08:27:38 20.10.2018
 
Stiri

Plahotniuc îi dă sfaturi confuze, contradictorii, lui Trump

Opinii 09.01.2017 08:39 Vizualizări3881 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc îi dă sfaturi confuze, contradictorii, lui Trump

Semne diacritice

După ce a debutat în presa internațională în calitatea sa de oligarh și „coordonator executiv” al coaliției de guvernământ, cu articole în care încerca să asigure cititorii că urmărește scopuri din cele mai nobile, că de azi înainte lucrurile se vor schimba în bine în Republica Moldova, Plahotniuc a prins, se vede, la curaj și publică, pe site-ul foxnews.com, de orientare conservatoare, un comentariu, semnat ca președinte al PD, cu care se implică în politica externă americană.

Mai precis, el încearcă să intervină în discuțiile privind relațiile SUA cu Rusia de pe pozițiile Republicii Moldova, întinzându-i o mână de ajutor, ca un „coleg-businessman” ce este, noului președinte american Donald Trump.

Expunând de la bun început, cât se poate de clar, ideea că promisiunea administrației Trump de a îmbunătăți relațiile cu Rusia nu trebuie să se facă în detrimentul dorinței noastre de a ne integra în Europa, Plahotniuc se dedă ulterior unor speculații „geopolitice” confuze, contradictorii, care dăunează acestui mesaj important. Chiar dacă spune unele lucruri corecte, necesare, cu care putem fi de acord, impresia finală e că lunecă, fără să vrea, în unele clișee construite de propaganda rusă, asimilate bine de o parte a societății noastre, derutându-i, în loc să-i lămurească, pe americani.

Plahotniuc își exprimă speranța că atitudinea „non-confrontațională” a lui Trump față de Moscova se va solda „nu numai cu reducerea tensiunii dintre SUA și Rusia”, ci și „a presiunii exercitate asupra statului nostru de a se situa de partea cuiva”, ceea ce sugerează că asupra Republicii Moldova se fac presiuni nu numai dinspre Est, ci și dinspre Vest, ca să adere la una din tabere. Despre ce fel de presiuni dinspre Vest e vorba? Este cumva Republica Moldova obligată sau șantajată să adere la NATO sau UE, cum face Rusia, dorind atragerea noastră în Uniunea Eurasiatică? „Republica Moldova nu se vrea trasă înapoi în orbita Moscovei”, precizează Plahotniuc și e clar ce vrea să spună. „Noi știm că nu putem prospera ca un pion în lupta dintre Est și Vest”, adaugă el și claritatea dispare. De când și cum se simte Chișinăul „pion”? Că Moscova ne trage din răsputeri sub poala ei e la vedere. Cum, în ce fel ne trage Occidentul, ar fi interesant să știm, dacă e adevărat.

Atunci când Plahotniuc afirmă în continuare că „noi așteptăm ca Statele Unite să continue să sprijine cursul nostru istoric spre casa noastră firească în comunitatea europeană”, te alegi cu ideea că el se contrazice, solicitând „presiuni”, acceptând soarta de „pion”, pe care o respinsese anterior, sau că mai înainte vorbise la general, fără a implica relațiile Republicii Moldova cu SUA. „Decât să ne afundăm într-un nou Război Rece, noi dorim să ne mișcăm înainte cu o economie de piață, integrați cu Vestul, dar în pace cu Estul”, explică el și cine l-ar combate? N-ar fi rău să fie bine, vorba lui Ion Creangă, dar nu cumva era cazul ca acest articol să fie publicat în „Pravda”, la Moscova?

Dl Plahotniuc crede că rivalitatea dintre Rusia și Occident determină Rusia să sprijine separatiștii din Transnistria și să-și mențină trupele (2 500 de soldați) pe teritoriul Republicii Moldova și dacă Statele Unite și Rusia vor fi capabile să construiască o nouă relație bazată „mai mult pe cooperare decât pe confruntare”, aceasta ar putea duce la rezolvarea conflictului secesionist nu numai în Transnistria, ci și în Crimeea, Osetia de Sud, Abhazia. E un punct de vedere marcat greu de reflexele propagandei ruse, care justifică ocuparea Crimeii prin pericolul extinderii NATO, dar nici Moscova nu s-a gândit să lege celelalte conflicte de natura relațiilor sale cu SUA. Pe ce lume se află Plahotniuc?

