14:38:59 16.06.2019
 
Stiri

Plahotniuc trebuie să meargă la discuții cu Maia Sandu

Opinii 20.10.2017 09:20 Vizualizări6509 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc trebuie să meargă la discuții cu Maia Sandu

Semne diacritice

Și tactica partidelor de opoziție proeuropeană, care demonizează PD-ul, indiferent de ceea ce face, nerecunoscându-i nici măcar unele acțiuni pozitive pe care le întreprinde și pe care le apreciază FMI sau UE, și tactica PD care demonizează PAS-ul și celelalte partide proeuropene lasă puține șanse de „reactivare” a electoratului proeuropean cuprins de lehamite și dezgust. E corect să pledăm pentru condiționarea asistenței financiare din partea României și UE, dar partidele proeuropene își taie creanga de sub picioare, dacă cer stoparea finanțării.

PAS și alte partide proeuropene nu sunt obligate să declare că vor face alianță cu PD, căci și-ar putea pierde o parte din simpatizanți, dar, dacă se păstrează actualele tendințe, ele vor fi nevoite să aleagă între PD și PSRM. Dacă cei aproape 50 la sută din alegători care nu au de gând să se prezinte la secțiile de votare nu se vor răzgândi, PSRM va fi în câștig, căci alegătorii săi nu vor lipsi la secțiile de votare, fiind mobilizați de Putin să dea „lovitura” cea mare. Și e o eroare mare să se mai țină batista pe țambalul integrării europene, să nu se vorbească despre pericolul revanșei dinspre o Rusie amețită de sângele vărsat în Ucraina. „Binomul” Plahotniuc-Dodon trebuie desfăcut, descompus.

Binomul fals Năstase-Sandu

Totuși, de comportamentul PD mai mult decât de PAS depinde viitoarea alianță între aceste și, eventual, alte partide proeuropene. Aroganța, care s-a manifestat îndeosebi în faza inițială a schimbării sistemului electoral, îi joacă PD-ului festa. Efectul putea să fie altul dacă, înainte de a se lua decizia de schimbare a sistemului electoral, liderul PD organiza o discuție între formațiunile politice. Iar războiul cu PPE, s-a mai spus, este nu doar o greșeală, este o prostie.

PD trebuie să-și revizuiască tactica, să-și asume un rol exemplar, în numele integrării europene, pe care vrea să o introducă în Constituție. Guvernarea trebuie să înceteze hărțuirea PAS și a celorlalte partide de opoziție, a primarilor și funcționarilor care nu vor să adere la PD. Și, da, să reformeze justiția. De data aceasta, fără banii UE. Chemările la dialog cu opoziția proeuropeană sunt ipocrite în condițiile în care acestea sunt demonizate fără excepție, abordate „la pachet”. Li se propune chiar să-și aleagă un „reprezentant” comun, căruia i se promite acces la informația și procesul de luare a deciziilor în cadrul guvernării. Ceea ce e bizar. Maia Sandu este împinsă în brațele lui Năstase, fiind tratată ca factor al „binomului” fals Năstase-Sandu. E în interesul general ca acest „binom” fals să fie deconstruit.

Și, cu certitudine, dispoziția electoratului proeuropean se va schimba în bine, dacă vor vedea că guvernarea caută cu adevărat miliardul furat și are de gând să-i pedepsească pe toți cei implicați în fraudă. Sună utopic?

Problema Plahotniuc

Dacă Plahotniuc nu vrea să mai fie considerat oligarh, ci politician, el trebuie să se comporte ca un politician. Ca un politician european. Propunerea Maiei Sandu de a-și încrucișa spadele la televiziunea publică îi oferă posibilitatea să vorbească despre niște chestiuni pe care le-a evitat, dar nu le va putea evita la nesfârșit. În viitoarea campanie electorală, liderul PD va fi întrebat cu siguranță de ce Procuratura Generală, CNA, BNM, care, prin partajare, le-au revenit democraților, au urmărit pasiv cum se scot sacii cu bani din BEM, cum sunt prădate rezervele BNM, fără să intervină și să-i prindă pe hoți? Și de ce procurorul general din acea perioadă, Corneliu Gurin, nu a fost pedepsit, ci lăsat să plece „cu capul sus” și „satisfacția datoriei îndeplinite”? Și care e interesul PD în concesionarea Aeroportului Chișinău, de s-a opus acțiunilor de reziliere a contractului care prejudiciază statul Republica Moldova? De ce justiția noastră „reformată” aplică duble standarde față de cetățenii Republicii Moldova? Etcetera.

Plahotniuc va trebuie să explice de ce PD nu s-a opus „optimizării” numărului de școli, fenomen specific tuturor statelor cu probleme demografice similare cu ale noastre (o dovadă este că școlile cu puțini elevi se închid și în Rusia lui Putin), și cât va costa renunțarea populistă de acum la acest proces, ce consecințe va avea pentru calitatea educației? Și când va fi reluat? Nu cumva după alegerile din 2018?

Maia Sandu, pe de altă parte, va trebui să demonstreze cu date concrete, nu doar „publicistic”, că Plahotniuc a uzurpat puterea în stat. Faptul că liderul unui partid de guvernământ mai face uneori declarații care vizează activitatea Guvernului sau Parlamentului îl observăm și prin alte părți (în România, de exemplu), ca și migrări de deputați dintr-un partid în altul, pentru a rămâne la putere.

Așa că șansele de succes nu sunt totalmente de partea liderului PAS. Plahotniuc trebuie să ridice mănușa aruncată de Maia Sandu și să le demonstreze cetățenilor că nu e un monstru, că nu se teme de o confruntare publică. Faptul că a fost invitat la o dezbatere este deja un pas în întâmpinarea sa. Refuzând, ar confirma că este o persoană care are ceva de ascuns, care vine în fața presei, își spune textul și dispare în umbra oligarhatului.

