05:42:42 19.07.2019
 
Stiri

Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Opinii 18.05.2018 09:19 Vizualizări4186 Autor: Nicolae Negru
Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Semne diacritice

Deși niciun concurent electoral nu crede în sondaje, respingându-le ca instrumente de dezinformare a alegătorilor, toți le folosesc atunci când le convine. În ultima vreme, tabăra PDA-PAS face presiuni (eufemistic vorbind) asupra candidaților unioniști ca aceștia să se retragă din cursă, în folosul lui Andrei Năstase care ar avea șanse mai mari să treacă în turul doi. De unde știu ei că șansele liderului PDA sunt mai mari decât ale lui Condreanu și Munteanu, de exemplu? Din sondajele pe care le blamează că ar fi creații de-ale lui Plahotniuc.

Trecând peste faptul că până acum ambii au fost scuipați dinspre PDA, numiți „râsuri” și marionete oligarhice, (ceea ce mai demonstrează cât de bun „strateg” este Năstase și consilierii săi), nu vă pare bizară, chiar schizofrenică intenția de a-i învinge pe candidații lui Plahotniuc cerșind ajutorul altor „canidați ai lui Plahotniuc”, folosind „sondajele lui Plahotniuc”? Sau platformiștii nu cred ei înșiși ceea ce spun? Și dacă tot apelăm la sondaje, cel care ar trebui să se retragă e Năstase, nu Condreanu, căci, conform sondajelor, Codreanu are șanse să-l învingă în turul doi pe I.Ceban, iar liderul PDA ar pierde în fața reprezentantului PSRM.

Și dacă PDA ține atât de mult să nu lase Chișinăul în mâna lui Plahotniuc, nu e paradoxal că liderul PDA a fost împins să-și anunțe candidatura înaintea PAS-ului, al cărui eventual candidat, Maia Sandu, avea, după cum arată toate sondajele, mult mai mari șanse să fie ales primar, deși stă cu siguranță mai prost la capitolul loialitate și încredere din partea nașului lui Năstase?

Era logic ca PDA să fi încercat o coalizare a forțeleor „antioligarhice” înainte de a-l propulsa pe Năstase pe poziția de candidat la funcția de primar al Chișinăului, dar se vede că propulsarea lui Năstase era mai importantă decât identificarea unui canidat antioligarhic comun, care era puțin probabil să fie finul lui Victor Țopa, fostul partener de afaceri al lui Plahotniuc la Victoriabank. Barometrul Opiniei Publice relevă că Năstase este în top la capitotul lipsa de încredere din partea alegătorilor, dar sondajele nu contează, dacă cifrele nu ilustrează ideile noastre, nu-i așa?

Plahotniuc pare să fi procedat mai simplu, dar mai eficient (ne spun aceleași sondaje), pregătind discret un candidat care să poată câștiga simpatia majorității chișinăuenilor. Victor Țopa însă s-a condus de cunoscutul principiu autohton „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, înaintând un candidat netestat, fără experiență managerială, dar care să-i fie fidel și să continue „lupta antioligarhică” până în pânzele albe.

Sondajele îi derutează și pe unii alegători care, iarăși paradoxal, le contestă. Un „mare” frontist și unionist, supărat că nu a fost acceptat în echipa PUN, anunța în ultima vreme, pe Facebook, că va vota cu Munteanu, dar, ca să nu irosească votul, a schimbat macazul spre Năstase, văzând rezultatele acelorași sondaje „trucate”. Nu e singurul pe care sondajele lui Plahotniuc l-au determinat să pună batista pe țambalul unionismului și să migreze spre cel care a aruncat batista pe țambalul integrării europene. Un alt unionist îi îndeamnă pe unioniști să apere „ultima redută” a democrației și să-l voteze pe Andrei Năstase, deoarece Unirea mai poate aștepta.

