06:47:06 21.07.2019
 
Stiri

Răzvan Ivanovici (?) Vonko

Opinii 16.03.2018 09:16 Vizualizări4250 Autor: Nicolae Negru
Răzvan Ivanovici (?) Vonko

Semne diacritice

Un scriitor de peste Prut, critic și istoric literar, inteligent și productiv (a publicat până acum tocmai șaisprezece cărți, aflăm de pe blogul său), comentează, de la un timp, unele evenimente din Republica Moldova. Îl cheamă Răzvan Voncu și ar mai fi de lăudat faptul că vine destul de des pe la Chișinău și textele sale despre basarabeni pot fi citite fără sentimentul că autorul lor le-a scris din auzite.

Ultimul său comentariu se numește „Centenarul în Basarabia: un eșec rușinos”. Un eșec, precizează domnia sa, al guvernării de la București, pe care o descrie cu fervoare realistă și, trebuie să recunoaștem, cu îndreptățită mânie cetățenească și intelectuală. Și, pe noi, la Chișinău, ne surprind unele evenimente din Țară și nu reușim să prindem rostul rocadelor ministeriale atât de dese în ultima perioadă.

Suntem de acord că și Centenarul în Republica Moldova avea să arate altfel, dacă exista o „strategie guvernamentală” în acest sens. Și la București, și la Chișinău. Cu siguranță, se putea face mai mult și mai bine, decât s-a făcut până acum în sensul apropierii Basarabiei de România. Dar ca să spui acest lucru nu e neapărat să ofensezi, nici chiar în scopuri electorale, spre bucuria lui Dodon, pe cei care se consideră români, iubesc România și sărbătoresc, așa cum înțeleg și cum pot ei, Centenarul.

În fierbințela scrisului, din inerția exercițiului critic, domnul Voncu ajunge să-și piardă, într-un moment, calmul epic: referindu-se la extraordinarele, impresionantele (pentru cunoscătorii Basarabiei „profunde”), simbolicele declarații de Unire cu România ale celor peste o sută de localități din Republica Moldova, el le pune disprețuitor eticheta „simbolice și goale”. În enervarea sa, autorul pare să procedeze ca mujicul care, venit acasă supărat, umilit de nacealnicul abuziv și tâmpit, își bate femeia, apoi mai dă cu piciorul și în motan. Să fie „goală” declarația unor „mancurți” care, în sfârșit, au ajuns să-și amintească originea și să-și recunoască părinții? Cinghiz Aitmatov să ne judece…

De dragul efectului scriitoricesc, domnul Voncu calcă propriile linii logice. Deși nu-i sunt pe plac manifestările „simbolice și goale” de Unire cu România, el se arată deranjat de faptul că Chișinăul nu a procedat la fel și o sfătuiește pe Silvia Radu ce să le spună chișinăuenilor care s-ar împotrivi adoptării unei asemenea declarații „goale”.

În furia sa față de guvernanți, domnul Voncu dă, în treacăt, cu piciorul patriotic, și în Grigore Vieru, numind „puerilă” poezia „Eminiscu să ne judece”. O fi fiind acum, dar atunci când a fost scrisă poezia nu părea nimănui puerilă, decât poate unor observatori din turnurile de fildeș. Un istoric literar să nu țină cont de contextul istoric al unei lucrări literare? În cazul acesta, poezia lui Andrei Mureșanu „Un răsunet” cum poate fi considerată?

Și fiindcă veni vorba despre context… Ori de cât ori are ocazia să se refere la directorul ICR Chișinău, domnul Voncu nu își poate reprima plăcerea cam ciudată de a le aminti cititorilor că, acum vreo treizeci de ani, în perioada sovietică, Valeriu Matei era scris în acte Valerii Nicolaevici Maticiuc. Sigur, critica nu strică nimănui, la numirea lui Valeriu Matei în funcția de director ICR am exprimat și noi niște temeri, care, din fericire, nu s-au adeverit, dar să ne legăm de numele său ni se pare cel mai simplu și mai nedrept lucru posibil. Nimeni, absolut nimeni în URSS, inclusiv Țările Baltice, nu a reușit să evite calapodul rusesc în scrierea numelor. Căci exista o lege în această privință. Cei care l-au „informat” pe domnul Voncu erau trecuți în acte la fel ca Matei.

Autorul acestor rânduri a figurat în registrele sovietice ca Nicolai Nikitovici Negru. Din fericire, numele meu de familie nu a fost schimonosit, decât uneori (rușilor din afara RSSM numele „Negru” li se părea ciudat și „incorect”, eram numit Negro și Negrov, iar într-o diplomă am fost scris Negr), dar nu toți au avut acest noroc. De altfel, istoricii au descoperit în registrele din arhive că, după 1812, în unele sate dispăreau persoanele cu numele „Rotaru”, „Moraru”, „Dănilă” etc. și apăreau altele purtând numele „Colesnic”, „Melnic”, „Danilov” etcetera.

