08:03:49 17.02.2020
 
Stiri

Reintegrare sau federalizare tiptilă?

Opinii 27.11.2017 10:19 Vizualizări6852 Autor: Nicolae Negru
Reintegrare sau federalizare tiptilă?


Semne diacritice

În timp ce premierul Pavel Filip se întorcea de la Bruxelles, unde a încercat, nu fără un oarecare succes, să spargă gheața decepției, a suspiciunii și neîncrederii față de guvernarea de la Chișinău, vicepremierul George Balan semna, la Tighina, cu reprezentantul separatiștilor transnistreni, niște înțelegeri care să asigure buna funcționare a școlilor românești cu predare în grafie latină, hărțuite și obstrucționate până acum de autoritățile separatiste, accesul fermierilor la terenurile lor agricole ocupate de separatiști, angajându-se în schimb, din partea Chișinăului, să legalizeze („apostileze”) diplomele emise de instituțiile de învățământ superior din regiunea transnistreană (pentru a permite absolvenților acestor instituţii să-și continue studiile peste hotare) și să restabilească conexiunile de telefonie fixă și mobilă, a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale Nistrului.

Dacă mai punem aici și redeschiderea recentă a podului de peste Nistru de la Gura Bâcului, a punctului vamal comun moldo-ucrainean de la Cuciurgani-Pervomaiskoe, dacă luăm în considerare și faptul că toate întreprinderile exportatoare transnistrene sunt înregistrate la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, exportând în UE ca întreprinderi moldovenești, ajungem la concluzia că zidul separatismului transnistrean se erodează încet, foarte încet, dar tot mai vizibil, așa încât se poate constata un început de reintegrare a teritoriului separatist cu teritoriul de dincoace de Nistru.

Fosta „ministră de externe”, soția fostului lider separatist Evgheni Șevciuk, Nina Ștanski, a reacționat la evenimentul de vineri, acuzându-i pe actualii lideri de la Tiraspol de „trădare de patrie”. Dar am fi naivi dacă am crede că aceste schimbări, exceptând punctul vamal comun moldo-ucrainean, se produc fără știrea Moscovei, din capul liderilor separatiști. De altfel, semnarea ultimilor înțelegeri сu Chișinăul a fost precedată de vizita principalului separatist Vadim Krasnoselski la Moscova, unde a cerut ajutor financiar.

Pe lângă faptul că își dorește să recâștige influența asupra Chișinăului, care începe să-i scape din mâini, Kremlinul are trei motive în plus să împingă raioanele transnistrene cu „statut special” în barațele Republicii Moldova federalizate în prealabil. Primul este legat de soarta Crimeei, a cărei ocupație i-a adus sancțiuni grele și izolare din partea SUA și UE. „Cedarea” Transnistriei în schimbul recunoașterii, fie și tacite pentru început, prin ridicarea sancțiunilor, a acestei anexări ar prezenta o „afacere” bună pentru Rusia.

Al doilea motiv care determină Kremlinul să se grăbească în găsirea unei soluții pe Nistru este consolidarea curentului unionist în spațiul pruto-nistrean; în situația actuală, Transnistria nu îi mai este Moscovei de mare folos, ci, dimpotrivă, îi poate cauza o pierdere irecuperabilă: plecarea definitivă a Republicii Moldova din sfera ei de influență. Și al treilea motiv, dar nu ultimul ca importanță, este Ucraina, care a oprit tranzitul rus spre Transnistria și a cărei influență la Tiraspol ar putea crește exponențial în viitorul apropiat. Decât să încapă în mâna Kievului, fără niciun avantaj pentru Moscova, ea preferă să o „vândă” Chișinăului, ca, cel puțin, să „dilueze” elementul proeuropean și unionist, dând jos de pe umeri și povara financiară, deloc ușoară în ultima vreme, pentru întreținerea regimului separatist.

Să o împingă nu oricum, ci în condiții „onorabile”, firește, federalizând Republica Moldova, într-o formă sau alta, fără să se numească neapărat federație, ca politicienii și cetățenii moldoveni, ca România, Washingtonul și Bruxelles-ul să poată înghiți acest „dar” otrăvit. De aceea, acordurile de vineri semnate la Tighina pot fi privite din două unghiuri: ca o „reintegrare pe furiș” și ca o pregătire către acceptarea și recunoașterea de facto a „statutului special” federativ pentru raioanele separatiste.

