15:12:57 20.04.2024
Stiri

Plahotniuc are nevoie de o pauză de somn sau nori negri la orizontul relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles

Opinii 15.05.2017 09:18 Vizualizări6670 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc are nevoie de o pauză de somn sau nori negri la orizontul relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles


Semne diacritice

1. Ca martor ocular, pot să confirm că duminică numărul protestatarilor din fața Parlamentului a fost mai mare decât și-ar fi dorit Plahotniuc, dar mai mic decât și-ar fi dorit organizatorii. Au fost prezenți nu câteva sute, ci câteva mii de oameni. Se poate da vina pe vremea ploioasă, pe suspendarea circulației trenurilor, sub un pretext real sau fals, s-a văzut însă pe parcursul săptămânii trecute că apetitul chișinăuenilor pentru demersul civic a fost scăzut, flash-moburile organizare în fiecare seară de un grup de organizații neguvernamentale atrăgeau puțini adepți ai sistemului electoral proporțional.

De ce ne-am ascunde după deget: miza că cetățenii Republicii Moldova, mobilizați de ONG-uri și de partide, îl vor opri pe Plahotniuc să nu modifice sistemul electoral nu se justifică deocamdată. Să vedem ce va fi mâine, dacă liderii politici vor reuși să-i convingă pe simpatizanții lor să iasă în stradă într-un număr mai mare. Dacă nu, rămâne să ne salveze doar Uniunea Europeană, care a și făcut primul pas în acest sens.

2. Radio Europa Liberă a aflat din surse sigure că Parlamentul European a decis să amâne cu o lună de zile aprobarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro, pe care UE urma să-l dea Republicii Moldova. De ce?

Potrivit lui Petras Austrevicius, membru al Parlamentului European (Lituania), raportor pentru Moldova din partea Comisiei pentru politică externă, Bruxelles-ul este îngrijorat de concentrarea mass-media, delipsa de transparență a deciziilor luate în domeniul justiției”, de „valul de arestări din ultimul timp care par mai degrabă motivate politic”, dar și de „decizia foarte grăbită și nemotivată a coaliției de guvernământ de a forța schimbarea sistemului electoral”. „De ce acum, de ce așa de grăbit și pentru ce motiv ? În acest moment, în Republica Moldova sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral”, a punctat Austrevicius, citat de europalibera.org. Dacă Chișinăul nu va demonstra că ține cont de aceste îngrijorări ale UE, amânarea ar putea fi prelungită, a precizat europarlamentarul.

3. Îngrijorările formulate de dl Austrevicius nu sunt noi, cu excepția celei ce ține de schimbarea sistemului electoral. Putem presupune că anume aceasta e picătura care a umplut paharul răbdării. Ca oligarh, Plahotniuc se comportă provocator: în loc să dea impresia că „povestea” despre statul capturat este una exagerată, o ficțiune, el își iese din pene să demonstreze că e reală, că în Republica Moldova el dictează regulile de joc. Chiar faptul cum a renunțat la 2 din cele 4 televiziuni pe care le are în proprietate, trecându-le în posesia unuia din consilierii săi, e o bătaie de joc. Ca și insistența asupra votului uninominal, apoi mixt, sub pretextul că aceasta ar fi „voința poporului”.

4. Dodon s-a grăbit să reacționeze prostește, salutând intențiile Bruxelles-ului de a suspenda acordarea ajutorului financiar suplimentar. E greu de crezut că un președinte normal se poate bucura în asemenea situație. El, de fapt, și-a trădat rolul său de „băiat rău” în tandem cu Plahotniuc, care îl joacă pe „băiatul bun”. Se pare că și Ghimpu a fost convins să voteze sistemul electoral mixt. În orice caz, nu mai este atât de tranșant contra acestuia cum era împotriva votului uninominal.

5. Ar fi un semnal că liderul PD nu are de gând să cedeze în fața presiunilor dinspre Parlamentul European. Din cauza sa, la orizontul relațiilor dintre Chiținău și Bruxelles apare, după furtul miliardului, un alt nor, care se numește visul lui Plahotniuc de a deveni prim-ministru al Republicii Moldova cu orice preț.

Prioritățile poporului sunt altele. În realitate, votul mixt va crea doar probleme suplimentare și nu va rezolva nicio problemă urgentă. În interesul Republicii Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn și să renunțe, cel puțin temporar, la visul de a deveni prim-ministru prin schimbarea sistemului electoral. Să demonstreze că o poate face în condițiile sistemului actual!



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md