Ponta la Chișinău, mesager sau spălător de imagine?
Semne diacritice
Enigmatica întâlnire, în seara zilei de 26 august, a lui Victor Ponta, prim-ministrul României, cu Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al PD și „oligarh” notoriu, i-a lăsat fără grai pe majoritatea comentatorilor politici. Venit la Chișinău, cu ocazia celei de-a 24-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova, dl Ponta l-a vizitat pe Plahotniuc înainte de a merge să discute cu premierul Valeriu Streleț și cu președintele Nicolae Timofti.
„M-am întâlnit ieri-seară cu premierul român Victor Ponta, cu care am avut, ca de obicei, o discuţie constructivă şi plăcută. Am vorbit despre sprijinul pe care România îl acordă în mod activ Republicii Moldova şi despre obiectivele commune”, a anunţat Plahotniuc pe Facebook, adăugând că Ponta a manifestat interes și a promis implicare în unul din proiectele filantropice pe care le realizează fundația liderului PD.
Firește, „obiectivele comune” ale României și Republicii Moldova sunt la discreția oricui, dar care e rostul acestor discuții cu o persoană care, formal, nu deține vreo funcție executivă în unul din aceste state? Dacă e vorba despre o acțiune de comunicare interpartinică dintre PSD și PD, legate printr-un acord de colaborare, semnat în campania electorală din anul trecut, nu e clar de ce a lipsit de la discuție liderul PD, Marian Lupu?
De altfel, e simptomatic faptul că, în știrea despre întâlnirea respectivă, prezentată de una din televiziunile oligarhului, el a figurat doar ca președinte de fundație, ignorându-i-se calitatea de vicepreședinte al PD. O fi dorit Ponta să-i mulțumească lui Plahotniuc personal pentru sprijinul pe care l-a avut din partea PD în campania prezidențială? Să fi contribuit financiar Plahotniuc la campania electorală a lui Ponta?
Romanian Global News, care citează mesajul lui Plahotniuc de pe Facebook, notează că „după întâlnire, cei doi au şi pozat împreună în ipostaze extrem de familiare”. Afirmația este ilustrată cu o fotografie în care protagoniștii își strâng mâna, zâmbind generos, euforic, în timp ce, cu mâna stângă, premierul român sprijină brațul „controversatului om de afaceri”, subliniind astfel un anumit nivel de intimitate și deplina încredere ce îi leagă.
În contextul vizitei lui Ponta, presa și-a amintit despre faptul că, prin intermediul bancherului lui Ilan Șor, Plahotniuc a fost vizitat în luna martie a acestui an de președintele kârgâz Aslambek Atambaiev (care, după escala de la Chișinău, a mers să se întâlnească la Sankt Petersburg cu președintele rus Vladimir Putin, apărut în public după o dispariție misterioasă de 11 zile).
Deși liderul democraților din R. Moldova lasă să se înțeleagă că întâlnirile sale cu Ponta nu sunt rare, penultima lor discuție, conform rezultatelor căutărilor în Internet, a avut loc cu trei ani în urmă, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe a socialiștilor europeni.
Premierul României nu putea să nu fi fost informat despre rolul pe care o mare parte a presei i-l atribuie lui Plahotniuc în devalizarea BEM și a altor două bănci. Această „fraudă de proporții gigantice” nu putea să aibă loc fără complicitatea BNM, a Procuraturii Generale, a CNA, despre care se crede, nu fără temei, că ar fi subordonate PD. E greu de crezut că la București nu se știe despre subordonarea politică a instituțiilor statului în Republica Moldova.
De aceea, declarația lui Ponta de după întâlnirea cu Plahotniuc că România va ajuta R. Moldova să-i găsească pe vinovați și să-și recupereze banii sună un pic cam ironic, cinic și nu-l avantajează deloc pe politicianul de la București într-o eventuală competiție electorală.
Întâlnirea de miercuri seară la hotelul „Nobil”, aparținând lui Plahotniuc, vrea să transmită opiniei publice că interlocutorul său este inocent, că i se atribuie pe nedrept nenorocirile ce îi lovesc pe cetățenii din R. Moldova. Este un gest compromițător, care necesită cel puțin niște explicații. De ce și-ar risca premierul Ponta propria imagine de dragul unui personaj cel puțin controversat, cu identitate dublă? De ce s-ar angaja premierul României spălător de imagine a oligarhului de la Grozești?
Fiindcă e greu de crezut că așa stau lucrurile, nu ne vom grăbi cu concluziile. Realitatea ar putea fi înșelătoare. Nu este exclus că Ponta a îndeplinit doar rolul de mesager, pentru a-i transmite oligarhului retras în umbră niște mesaje din partea Bucureștiului, dar și a Bruxellesului. Sensul acestor mesaje este previzibil. Cât de convingător a fost premierul român, vom vedea în funcție de cum se va căuta miliardul dispărut și cum va fi recuperat Aeroportul Chișinău.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”