Chișinăul vorbește cu plăcere despre ce a obținut de la Tiraspol, fiind însă monosilabic în privința compromisurilor. În ce constă „apostilarea” documentelor de studii? Vor figura pe ele denumirea „Republica Moldovenească Nistreană”, stema și drapelul separatiștilor sau nu? Include restabilirea conexiunii telefonice cu malul stâng și un prefix aparte pentru legăturile internaționale cu Transnistria? Dacă da, atunci sprijinul politic pe care l-a anunțat liderul PD, Vald Plahotniuc, acestui proces poate să fie aplaudat de Dodon și dodoniști, dar fluierat de ceilalți cetățeni, care nu doresc ca Rusia să manipuleze Republica Moldova trăgând de „coada” transnistreană.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Ilie 27.11.2017 09:57

Reintegrarea e aproape, se mișcă bine actuala guvernare și e prima care obține rezultate concrete în soluționarea acestui conflict ! https://deschide.md/ro/stiri/politic/21995/NEWS-ALERT--Chi%C8%99in%C4%83ul-%C8%99i-Tiraspolul-au-urnit-carul-tratativelor-Patru-acorduri-semnate-la-Bender.htm

Pumnal 27.11.2017 11:12

Despre federalizare nu putem vorbi, deoarece avem un guvern care este pregatit sa dea peste bot lui Dodic cu constitutia.

Dragos 27.11.2017 11:44

Capitulare, delirare, fecundare, mafiotizare. Driblare. Pentru ca TrasnitaNistrenie este gaina cu oua de aur vomante. Ati uitat, dle Negru, sa mentionati un lucru essential. Recunoasterea buletinelor de identitate ale separatistilor. Astfel, tarsnito-nistrenii vor da navala la vomare, mai dihai ca hoardele tatare, in numele Nasului Cosa Nostra, al finului Kkandu, al duhorii Pegrei plahoide. Totul este, asadar, cardaslak, mafiotlac, pezevenghilac.

Vadim 27.11.2017 12:14

O țară atît de mică și dezbinată, păi dacă nu se va interveni acum în soluționarea conflictului, atunci cu trecerea anilor va fi din ce în ce mai greu.

Victor 27.11.2017 14:50

Cu timpul va apărea Partidul Transnistrenilor condus direct de la Mosvova, care va "pune umărul" la formarea fiecărei guvernări sau și mai simplu: va cere un număr de portofolii ministeriale în schimbul "păcii sociale", pace care nu va fi NICIODATĂ.

Polilogu 27.11.2017 15:05

”Proiectul de țară ” - REÎNTREGIREA ROMANIEI- prefigurat cu ani in urma de Basescu , se impune din ce in ce mai mult ca solutie pentru RO si partea ei smulsa din trupul țării- BASARABIA ! Tergiversarea ei (”temporizarea Johannis”) are in nuce toate sansele sa devina periculoasa.Alunecarea in EST a R... Molotovene,foarte posibila, va aduce mari prejudicii RO, dar de 10 ori mai multe BASARABIEI !! RO va rezista totusi, dar BASARABIA in mod sigur NU ! GANDITI-VA de 100 de ori inainte de a apasa pe pedala accelerarii EST , oameni buni ! Terminati cu PD-ul vostru si toti sateliții lui mascati sau taciți.Aveti nenumărate ocazii favorabile. DE PSD-ul din RO avem noi grija sa o ia la vale ! Nu este un partid social-democrat, ci unul neocomunist capabil sa inchine țara lui PUTIN !! Țarul Putin nu este RUSIA !!

Marius Cosmin 27.11.2017 15:29

Intrebarea este: De ce vrea binomul federalizare? Pentru ca nu mai exista nici un dubiu. Cartile au fost aratate. Exista binomul, si functioneaza ca uns! Raspunsul sta in rezultatul referendumului si in electoratul unionist, care creste, creste ca painea. Iar acum binomului i s-a dat sah. Speriati de moarte, nu mai stiu unde sa fuga ca sobolanii si se refugiaza ca niste lichele ce sunt in ''patriotismul'' reintregirii R Moldova. Pai ce fel de reintregire e asta, comandata de la Moscova, prin federalizare? Cu dreptul separatistilor de a dicta politica extera si vectorul tarii? Ce va insemna asta? Reunirea cu Romania?...niciodata! O eventuala integrare in UE la sfantu` Asteapta?...niciodata! Binomul a mirosit ca nu mai poate castiga la urmatoarele alegeri parlamentare, si ce face? Torpileaza viitorul si speranta cetatenilor intr-o viata mai buna. Definitiveaza capturarea statului, ca nu cumva sa mai ajunga in UE nici direct nici indirect printr-o eventuala unire cu Romania. Nu va este curios cum asa deodata s-au gasit solutiile de impacare cu partea transnistreana? Parca prea usor si prea repede incep sa se rezolve trebile intre cele doua maluri.

Andrei Bunu 27.11.2017 16:50

Criteriul dupa care poti identifica o excrocherie sau un excroc este urmatorul: daca ceva arata prea frumos ca sa fie adevarat, atunci chiar asa si este.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

07.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cealdonii moldoveni ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md