07:21:02 20.06.2019
 
Stiri

PD, o resurecție reală sau falsă?

Opinii 13.11.2017 10:19 Vizualizări6602 Autor: Nicolae Negru
PD, o resurecție reală sau falsă?

Semne diacritice

Ultimul studiu sociologic realizat de Baltic Surway/Gallup Organisation (lucrul pe teren fiind efectuat de Magenta Consulting), la comanda Institutului Republican Internațional a provocat în mod previzibil reacții foarte supărate, de neîncredere din partea majorității partidelor din Republica Moldova, inclusiv PAS, care e plasat, potrivit acestui studiu, dar și altor studii de până acum, pe onorabilul loc doi, după PSRM.

Deși instituția sondajului este compromisă, discreditată la noi din varii motive, uneori premeditate, există totuși câteva companii care merită atenție, cea menționată mai sus figurând printre acestea, reușind să prindă, în condițiile noastre demografice foarte volatile, principalele tendințe de pe scena politică. Virulența reacției este pe măsura reputației sondajului IRI. Ceea ce se vede în oglinda sa nu e deloc pe placul politicienilor noștri, nu corespunde cu așteptările lor.

Cel mai greu de acceptat e probabil faptul întrucâtva paradoxal că toate partidele de opoziție, inclusiv PSRM și PAS, sunt arătate în scădere de popularitate, confirmată, de altfel, și de sondajele precedente, în timp ce PD se află pe o ușoară pantă ascendentă, trecând pragul electoral, situându-se pe locul trei în intențiile de vot ale cetățenilor Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că PD începe să iasă din cercul unui partid „damnat”, reușind să spargă zidul antipatiei cvasigenerale. În pofida demonizării lui Plahotniuc, tot mai mulți alegători se întorc curioși către guvernare.

Trei sunt posibilele cauze ale acestui proces conformist. 1) PD a rezistat asaltului puternic, furibund (a rezistat, dar nu fără ajutor exterior). Cetățenii s-au convins că PAS, PPDA, PSRM, PN nu au reușit să răstoarne puterea și să provoace alegeri anticipate. Dezamăgirea, neîncrederea în forțele opoziției se materializează în mai puține intenții de vot pentru ele. Cele mai radicale – PPDA, PN - au de suferit cel mai mult, refluxul alegătorilor e mai puternic în cazul lor. Amenințarea de a-l pune pe Plahotniuc la pușcărie, de a face papuci din pielea lui (sună sinistru, dar așa se scanda la protestele Platformei DA, fără ca liderii acesteia să intervină) apare ca o bravadă prostească și lovește ca un bumerang în autori. Interesant e că o parte din cei dezamăgiți de Dodon își amintesc de Voronin și își îndreaptă, spun unele cifre, privirea spre PCRM.

2) Nu puteau să treacă neobservate, după cum a menționat și colegul nostru Petru Bogatu la deschide.md, majorările de salarii și pensii, dar și alte acțiuni așteptate de cetățeni, cum ar fi reabilitarea drumurilor sau conectarea la sistemul energetic din România. Totuși, când un cetățean cu pensia de 1 500 de lei ajunge pe parcursul acestui an să primească aproape 2 000 (vorbesc de un caz concret) optica lui față de guvernare nu poate să nu sufere o oarecare schimbare, care, de altfel, e reflectată și de sondajul IRI: acțiunile Guvernului Filip sunt aprobate de 36% din respondenți, comparativ cu 28% în martie 2017. Aceasta în pofida înrăutățirii abrupte a climatului democratic: dacă în martie 2017 doar 24 la sută din respondenți considerau că majoritatea cetățenilor se tem să-și exprime punctul de vedere, în octombrie 2017 ponderea acestora a ajuns tocmai la 43%, ceea ce este foarte îngrijorător, căci lunecăm spre un regim totalitar.

