercarea Procuraturii din Republica Moldova” de a da „vina pe Renato Usatîi pentru tentativa de omor”, dar nu și despre relațiile lui cu Usatîi, pe care îl protejează prin dezvăluirea sa. Proca nu spune dacă îl cunoaște, dacă s-a întâlnit vreodată cu liderul PN, iar reportera a considerat probabil neimportante și aceste detalii. Și Val Butnaru, vorbind din studio cu Renato Usatîi, după interviul cu Proca, nu s-a interesat dacă acești doi se cunosc.

Interviul în cauză pare să fie lovitura de răspuns a lui Renato Usatîi aplicată lui Plahotniuc (dar, indirect, și celora care sprijină actuala guvernare, adică Bucureștiului și Washingtonului). Deducem de aici că Renato Usatîi nu e un simplu organizator de concerte, un bogat și răsfățat aventurier politic, cum putea să pară până mai ieri, până la apariția lui Proca la Jurnal TV. „Potențialul” său e mult mai mare. (Într-o discuție pe Skype cu avocatul Ana Ursachi, Usatîi se laudă că are oamenii săi în SIS și, dacă i se dă un număr de telefon, poate afla dacă acesta e ascultat sau nu.) Și faptul că, după cinci ani de frământări, interlopul Proca, deprins să ucidă la comandă, pentru bani, a mizat definitiv pe Usatîi, spune multe.
Nota bene: el scrisese hârtia împotriva lui Renato Usatîi, apoi, brusc, a decis, din teama față de Plahotniuc, să-l „trădeze”.

Nu se știe deocamdată cum au contribuit „autoritățile române” la obținerea acestui interviu, dar din prima întrebare se poate deduce că inițiativa a venit din partea lui Proca. Nu orice ucigaș din cele mai cunoscute închisori din România poate obține permisiunea acordării unui „interviu”. Și „Jurnal TV” i-a îndreptățit încrederea, jucând în mod vizibil de partea lui și a lui Usatîi, acceptând (din motive nobile, firește) spusele lor ca adevăruri imuabile. Spiritul critic era prezent, dar privea chior, cu un singur ochi. Așa că da, voioșia, triumful, extazul care domneau în studioul „Cabinetului din umbră” (nu era veselă doar reportera Ana Cujbă), păreau în exces, cam deplasate.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!timofei 06.11.2017 09:49

prea multa atentie declaratiilor unui killer nu poate fi credibil pe motiv ca insusi usatii a spus ca i-a dat mai multe ori bani iar familia acestuia este supravegheata de Usatii..

Radion 06.11.2017 10:13

Cel mai tare ma amuza cum o buna parte din opozitie fara frica se asociaza cu Proca. Daca au ajuns sa faca front comun cu mafia si kilerii, atunci sigur Moldova nu are nevoie de asa oameni la putere.

Rodion 06.11.2017 10:27

Tot interviul este cusut cu ata alba si facut in interes politic. De profitat de la acest interviu au Usatii, Maia, Dodon si Nastase.

realist 06.11.2017 11:31

Crede cineva in declaratiile unui killer care pentru bani poate sa-si ucida si mama? Eu personal NU!

Dragos 06.11.2017 11:39

Adevarul, dle Negru, spune multe, dar nu spune totul. Fojgaiala si trepidatia din cuibul killerului, depravatului si drogangiului Plahoit, confirma faptul ca barbarul intelop Plahoit reprezinta o anoalie. Umileste, persecute, ucide, pentru ca acestea sunt singurele lucruri care dau sens vietii lui de canalize ordinara. Or, un calau precum Plahoit face totdeauna din Dumnezeu o idee sangeroasa. Intre Nero si Plahoit e numai o problem de terminologie. Pentru ca ambii sunt depravati, cruzi si neispraviti. Plahoit, strajuit de spahii, killeri, jidovi de import, se socoate, asemnea unei fiare apocaliptice, alfa si omega intr-o lume de ticalosi ticalositi. Nimeni nu indrazneste sa-i conteste autoritatea rapace, nimeni nu-l ia de chica pe acest potentat nesabuit. Cert este ca Plahoit, desi si-a nimict inamicii unul cate unul. si-a subestimat adversarul (Proca), altfel n-ar fi savarsit greseli atat de grosolane. Dar toate au o margine. Totul se pateste pe lumea asta. Nimic nu poate stavili puterea blestemului. Pregateste-te canalize Plaha sa induri nenorocirile pe care le-ai atras. Fetele alea traficate, mai intai violate si snopite in batai de acest codos jegos, fetele alea ucise, arse si aruncate in prapastie, nu iarta nici dincolo de mormant. Pregatest-te, odiosule! Pregateste-te, asasinule, jefuitorule! Pregateste-te, Lucifer pe acest pamant! Or, tronul barbarului Plahoit este un un butuc de abator. Bumerangul isi cauta lansatorul. Bumerangul il va lovi pe acest aduche-lat din fruntea Pegrei ca un tir in plina viteza.

