15:28:43 24.09.2018
 
Stiri

Referendumul, între formalismul CEC și neglijența inițiatorilor

Opinii 15.01.2018 09:00 Vizualizări2870 Autor: Nicolae Negru
Referendumul, între formalismul CEC și neglijența inițiatorilor

Semne diacritice

Vineri, Comisia Electorală Centrală a dat aviz negativ inițiativei de organizare a referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Ședința respectivă, pe care am urmărit-o online, mi-a lăsat un sentiment de jenă. Mai cu seamă când președinta CEC, Alina Russu, a invocat, printre motivele refuzului de a înregistra grupul de inițiativă, recomandările Comisiei de la Veneția, care consideră că legislația electorală nu trebuie modificată, dacă a rămas mai puțin de un an până la alegeri. În condițiile în care guvernarea nu a ținut cont de faptul că Comisia de la Veneția a recomandat menținerea sistemului electoral proporțional, referința CEC nu pare „echidistantă”, seamănă mai curând a bătaie de joc.

Din punct de vedere logic, situația e foarte simplă: organizatorii referendumului în număr de peste șapte sute de persoane doresc abrogarea Legii privind adoptarea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral precedent. Profitând de niște chichițe formale, de procedură, unele dintre ele fiind chiar ridicole, majoritatea membrilor CEC le-a tăiat elanul. De exemplu, s-a făcut caz de faptul că textul întrebării votate în cadrul adunării constituante diferă de textul din procesul-verbal al adunării, deși esența acesteia nu se schimbă.

Abrogarea unei legi nu înseamnă în mod automat activarea legii precedente, consideră CEC, și, chiar dacă ar fi așa (legea spune că abrogarea unui act normativ nu înseamnă revenirea la actul normativ precedent), acesta nu e un motiv de refuz, CEC-ul trebuia pur și simplu să-i ajute pe organizatori să formuleze corect întrebarea pentru referendum, care putea fi revotată ulterior în cadrul adunării grupului de inițiativă.

Pe de altă parte, membrii Biroului executiv al grupului de inițiativă puteau să fie mai riguroși în pregătirea documentelor, știind că guvernarea ține cu orice preț să organizeze viitoarele alegeri parlamentare în condițiile sistemului electoral mixt. Patetismul (încurajat de aplauze), notele demagogice de tipul „noi reprezentăm poporul” (lucrul acesta mai urmează a fi demonstrat în cadrul referendumului) nu compensează neglijența, iar „subtilele” referințe la sancțiunile viitoare, „conform legislației”, pe care le vor suporta membrii CEC care nu vor vota cum se cuvine, erau gratuități nu mai puțin jenante decât trimiterile membrilor CEC la recomandările Comisiei de la Veneția. Mai bine nu le dădeau pretexte de refuz, un pic de disciplină birocratică și rigoare juridică nu strica.

Acum, inițiatorii referendumului au două căi: fie să se adreseze justiției, fie să țină cont de obiecțiile CEC și să le corecteze. Sau și una, și alta. Un al doilea refuz al CEC l-ar compromite chiar în fața Comisiei de la Veneția, pe care, aflăm cu această ocazie, o „venerează” atât de mult. Referendumul nu poate fi oprit, scopul guvernării e să tragă cât mai mult de timp. Și, deocamdată, îi reușește. Nu fără concursul, voluntar sau involuntar, al inițiatorilor.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!andrei 15.01.2018 09:41

Clar e una - acum e prea tîrziu de schibmat sistemul dar el e unica soluție pentru lupta cu Dodon! El acum are peste 50% de raiting, așa că pe liste de partide e pzdtz oameni buni!

daniel 15.01.2018 10:01

ce bădărani, legea electorală nu se anulează și nu se modifică cu un an înainte de alegeri parlamentare sau Prezidențiale..

mihail 15.01.2018 11:07

mi s-ar parea doar o suma imensa de bani aruncati in plus care ar fi putut fi investiti in alte probleme mai importante in tara asta~! atit mai mult ca acest sistem este bine venit in mai multe tari bine dezvoltate

ssssssssssssss 15.01.2018 11:21

Iata in loc sa se ocupe de viata persoanal de luccru benifice pentru societate, nu poate trebuie ca de obicei critice si bețe in roata, pentru ce atitea refernduri fara rost?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md