PS: În comentariul de luni ne vom referi la decizia ingenioasă a Curții Constituționale care nu-i mai lasă lui Dodon mutări bune, ci numai rele.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Olea 20.10.2017 11:21

Si Maia sa vina cu articoledin ziare pentru ca sa i-o puna in bot lui Plahoi?

Luminita 20.10.2017 11:27

Domnule Negru, creati o agenda falsa, discutii sterile in jurul unor subiecte lipsite de relevanta. Nu credeti ca ceea ce va comunica Traian Basescu in discutiile cu voi merita mai multa vizibilitate? Care integrare europeana??? Nu va este clar ca integrarea R. Moldova nu va avea loc? Nu suntem eligibili prin conflictul din stanga Nistrului. Cat veti contribui la amagirea si manipularea oamenilor cu subiecte lipsite de credibilitate? Chiar credeti ca pe cititorii acestui ziar ne intereseaza Plahotniuc si Maia Sandu? Ati pus batista pe tambalul Unirii?

Dragos 20.10.2017 11:47

Ba da, dle Negru, Plahotniuc este un monstru cu alura interlopa. Somnul (n)ratiunii l-a nascut si l-a lasat, ignorand Oculta, pe acest monstru blindat, siliconat sa acapareze toata puterea. Pe de alta parte, Plaha este si el, ca si dodon-ul sau, un bufon al Ocultei care-l trage de sfori. De aia RMica a devenit nu numai cenusareasa, dar si spalatoreasa tuturor Miliardelor...foste si viitoare. Pd-rastia, adica Pegra, este in vrie, insa Plahotniukkaria nu vrea sa iasa din istorie. Si nici nu doreste sa se reformeze in stil European. Unde ati vazut ca un proxenet care a schilodit fete si lea- violat, un bandit care a traficat arme, droguri, care a jefuit tara pana la os sa stea pe cal calare. Dobitoc patent, intrigant, ipocrit! Cotcar, trufas, crud, las, dar machiavelic si cu o sete bolnavicioasa de glorie, de nemurire, de re-cunoastere, de rafuiala politica, nu suporta iesirea din serie, nici cea mai mica adversitate, nici libertate de expresie. Pohta de putere absoluta, ce-o pohteste e perpetuu nepotolita. Gangrena asta numita Plahoit, Cancerul asta tentacular, numit partid Diaree/Dracu trebuie nu se trateaza cu oblojeli sau cu rugaciuni, ci chirurgical, cu satarul. Potaia turbata Plaha, politician Zero barat, jigodia insiduoasa, cu mutra diforma, cu apucatiri cazone, latra reforma, in timp ce spioneaza, blufeaza, banditizeaza, acapareaza, tembelizeaza, manipuleaza. Il doare in fese de tara. RM e deja aruncata in categoria regimurilor hibride, hidoase. Cu un ticalos ticalosit - pentru unii Muma, pentru ceilalti Ciuma - care se screme sa-si dovedeasca importanta, suprematia, megalomania, numai ticalsii de aceeasi speta fac alianta.

Radu Octav 20.10.2017 12:41

Domnule Negru, sfaturile Dstră pentru Plahotniuc sunt ca cântecul de leagăn pentru mortul de pe laiță, cu defirența că mortul e ”cuminte”, iar Plahotniuc e un adevărat monstru bolnav de putere. el a înecat Moldova în fapte de corupere, a făcut din procuratură o bâtă, din instanțele de judecată niște roboți, șantajul la adus la rang de politică de partid, etc. Ca să-l aduci în PD pe Reșetnicov, care era свой в доску a lui Voronin și un pro-rus înverșunat, e necesar un machiavelism peste orice limită și o totală lipsă de morală. Totodată, lui Plahotniuc deja îi ”poartă” grija ”intelectaulii” Dabija, Traianus, P. Bogatu, ș.a. care un „înțeles” că cu bani și premii e mai vesel de trăit. Lăsați-l în plata Domnului pe acest individ și ajutații Doameni M. Sandu. Ea chiar merită suținere.

B. Dadecun 20.10.2017 17:13

După declarația grea a lui T. Băsescu că el va dialoga cu M. Sandu, cu A. Năstase, dar nici într-un caz cu Plahatniuc, ultimul a mai primit o lovitură și viitorul lui ”luminos” e în ceață. Aici amicul I.Șor deja nu-l mai poate ajuta. De aceea M. Sandu n-ar trebui să insiste la o confruntare cu acest individ cu care deja cam mulți oameni importanți îl detestă. Ea are cu cine și ce discuta.

un cetatean 20.10.2017 18:04

R.Moldova,cu problemele pe care le are (in special cu conflictul din Transnistria ),nu va intra in UE nici in 20 de ani ,pentru ca nu ne primeste nimeni. Mai bine intram cu Rusia in Uniunea vamala !

Mihai 22.10.2017 15:34

Au trecut 3 ani aproape de la furtul bancar si cei de la putere au putut sa arate cine sunt si ce interese au...Cum sa mai presupui o conlucrare cu niste hoti ca cei din PD si Plahotniuc,daca ei au protejat vinovatii si nici intentii n-au avut ca sa gaseasca banii??? In privinta "migrarii" deputatilor in alte partide - oare d-nul Negru nu a auzit ca deputatii vorbesc despre santajare si cumparare? Si de ce M.Sandu trebuie sa demonstreze ceea ce majoritatea vad,adica uzurparea puterii de catre o persoana,dar nu PG trebuie sa faca acest lucru?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

13.06.2019 11:53 Nicolae Negru Nicolae Negru, despre declarația lui ...

10.06.2019 11:38 Ziarul National Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrâ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md