După ce roagă SUA să ne ajute să ne integrăm în Europa, el schimbă macazul și spune că Republica Moldova dorește să fie o „punte între Est și Vest”, ca relațiile ei cu UE și SUA să nu fie interpretate ca antirusești, iar gesturile de bunăvoință față de Rusia să nu fie interpretate ca o renunțare la integrarea cu Occidentul. Păi, ce-și dorește până la urmă Republica Moldova, s-ar putea întreba cititorul american, să fie o „punte” sau să se integreze? Vrea să mănânce prăjitura și să o păstreze, cum spun englezii? Cât privește cooperarea bună cu Rusia, președintele PD iarăși greșește adresa, bate în ușa deschisă, o cooperare bună cu Rusia ne recomandă și Europa, și SUA, sub toate administrațiile. Doar că Moscova interzice accesul produselor moldovenești pe piața sa, deoarece nu-i surâde integrarea europeană nici a Republicii Moldova, nici a Ucrainei, căci dorește să refacă Rusia istorică, „lumea rusă”, în care ne include și pe noi. Aceasta e esența problemei.

Este falsă ideea că simpatia lui Trump pentru Putin îi poate schimba planurile liderului de la Kremlin în privința refacerii „sferei de influență” a Rusiei. Repetând niște locuri comune pescuite din presa rusă sau rusofilă, Plahotniuc îi induce pe americani în eroare. Voind să-și manifeste sprijinul față de noua abordare pe care o promite noul președinte republican Donald Trump în relațiile SUA cu Rusia, președintele PD dă sfaturi confuze, contradictorii, face, din imprudență sau lipsă de experiență politică, probabil, un deserviciu SUA și relațiilor sale cu Republica Moldova. O apropiere cu orice preț, fără „principii și valori”, între Trump și Putin ar fi o catastrofă pentru noi.

Da, Republica Moldova este un câmp de bătaie între Rusia și SUA, dar numai în măsura în care Moscova nu se poate împăca cu prăbușirea URSS. Din nefericire, puterea nostalgiei și obsesiei imperiale rusești nu depinde de președintele american, nu a depins de Obama și nu va depinde nici de Trump, oricât de mult ar vrea el, ci de procesul însănătoșirii mintale, spirituale a Rusiei. Aceasta ar fi fost suficient să i se spună lui Trump, ca să nu prietenească cu Putin pe socoteala noastră.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Daniel 09.01.2017 08:48

Degeaba va încerca Plahotniuc să schimbe ceva, că oricum nereu vor exista jurnaliști de buzunar ca aceștia de la Ziarul Național care vor interpreta cum vor dori ei, nelăsînd nimic de ales cititorilor. Mizerii nu alta, poate ajunge să vă hrăniți din miliard?

Ion Zastavnetchi 09.01.2017 09:19

Domnule Nicolae Negru! Nu va suparati, daca puteti apoi spuneti ce parere are dl. Bogatu in privinta sfaturilor lui Plahotniuc catre Trump?

Dragos 09.01.2017 10:10

Aveti aprecierea si respectul meu, dle Negru. Eu cred ca turbaciunea Plaha, homo pd-maleficus, demn de Cartea Ororilor, e intr-o stare de delirium tremens. Categoric, schozoidul nu mai stie cine e el, sub masca aia ridicola de mastroana al unei tari in afara lumii civilizate. Ce mi-i Ucraina? Iata RepMoldo-garnitura Ciumata pe o linie moarta, trebuie sa devina o partie cracanata intre Vestu si FRestu. Un templu fatal! O spalatorie! Un bordel! In care matroana Plaha - gloaba troiana - a fost scoasa la produa de catre Podesta Group. Unul ca el, vorba Elenei Impuscata, se naste o data la 500 de ani. Paduchele lat din fruntea pd-ului spurcat oripileaza prin aceasta aparitie decrepita. Efectul acestor declaratii de tot jegul este unul penibil. E cumva lumea un mare ospiciu?Jigodia megalomaniaca nici nu indica numele tarii.De ce ar fi facut-o? E Nebunul Eminent al unui stat in deriva in care Nebunul Sadovei a ajuns presedinte. E Nebunul iesit din subterana cavernoasa. Or, nebunii ca si copiii, nu se urnesc din loc pana nu-si vad implinite dorintele. E grav! Plaha a ajuns, cred, la nevroze, psihoze, paranoia. De aia, borhotura cu limba bifurcata nu-si da seama ca americanii sunt foarte pragmatici.

