20:55:54 30.09.2020
 
Stiri

Nicolae Negru // Paradoxuri și interese sau Res Publica Moldova și Res Publica Romana

Actualitate 15.05.2020 09:16 Vizualizări3131 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Paradoxuri și interese sau Res Publica Moldova și Res Publica Romana


Semne diacritice

După ce a fost înlăturat Plahotniuc, înlăturat cu participarea socialiștilor, sub ghidajul lui Kozak și (aflăm de la serviciile estoniene) FSB, unii nu-și puneau probleme etice, nu i-a deranjat rolul de idioți utili, deși s-au trezit cu Dodon deținând toate trei funcții supreme în stat și vorbind în interesul Rusiei de la tribuna ONU. Acum, când a venit timpul să fie înlăturată marioneta lui Dodon (care, la rândul său, e marioneta lui Putin), unora le-au zbârnâit în cap coardele morale, fiindcă pentru demisia Guvernului e nevoie și de voturile deputaților Șor și a foștilor deputați PD. E de-a mirării cât de mult le repugnă unora dintre cei care s-au înfrățit sau au aplaudat înfrățirea cu „diavolul” prorus înfrățirea cu „diavolul” proeuropean sau cu adepții „vițelului de aur”, de parcă deputații din Partidul Șor nu au fost aleși și ei de aceiași alegători? Paradox sau interes?

Alții fac trimitere la coronavirus, o demitere a Guvernului nu ar fi de dorit pe timp de pandemie, se justifică ei. Pandemia o să dureze nu mai puțin de un an, spun experții. Chiar și Dodon, care, după cum se știe, e olecuță de virusolog și doctor, nu se așteaptă la o retragere rapidă a coronavirusului. Înseamnă că trebuie să suportăm acest așa-numit guvern încă un an până va ruina toată economia? (Când scriam acest comentariu, a venit știrea că starea de urgență va fi prelungită, deja prin intermediul Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică. Dodon vrea să folosească scutul pandemiei pentru a-și proteja „guvernul” de o eventuală moțiune de cenzură?)

Dacă nu ne pasă că echipa numită impropriu „guvern tehnocrat” poate să mai încheie niște acorduri trădătoare sau să se angajeze în niște proiecte geopolitice și militare cu Rusia, cum ar fi cel cu aeroporturile, mai există o cauză pentru care Cabinetul lui Chicu trebuie să plece: nu e posibilă desfășurarea unor alegeri prezidențiale democratice, libere și corecte în situația de azi, dacă organizatorul alegerilor va fi echipa electorală a lui Dodon, consultată de polittehnologii de la Kremlin și FSB. Statul e obligat să le creeze tuturor concurenților condiții egale de acces la alegători. Sau îi asigură condiții numai lui Dodon? Dacă numai lui, atunci să nu ne mai numim republică.

Pe lângă faptul că încalcă în mod cinic Constituția, că se pretinde, uzurpând puterea, „tătucul” moldovenilor, Dodon are o capacitate uimitoare de a minți. El minte precum respiră. Și aceasta nu mai e doar o chestiune de bun-simț. Unele minciuni ale lui frizează crima și diversiunea. El a declarat, de exemplu, că de decizia magistraților Curții Constituționale privitor la împrumutul Moscovei va depinde plata salariilor și pensiilor începând cu luna mai, că Rusia a venit prima în ajutorul Republicii Moldova pe timp de pandemie, că dacă nu ne împrumuta ea bani, nu vedeam ajutor financiar nici de la FMI și UE. Modul în care Dodon și premierul-marionetă se raportează la România și UE în general, unde se duc 2/3 din exporturile Republicii Moldova, nu mai seamănă a politică externă „echilibrată”, ci a diversiune prorusească.

Fiindcă veni vorba, un ilustru „strămoș” de-al nostru a pățit-o atentând la principiile republicane. E vorba de augustul Iulius Cezar, împăratul roman, firește. Apărând Res Publica Romana, împotriva lui a conspirat până și un prieten și discipol al său, faimosul (prin intermediul lui Shakespeare) Brutus, fiind și el printre senatorii care l-au atacat pe Cezar.

Pe vremea ceea „soluțiile”, vorba lui Dodon, erau mult prea radicale. În cazul nostru lucrurile se rezolvă mult mai simplu, prin vot. E nevoie doar ca deputații PD să țină la Res Publica Moldova, la valorile democratice și europene, atât de tare pe cât senatorii romani țineau la Res Publica Romana.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Laure 17.05.2020 16:54

Buna, Scriu pentru a vă informa că oferim împrumuturi private la o rată a dobânzii de 2%. Vă putem împrumuta să faceți afaceri, să gestionați o fermă sau orice doriți să faceți ca proiect. Contactați-ne direct prin e-mail: (sduplens@gmail.com) Salutările mele cele mai bune

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md