06:47:57 21.07.2019
 
Stiri

Revoluția cea mai potrivită

Opinii 03.08.2018 10:04 Vizualizări6687 Autor: Nicolae Negru
Revoluția cea mai potrivită

Semne diacritice

Ce va fi pe 26 august? – mă întreabă un consătean, un activist, cum se mai spune azi, un luptător pentru toate cauzele pierdute. Va fi ce a fost și data trecută (același lucru mă întrebase și înainte de mitingul din 24 iunie), încă un miting de „amploare”, încă un marș victorios care să-i amintească lui Plahotniuc unde se află casa lui, i-am răspuns.

Diferența e că de data aceasta ar putea să dureze ceva mai mult, căci unii pepedeaiști au de gând să nu plece din PMAN până nu le vor fi satisfăcute toate revendicările înaintate data trecută, dar și altele noi, care vor fi strigate la fața locului. Unii vorbesc și despre un „vânt al schimbării” pe care l-ar simți Plahotniuc în ceafă, o aluzie la o posibilă revoluție.

E adevărat, și data trecută au spus că nu vor pleca, dar au plecat, probabil din cauza că numărul protestatarilor nu era suficient de mare, dar de data aceasta, în aproape aceleași condiții, se așteaptă rezultate diferite. Cu un patos enigmatic ni se vorbește despre o „schimbare” enigmatică, radicală, asemănătoare sosirii unui deus ex machina din tragediile grecești.

Condițiile sunt aproape, dar nu chiar aceleași. Se mizează pe un număr mai mare de protestatari, pe care trebuie să-l asigure cetățenii care muncesc în străinătate și care vor veni în vacanță. Dar nu se știe câți dintre ei își vor dedica vacanța democrației din patria lor „de dormit”, nici câte zile și nopți vor petrece în fața clădirilor Parlamentului și Guvernului, rupând din prețioasa lor perioadă de întâlnire cu familia, cu rudele, de rezolvare a unor eventuale probleme personale.

Pe de altă parte, cu toată „disperarea și agonia” lui Plahotniuc, regimul pare mai sigur și mai sfidător ca niciodată, luându-se la harță cu „partenerii de dezvoltare, „vântul schimbării” o fi bătând mai degrabă în capul lui Năstase. Siguranța puterii vine din aparenta apatie a majorității cetățenilor care nu se grăbesc să iasă în stradă și, cu atât mai mult, să stea acolo săptămâni, ca ucrainenii sau ca armenii, de exemplu. „Dictatura” despre care strigă opoziția e matematică superioră, e luptă sterilă la troaca puterii pentru cei care se gândesc doar la supraviețuire. Iar fără ei, opoziția nu are cum convinge poliția și deputații să treacă „de partea poporului”. „Salvatorii” de azi plătesc pentru dezamăgirile provocate de „salvatorii” de ieri, cu care unii dintre cei de azi au fost în relații directe.

Unde sunt intelectualii, unde sunt scriitorii? Lipsa acestora sare în ochi, prezența câtorva dintre ei scoate în evidență absența celorlalți. S-au vândut lui Plahotniuc! – strigă unii. Există însă și alte motivații.

În 1918, scriitorul Leon Donici-Dobronravov a părăsit Petersburgul, întorcându-se la Chișinău, fiindcă nu agrea nici regimul țarist, ca să sară în apărarea acestuia, dar nici pe bolșevici, ca să se înregimenteze de partea lor.

Sigur, păstrând proporțiile, regimul lui Plahotniuc, care a comis crima invalidării alegerilor, nu e de apărat (deși Guvernul Pavel Filip poate fi lăudat pentru unele lucruri), dar nici Andrei Năstase nu îi reprezintă pe intelectuali, nu îi entuziasmează, eufemistic vorbind, prin discursurile sale, chiar dacă se declară dispus să se sacrifice pentru „acest popor”. Doar fiindcă luptă cu oligarhia, un fanfaron, o fostă unealtă oligarhică cu venituri ascunse nu poate fi liderul intelectualității. Filtrele PAS ar fi trebuit să funcționeze și în cazul său, dar, din păcate, Maia Sandu pare să se fi rătăcit printre propriile principii.

Stau în derută și unioniștii, ținuți la distanță de diriguitorii mitingului, fiindcă ar dăuna armoniei sociale multiculturale, ar strica aliajul coeziunii interetnice și civice, ar submina puterea frontului comun împotriva oligarhiei. Deoarece nu renunță la steagurile lor, sunt considerați diversioniști, vânduți „dictatorului”, porecliți „oligarho-unioniști”.