ghion 06.11.2017 12:45

Si iarasi, domnule Negru, va comportati suspect, luand in deradere interviul lui Proca (la ce bun ati facut asta,nu era mai bine sa lasati ca organele de drept sa se expuna pe marginea acestuia?). De ce trebuia ziarista sa concretizeze unde a avut locul intilnirea, sau ce relatii are Proca cu Usatii? Oare aceasta e esenta interviului? Dvs mentionati ca Plahotniuc e vicepresedintele parlamentului. Era el in aceasta functie atunci cand s-a comis tentativa? Nu ma apuc sa dau verdicte, dar prea batatoare la ochi este atitudinea dvs deloc echidistanta in ultimul timp, ca de altfel si a lui Bogatu. Imi pare rau.

Vasile 06.11.2017 13:18

Parcă toata regizarea acestui interviu ar fi credibila, dar s euita si de faptul ca Plahotniuc nu avea NICI un MOTIV sa comande asasinarea lui gorbunțov, cum spunea si Gorbuțov: nici măcar nu l-am călcat pe Plahotniuc pe picior niciodată nu încă alt gen de momente care sa-i trezeasca acestuia interes ca sa ma omoare.

C. Hariton 08.11.2017 17:16

Titlul articoului este unul foarte semnificativ: ”S-a găsit un Șor și pentu Plahotniuc”. Adică, dacă sameni denunțători de șa gen, vei culege la fela șa denunțători. Totodată, sunt foarte importante unrmătoarele fapte:Legea avocaturii a României interzice ca avocații, alții decât acei din țările UE, să partiocipe pe doasare din justiția românească fără o înregistrare peralabilă în insituțiile avocturii din România,care e un proces destul de greu. În acest contextt, rezește o nedumerie faptul că un avocat, care reperezenta interesele lui Plahotniuc (Cijicenco) a fost admis într-un penitenciar de maximă sigurană cum ar fi JULAVA. Mai degrabă acest avocat a fost atras într-o capacană și el a căzut în ea, intrând în peniteniar la killerul Proca și mai și întocvmind cu mâina sa o epistolă care este una deloc simplă și nevinovată. ESte evident că ela fost și înregistrat video și audio. E prezumat și faptul că numai cu permisiunea organleor de vârf ale României (Procuratura Generală, Ministrul Justiției, posibil sau și mai înalte) putea să fie admisă în penitenciar o jurnalisă străină și tânără. Iar în timpul interviului Proca era bine pregătit și totul era bine regizat. În așa mod, este evident că permisul atacului asupra lui Plahotniuc (indiferent cât el e de adevărat) a fost dat de factori înalți de decizie din România. Iar un așa fapt nu poate fi omis cu ușurința cu care îl omite PD și Procuratura Generală a RM

Mihai 08.11.2017 22:32

Pentru cei care zic ca Plahotniuc nu avea motive sa comande asasinarea lui Gorbuntov,amintesc faptul ca anume omul sau- Iaralov a preluat prin atac raider banca detinuta de Gorbuntov.Mai este si faptul ca atat Gorbuntov,cat si Plahotniuc au fost implicati in spalarile de bani rusesti,cunoscand detalii unul despre altul. Despre Negru nu mai este ce spune,s-a developat complet si asta...

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md