Dacă nu credem în sondaje, să nu credem până la sfârșit, nu selectiv, cum îi convine cuiva. Un candidat unionist ar putea fi și un bun apărător al democrației, mai bun decât un candidat împins de un grup de oameni de afaceri, animați de sentimentul răzbunării pe Plahotniuc. Cu tot regretul pentru soarta și problemele lor, Primăria Chișinăului are alte atribuții. Noi trebuie să votăm candidatul care credem că merită să fie votat, care considerăm că va fi un primar mai bun decât Chirtoacă, inclusiv Constantin Codreanu, dacă nu este eliminat din cursă, și Valeriu Munteanu, dacă nu ne sperie Ghimpu din spatele său. Nu sondajele, oricât de corecte ar fi ele, ci alegătorii determină rezultatele alegerilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 18.05.2018 11:52

-Je suis Plaha Cocainatorul, sodomitul, traficantul de carnuri, organe, arme, droguri. Je suis criminalul, bufonul Ocultei, satrapul, dezmatatul, sfertodoctul, inconjurat de jododvi de import si de slugosi, gen marLeanca. Pe cine sa vomati? Hai, blegilor, sarantocilor, prostilor cu drept de vot, hai pi cur main Silva (in trad. jigodie primara), ca e neagra si flocoasa, ticaloasa, suleroasa, Plahoitoasa! Hai cu totii pi zmeoaica Silva, ca cum neatarnata, ca cand ne-pd-rasta, insa e mare mincinoasa si penala, demna de bulau, ca si mine. Hai pi Silva! Pentru unii Muma, pentru ceilalti Ciuma! Demi Moor cu morcovu-n cur! hai pi Bradu! De departe copac inverzit, dinauntru lac imputit! Je suis Plahoit! Je suis Vlad Tzeuitorul, tatucul si maestrul, mirul si profetul intr-ale prostirii, belirii, imbrobodirii. Daca voi, nespalatilor, nu ma vreti pe mine, Cel mai iudit dintre pamanteni, eu va vrea, prostilor cu drept de vot! Dau pomene, dau tot, tot si voi frauda, si va voi incaleca, si va voi scuipa pe voi toti, prostilor cu drept de vot. Imi bag picioarele in UE, in voi toti, prostilor cu drept de vot! Hai pi Silva, ca e neagra si flocoasa, exact Muma -Padurii (Silva)! Je suis Plaha! Aberez, blufez, manipulez, handicapez, tembelizez, denigrez, linsez si ma Cocainez!

D. Munteanu 18.05.2018 12:21

Artiolelel lui , N. Negru devin tot mai în stilul CGB-ist, conținând scopuri voalte de a deruta lumea. Folos de la articole lui e cum e otrava pentru ceai. Se vede că el pimește lecții de la P. Bogatu(fostul соратник a lui Iu. Roșca), nu se știe dacă primește și bani ca Bogatu. Vom tări și vom vedea pentru că mai devreme sau mai târziu - timpul își ”onorează” eroii și îi scoapte la vedere așa cum apare păduchile în frunte.

Vasile Fratea 18.05.2018 12:34

Spunându-ne cu cine să nu votăm, N. Negru de facto face un serviciu se știe cui. Dacă o face dintr-o eroare, Dumnezeu să-l judece. Dar, dacă o face cu aceași scop ca și prietenul său, P. Bogatu, tot Dumnezeu să-i facă ”dreptate”.

Liber-Grup 18.05.2018 15:28

Nu-i dăm aprecieri lui A. Năstase, dar îi dorim succese pentru că este cel mai murdar atacat candidat. Iar domunl N. Negru dacă în prag de alegeri tăcea- rămânea filosof. Dar așa devine o pușlama.

Tabac 19.05.2018 10:10

Sunteti un personaj obscur, orbit de ura si resentimente. Cand nu ati mai incaput la Jurnal, ati devenit alunecos, ambiguu. Ca si bogatu, dealtfel. Tabac Alexandru

D. Farcaș 19.05.2018 14:44

Așa zisul stat Republica Moldova totodeauna s-a remarcat prin ”intelectuali” care după un os se pot tăvăli și în noroi, și o fac foarte ”profesionist”, lăudând cu patos și motivat noroiul. De aceea Moldova nu e stat, ci un teritoriu cu o populație rătăcită. Există riscul că și Chișinăul va fi pierdut. Iar promotorii acestei pierderi vor fi ”intelectualii” patrioți V. Munteanu, C. Codreanu, M. Ghimpu, V. Pavlicenco,etc., cât peronaje ca acest N. Negru, nemaivorbind de indivizi ca P. Bogat ș.a. de teapa lui. E trist, și mai mult decât trist.

Cael 22.05.2018 15:53

Dle Negru, nu atrageți atenția la comentariile care vă denigrează fără argumente; la ei - la PPDA - dacă nu-l lingi într-un loc pe Năstase, ești automat în buzunarul lui Plahotniuc.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md