În aceste condiții, parafrazând un vers al unui poet mai vechi, cel mai bun refugiu pentru un cetățean onest este propria conștiință. Și, la urma urmei, dacă dă chix mitingul despre care vorbim, nu a mai rămas mult până la alegeri. De ce atâta consum de energie, de ce atâta efort „revoluționar” steril, dacă votul este revoluția universală, potrivită în toate cazurile.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2248 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2601 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4719 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3353 Nașa Rusia

D. Măraru 03.08.2018 10:37

Întrebarea: ”Unde sunt intelectuali sau scriitorii?” este una foarte relevantă. Cred că există și un răspuns altul decât cel pe care îl sugerează N. Negru: Unii, așa cum e V. Țîcu, O. Nantoi, Victor Ciobanu, Vitalie Ciobanu, ș.a. sunt cu opoziția, iar alții stau și tac prin tăcere cîștigându-și cumva existența (Strâmbeanu, Dabija, ș.a.). Iar ai treia (Traianus, Bogatu, etc., vociferează activ, cu ”înțelepciune și obiectivitate” și nu fără remunerare grasă. Numai Premiul de stat pentru Traianus cât cântărește, iar Dumneata, domnule Negru, știi că și Bogatu e remunerat gras. La final câteva întrebări pentru N. Negru: 1. Domunule, care eveident te pretinzi intelectual, dumneata unde și cu cine ești ? 2. Dacă zici (de fat torni apă la moară cuiva) că guvernarea stă bine și nu-i este frică de protestatari, de ce utilizează forțe atât de mari ale MAI, dotate ca pentru război, sau de ce folosește în calitate de bâtă procuratura, CNA, justiția, și totodată cheltuie sume enorme de bani pentru a compromite și fărâma opoziția? 3. Dacă pledezi pentru activismul oamenilor așa cum a fost în Kiev, ești dumeanta gată să-ți verși sîngele pentru ca în Țară să fie democrație și dreptate așa cum au făcut-o ucrainenii? 5. Dacă lumea e apatică, oare nu ești și dumneata, și Dabija, ș.a.de teapa dumneavoastă vonovați, iar numărul mic de protestatari (care nu e chiar așa de mic) ar însemna că opoziția trebuie să se dezică d e luptă?

Ion Pelivan 03.08.2018 10:52

Dle Negru, ați punctat corect de ce ne aburesc unii fanfaroni gen Năstase, din păcate, o frăieresc reușit și pe Maia. Am susținut mișcarea protestatară, dar acum o văd fără noimă. Unii fac concerte electorale, alții organizează proteste electorale. Nicio diferență. Pe toți îi interesează frâurile puterii. Eu am decis (și mulți cunoscuți de-ai mei, la fel) că nu voi mai ieși la aceste farse numite proteste. De 3 ani aud la Jurnal "acum, ori niciodata". Deja mi-e scârbă să mă simt manipulat de cei care se declară mesia în politica moldovenească. Ne-am fript de multe ori.

A. Vareniță 03.08.2018 11:16

Domnule N.Negru, opoziția moldovenească (îndeosebi A. Năstase) de departe nu e perfectă. Dar ca să vezi, în 2016 48% din alegători au votat-o pe M. Sandu, iar anul acesta 52,5% din chișinăueni l-au ales pe A. Năstase și acest fapt nu poate fi ingnorat. Dacă aveți în gânr candidați mai bin pentrau conduce opoziția, supenții-i. Altfel articolul d-stră e apă de ploaie, sau conținutul și scopul lui de bază e printre rînduri. Iar în contextul frazei expuse de d-oastă că, parafrazând un vers al unui poet mai vechi, CEL MAI BUN REFUGIU PENTRU UN CETĂȚEAN ONEST AR FI PROPRIA CONȘTIINȚĂ, nu credeți că ar fi oportun să vă retrageți în propria conștiință (dacă o mai aveți) și să o lăsați în pace cel puțin pe Doamana M. Sandu, pentru că ”grija” care i-o purtați miroase dubios și ceva din mirosul CGB-lui.

Petru Arnăut 03.08.2018 11:46

Domnule N. Negru, e cam lipist de logică faptul că vă apucați să judecați pentru toți intelectualii și scriitorii. Vreau să vă amintesc că pe timpuri scritorul Aureliu Busuioc s-a retras în chilia sa și în propria conștință, pentru că îi era scârbă de atmosfera care domnea în Uniunea scriitorilor. Acest fapt în parte e un răspuns la întrevarea dumneavăstră unde sunt inintelectualii și scriitorii. Un răspuns veți găsi și în romanele lui N. Rusu - ”Șobolaniada” și ”Pușlamelul”, dar și în îninterviul cel mai prospăt al sciitorului Vitalie Ciobanu, acordat postului ”Europa liberă”. Așa că întrebarea unde sunt intelectualii și scriitorii este una cam răsufaltă, dar dacă e să fie căutat răsunsul, trebuie să și-o pună fiecare intelectual și scriiot în pare, inculiv și Dumneavoastră. Cred că o să aveți bătăi mai de cap ca să găsiți un răspuns unde persoanal vă găsiți.

Art-Grup 03.08.2018 14:59

Încât un comentator a adus aminte de scriitorul Traianus, un mare suținător a lui Plahatniuc, ne aducem aminte de două articolașe a acestuia, care se începeau cam așa: ”Mă întîlensc ieri cu un om necăjit...” în care se aduceau critici PLDM-lui iar în al doielea: ”Mă întâlnesc eri cu un om care mă întrebă ...! în care era tacată M. Sandu. Articolul lui N. Negru se începe cam la fel. Să înțelegem că toate trei articole sunt plămâdite într-un singur laborator?

Vasile 03.08.2018 16:57

Indiferent de politicile oricărui partid sau persoană politică este cert că Europa și occidentul tot mai mult se îndepărtează de noi. Iar acest fapt e unul foarte trist.

violet 03.08.2018 19:03

Domnul Negru a uitat, ca votul in RM de la o bucata de timp nu mai are valoare (alegerile locale din Chisinau). Si atunci ce facem?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md