Adevarul 09.01.2017 10:24

Negru, despre ce dezvoltare in UE putem vorbi noi, odata ce mereu va fi un conflict intre mrile puteri ale lumii, iar noi fiind intre ei nu vom reusi mare lucru. De aceea Moldova re nevoie, ca intre SUA si Rusia sa fie relatii bune, ceea ce nu va duce doar la siguranta Moldovei, dar si la siguranta globala.

Andrei 09.01.2017 10:40

Plahotniuc a expus o idee foarte clară, că noi vrem să fim respectați ca stat și avem nevoie de conlucrare la egal cu toate statele din vecinătate, dar parcursul de dezvoltare este cel al UE. cei ce nu prea înțeleg, mai bine ar trebui să lase profesia de jurnalist atunci!

Dinu 09.01.2017 10:53

Ce fel de sfaturi conzuze cind Plahotniuc reflecta defapt dorinta a majoritatea cetatenilor, la noi majoritatea sunt de parerea ca trebuie sa mergem spre UE insa fara a ne certa cu Rusia.

Dragos 09.01.2017 11:50

Tupeul obraznic, conceptia piticotului tiran, fizic imposibil, moraliceste putred, despre natura sa de Fuhrer prin gratia divina din RMica uzurpata si prerogativele ce si le aroga cu nerusinare transgreseaza granitele uzantelor diplomatice. Cine se crede malignul? Bruta Plahoasca nu reprezinta decat un barbar-instrument muscalesc prin care isi exercita forta bruta dominatoare.

Sergiu 09.01.2017 11:55

Nu cunosc nici un politician din Moldova ce sa vie promisiuni si sa la indeplineasca, inafara de Vlad Plahotniuc. Daca el va continua si mai departe sa mearga spre ideplinirea mesajului expus, Moldova in sfirsit va avea o dozvoltare, atat economica, cat si culturala.

miroslav 09.01.2017 11:59

Fapt toată presa din România l-a citat și a analizat mesajul lui Plahotniuc. Este clar că Plahotniuc poate să-l oprească încercarea lui Dodon de a împiedica integrarea europeană a Republicii Moldova.

Realist 09.01.2017 11:59

Daca au ajuns in presa din SUA, inseamna ca nu-s chiar asa de rele sfaturile pe care i le da Plahotniuc lui Trump

Dan Cartenie 09.01.2017 12:01

Unii dintre bogătani sunt inteligenți, iar alții proști. Din păcate R. Moldova nu are parte în fruntea ei de bogătani deștepți.

Spencer 09.01.2017 15:17

Aceeași situație care încearcă să ne-o spună Negru, e și cu articolul său. Păi, de facto, domnule, dvs., nu ați adus nici un argument concret, ci doar:"Plahotniuc n-a spus bine, să fi fost eu spuneam mai bine". Astfel, dvs. ne aduceți obiectivitate sau egocentrism. Care e problema, văd că aici scriți bine(probabil, și sunteți plătit bine), faceți-o și pe FOXNews, spuneți-i lui Trump părerea personală sau e mai ușor de lătrat dintr-o parte?

Nikor 09.01.2017 21:32

Trolii au ieșit din sărbători deja... Iar cu banii ce ii cheltuie pentru promovare, Plaha ar fi trebuit sa ceară cel puțin un articol în Nytimes. In ziar, nu online...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

15.10.2018 09:25 Nicolae Negru „Malul stâng întreabă malul drept”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md