3) Oricât am repudia geopoliticul, cetățeanul nostru e sensibil la poziția Bucureștiului, Washingtonului și Bruxellesului. Iar mesajele de acolo, dacă facem abstracție de condiționări, au fost și sunt împăciuitoare, respingând alegerile anticipate. Ceea ce era interpretat și ca un gest de neîncredere față de liderii PPDA, care au pornit primii să răstoarne „barca” puterii sub privirile încurajatoare ale Moscovei. Iar intențiile lor de a pune, împreună cu partidele prorusești, batista pe țambalul integrării europene au alimentat suspiciunea unor relații ascunse cu Rusia

Dacă și Baromerul Opiniei Publice, care ar trebui să apară în noiembrie, va înregistra o repartizare asemănătoare a intențiilor de vot, PSRM-PAS-PD, ca și cele trei sondaje din această toamnă, lansate de IDIS Viitorul&CBS AXA, Timpul&Fondul Opiniei Publice și IRI,

vom putea constata că resurecția PD e reală, că o parte din cetățenii Republicii Moldova încep să se împace cu situația, să accepte guvernarea lui Plahotniuc. Și dacă partidele de opoziție, mai cu seamă cele de dreapta, nu vor ține cont de această schimbare, nu își vor ajusta strategia la noua situație, căderea lor va continua inevitabil.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

timofei 13.11.2017 09:39

opozitia de dreapta s-a compromis in primul rand prin aliantele cu Usatii si Dodon, or este lipsit de logica sa pledezi pentru viitor pro-european dar sa lupti contra unei guvernari care are sustinerea Europei si SUA! iar posibilitatea ajustarii strategiei o are doar Maia si asta ar insemna alianta cu PD in viitorul parlament!

realist 13.11.2017 11:28

PD urca in sondaje datorita lui Filip: A marit salariile la profesori, medici, si a marit pensia la 65 000 pensioneri. Iata si raitingul

Andrei Bunu 13.11.2017 12:52

Încet, încet, dar sigur, incepe sa se vadă cu ochiul liber că dl Nicolae Negru..."ține cu ursul", chiar daca din p. de vedere al nivelului de trai, majoritatea populatiei se afla nu pur și simplu în "în pom", ci în vârful acestuia. .

Dragos 13.11.2017 12:54

Un partid ghiftuit cu uscaciuni morale, fripturiste, fomiste, oprtuniste, tradatoare, taratoare, gen Hotzuneanu etc., manifesta constipatie politica. Placerea Ciclopitecului Plahoit, care pute frumos, pentru ca jongleaza cu smecherie - personajul "Nimeni" din Odiseea (Ulise ci Ciclopul)- e ograda plina cu mutate, de aici obsesia lui bolanda de a "da cu ciocul" in gramada de gunoi. Atatea gunoaie s-au adunat in acest partid al codosului, oligofrenului asasin Plahoit, ca se cruceste lumea de putirosenia lor abisala. Va mai amintiti, dle Negru, cum "crestea" Lupu Rosu in Campania prezidentiala? Lupu Rosu cu ochelari de cal, surd si balamut, care nu Vedea, nu Auzea si nu Rezolva o iota. Pana la urma, gonflatul si desfranatul Colos zbu-Ciumat a fost scos in suturi. Potaile Domocrizate Maligne si toate Mizeriile Rosii, crude, sanguinare, toti putuRosii, toti diversionistii, insiduosii, toti norodnicii, ofiternicii, degeneratii, stricatii, toata haita paramilitara de cateva sute de mii din jurul traficantului, sfertodoctului, asasinului si violatorului Plahoit, fac din rahat bici. Pd-rast e in vrie. Intrat in degingrolada de 2% rating, corcitura hada, zis pd, nu vrea sa iasa din istorie.

voinic 14.11.2017 13:02

Andrei Bunu, si eu urmaresc uimit transformarile produce cu Nicolae Negru. Se vede ca asta e soarta majoritatii jurnalisti in tara noastra. Primul a pasit pe calea aceasta urita Petru Bogatu. Deja mi-e sila sa citesc comentariile lui Negru, iar Deschide.md nici nu deschid

Mainin 15.11.2017 10:38

Pe N.Negru îl roade la linguriță faptuil că fostul lui coleg, P. Bogaru, într-adevăr deja e bogat (la treu ca lui Planotniuc) și încet-încet o apucă și el pe cale lu și face slugi PD-lui.

Andres 15.11.2017 11:57

Așa și nu am înțeles, domnul N. Negru îi urmează calea lui P. Bogatu și îi poartă grija PD-lui?

Mihai 15.11.2017 23:29

D-le Negru,vedeti ce zice sociologul D.Dungaciu referitor la datele acestui sondaj IRI,cred ca opinia d-lui e mai relevanta decat a dumitale...Cum e posibil sa creasca ratingul PD (de la putere) si sa scada cel al partidelor de opozitie,in conditiile cand a crescut numarul celor care declara ca lucrurile merg in directie gresita (~80%),comparativ cu datele precedente ale aceluiasi sondaj IRI? Si asemenea cifre fara logica sunt la mai multe capitole din actualul sondaj.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md