Și domnul Voncu, dacă s-ar fi nimerit să fie născut în URSS, ar fi fost scris Vonko. Iar fiindcă Răzvan era considerat „românesc”, părinților săi i s-ar fi recomandat un alt prenume: Iurii, Ruslan etc. S-ar fi opus ei cu riscul minim de a-și pierde locul de muncă? Și dacă pe tatăl dlui Voncu l-ar chema Ion, Valeriu Matei i-ar fi putut răspunde astăzi în mod simetric: uită-te în oglinda istoriei, Răzvan Ivanovici (?) Vonko.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2248 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2601 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4719 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3353 Nașa Rusia

Dragos 16.03.2018 11:25

Unirea e un subiect extreme de sensibil. Dl Voicu e un scriitor totusi care isi da cu parerea. Buna sau rea. Si poate ca nu merita efortul de a fi luata in serios atat de tare. La fel, nu pot fi luate in serios "declaratiile" citite de un pigmeu - personulitate fizica - cu par de sur perfidy ce s-a autodeclarat boss de partid "democrat". Grav este cand malignii politicieni, fosila ceausista Melescanu si fosila stalinisto-nazista Adri-aunus Ilici, iau in deradere Declaratiile de unire ale basarabenilor. Or, acesti politicieni de chiuveta demonstreaza ca exista risul ca democratia si Unirea sa degenereaze in demagogie. Apoi, noi nu avem un proiect de tara care sa uneasca...Lipseste un ideal de Tara, care se cuvine unita, facuta sa creasca in toate cele. Lipsesc Bratineii, Vaida etc. Dar mai cu seama lipseste un apostol al Uniri din 1918, un presedinte Wilson. Uitati-va cat de tantos isi aniverseaza sarbatorile francezii, americanii, uitati-va, pana si rusii cu istoria lor falsificata. Ce sa mai spunem de hungarioti, domnule Negru, astia sunt organizati ca o armata, se aduna ca puii sub closca in jurul simbolurilor nationale, d-aia sunt periculosi, d-aia dau navala in Romania, d-aia imoralii Dragnea si Tariceanu (chairs Hadarca) au votat legea aia care interzice arborarea Tricolorului in tinutul romanesc populat majoritar de hungarioti. dar sa revenim la Wilson, la rolul decisive al presedintelui SUA in infaptuirea Romaniei Mari. Cel de-al 10-lea punct din cele 14 puncte si proiectul "Noua diplomatie" oferea Romaniei dreptul de a-si recupera teritoriile ocupate. Vaida l-a numit pe Wilson Profetul zilelor noastre". Norocul Romaniei de atunci ca politicienii - niste adevarati titani morali, niste adevarati patrioti - au interpretat prin fapte autodeterminarea lui Wilson. Asa s-a creat fortareata Romania Mare. Astazi, atat in RMica cat si Romanica, bulversate de scandaluri in lumea politicienilor de balta, evenimentele dovedesc ca cloaca politica nu reactioneaza in conformitate cu statul lor, nu privesc in calendar. Privesc spre Estul Bolsoi. Desi suntem totusi in Anul Centenarului, nu avem pazitori de Natie Majoritara. Avem politicieni puscariabili, criminali, imorali, coltosi si ingrati.

Polilogu 16.03.2018 16:00

Asa e, domnule, Negru. Citesc si eu articulusurile cele de price ale celui numit de dv. RAZVAN IVANOVICI VONKO de pe blogurile "ADEAVARULUI " de Bucuresti. Le citesc la mine acasa in RO. Omul se vede cu... 16 saci meritocratici in caruta si considera ca a sosit momentul lui METEORIC de exercitare a functiei "critice" . Da, e mai mult decat "doctoraturili" pe spongi ale luptatorilor parlamentari romani. Dar uita ca pana a te... "digna" si a te indigna meritocratic trebuie sa ai la purtator si altele multe . Unele chiar esentiale. Dar ati vazut dv vreun oportunist (fripturist ?)sa nu dea din coate ? Poate va amintiti de Rica VENTURIANO ?Sau de Agamita Dandanache cel cu legaturi stranse la REZBELUL ? Si ei si-au trait din plin "vietile" si "operele" ...pana a CONFIRMA.Iar noi a ne dumiri pe deplin cu "logicilii " sale,care s-ar cuveni sa aiba ce nu are.Intr-o lupta acerba cu un destin in care LUPTA e la fel de importanta ca DESTINUL dar el nu-l intelege. Nu gaseste punctul de sprijin dintr-un morman de tragedii. Asa ca vede golul inainte de a vedea mormanul

geo 17.03.2018 14:19

d-le NEGRU!! RESPECT PTR.---TOATE ARTICOLELE dvs. ----si in special ptr. acesta!! trebuie sa va spun si sa constat ca GENERATIA TANARA DIN ARTA SCRISULUI DIN ROMANIA nu stapanesc TEMELE pe care le abordeaza dintr-o SIMPLA SI ELEMENTARA CAUZA:lipsa CUNOSTINTELOR IN DOMENIUL TRATAT si FUGA DUPA MICA ....CIUPEALA nu TEME APROFUNDATE , BINE DOCUMENTETE etc,!! la INCEPUT L-AM BANUIT DE APARTENTA POLITICA SAU IMPLICARE IN CAUZE POLITICE, dar ulterior am constatat ca este LIPSA DE PREGATIRE,in principal si DE CUNOSTERE , APARTENTA LA OPINII SI alunecarii spre GANDIRII SOCIALISTE(are ce are cu BASESCU si partidele LIBERALE!!)!!! CAND VORBIM DE ___IDEE NATIONALA___, sau probleme de interes national ar trebui sa judece cu alte CANTARE...!! ce a facut ILIESCU ptr. BASARABIA???asta nu o vede si nu o critica !!! de ce a RECUNOSCUT BASARABIA?? de ce a semnatul tratatul DE PRITENIE CU RUSIA???? astazi ar fi fost unirea facuta de mult... dar aceste lucruri nu se vad, greselile nu se recunosc!!! S-A LUPTAT BASESCU 20 DE ANI SA ADUCA LUCRURILE PE FAGAS NORMAL SI TU VONKO IL CRITICI...!!! DESTEPT BAIAT...!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md