03:41:33 05.03.2021
 
Stiri

Moscova se răzbună pe Plahotniuc?

Opinii 08.12.2017 09:19 Vizualizări6131 Autor: Nicolae Negru
Moscova se răzbună pe Plahotniuc?


Semne diacritice

Ce-a fost mai întâi: dosarul de urmărire penală împotriva lui Plahotniuc, deschis de procurorii ruși sau legea împotriva propagandei (ruse), adoptată de legislatorii moldoveni? Proiectul respectiv a fost înregistrat în iunie 2017 și părea că majoritatea parlamentară uitase de el, scoțându-l din sertar și adoptându-l rapid, în două lecturi, pe 7 decembrie, exact în perioada când presa rusă a scris că cetățeanul V.G. Plahotniuc este dat în căutare de o judecătorie din Moscova. E adevărat că ceva mai înainte, Iurie Leancă, vicepreședintele Parlamentului, anunțase, la TVR Moldova, despre adoptarea, până la finele anului, a legii privind protecția spațiului informațional și lupta cu propaganda rusă.

Reputația procurorilor ruși nu exclude faptul că ar acționa la comandă politică, ne obligă să privim cu prudență la demersul lor. Atunci când pornești împotriva cuiva un dosar de urmărire penală pentru uciderea, cu „cruzime deosebită”, a mai multor oameni, din motive „de ură politică, ideologică, religioasă, națională și rasială”, fără a prezenta un minim de detalii lămuritoare, este evident că nu mizezi pe credibilitate, ci pe „tradiția” suspiciunii care spune că „nu iese fum fără foc”. Uneori iese, când e vorba de manipulare și propagandă. Exemple câte vrei. Nu au difuzat televiziunile ruse că voluntarii ucraineni ar fi răstignit un copil de 6 ani în Slaviansk, în 2014? Așa că a-i atribui unui personaj odios niște asasinate din motive de ură politică, ideologică, religioasă sau rasială e o nimica toată pentru Kremlin. Important e să pară cât mai oribil, să-i bage în sperieți pe cât mai mulți cetățeni creduli.

Cei care se bucură și triumfă în legătură cu acțiunile procurorilor ruși împotriva lui Plahotniuc ar trebui mai întâi să-și pună și să răspundă la niște întrebări elementare: cine sunt persoanele din afara Rusiei (din Republica Moldova, probabil?) omorâte din motive politice, ideologice, religioase, naționale sau rasiale? Unde și când, în ce împrejurări au fost ucise? Până atunci, bucuria lor, dacă nu e complicitate, e prostie și lipsă de profesionism. Antipatia, ura față de Plahotniuc nu trebuie să ne împiedice să ne facem cum se cuvine meseria de jurnaliști.

Și nici prezumția nevinovăției nu a anulat-o nimeni. Chiar dacă Plahotniuc ar fi avut relații cu gruparea „Solnțevskaia”, după cum afirmă unii „plahatniucologi” din anturajul foștilor săi parteneri de afaceri, fără a prezenta vreo dovadă, mai este mult până la omoruri din motive de „ură politică, ideologică, religioasă, națională și rasială”. Prezentarea oricăror detalii este riscantă pentru procurori, căci detaliile pot fi verificate, analizate și pot scoate la iveală minciuna.

Acțiunea Moscovei pare să fie continuarea cu alte mijloace a „interviului” de la Jurnal TV cu criminalul Vitalie Proca. Dacă justiția rusă este atât de principială și echidistantă, reacționând la „dezvăluirile” lui Proca (cum consideră unii), de ce nu reacționează la declarațiile bancherului Gherman Gorbunțov, care spune că Renato Usatîi este cel care i-a dorit moartea și a comandat să fie ucis? Nu era logic să-i fi fost intentat un dosar penal și lui Usatâi?

Antiratingul lui Plahotniuc, dar și poziția sa de „coordonator executiv” al majorității parlamentare favorizează provocările, diversiunile de acest gen, care lovesc în reputația guvernării și, implicit, în cursul european al Republicii Moldova. Moscova nu poate rezista tentației de a se implica în afacerile noastre interne, sperând să dea lovitura în alegerile parlamentare din anul viitor.

Totuși, de data aceasta ea călcat peste o linie nouă, pe care nu ar fi trebuit să o calce, căci riscă să se demaște. Posibil, nu-și mai poate reprima iritarea, furia, i s-a umplut paharul răbdării, fiindcă, după un șir de acțiuni enervante, actuala guvernare a Republicii Moldova atentează la ceea ce are Rusia mai prețios, la principalul ei produs de export, la brandul propagandei ruse. Moscova a reacționat cu stăpânire de sine atunci când Chișinăul l-a umilit pe Rogozin, închizând ușa în fața lui, dar nu poate suporta să fie oprite și întoarse din drum „știrile” ei, lovind mașinal.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Inga 08.12.2017 09:49

Sigur ca se razbuna. Nu le convine la magari ca Plahotniuc vrea sa alunge armata din Transnistria, vrea sa interzica propaganda rusa si cel mai important, nu le convine ca acesta colaboreaza cu americanii.

Spencer 08.12.2017 09:49

La sigur că se răzbună, la câte le-a făcut Plahotniuc, începând cu anihilarea Laundromat-ului și terminând cu legea antipropagandei, degrabă au să încerce și să-l lichideze fizic.

Mihai 08.12.2017 09:51

https://telegraph.md/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%83%D0%B4-capturat-sau-cum-usatii-si-patronii-sai-de-la-moscova-il-credibilizezea-pe-plahotniuc-in-occident/ Iată ce tine de dosar!! Sau căutarea internațională care nu exista . Rusia ne pierde, evident ca va reacționa.

andrei 08.12.2017 10:02

Dacă le închide propaganda , idee n-am cum se va putea răzbuna. doar să își oblige câinii să latre mai tare

Elena 08.12.2017 10:09

Evident ca Rusia lupta cu Plahotniuc, acesta a decis sa ajute la integrarea Republicii Moldova in UE si asta ii deranjeaza pe rusi, ei nu vor sa ne scape din zona lor de influienta.

Artur 08.12.2017 10:15

AE clar acest lucru ca buna ziua,mai ales că astfel persoanele din Moldova interpuse de Putin să preia conducerea, prin lupta cu propaganda vor scădea considerabil în sondaje.

Dragos 08.12.2017 10:43

Stimate dle Negru, oare nu este clar ca Pegra incearca sa faca Precista din Talp-iadului (desantatul, traficantul, asasinul etc Plaha). La urma urmei, aceasta fiara salbatica, chiar daca a uzurpat tot ce misca-n asta tara, nu este totusi tara. Pana la urma, prostia si crimele se platesc. Ar fi trebuit ca macar un procurer din RM sa-l ia de ceafa si sa-l scuture, astfel incat sa-si aminteasca toate crimele savarsite. Pana la urma, Plahoit va sucomba laolalta cu partizanii sai pd-rasti si nu numai. E ridicol ast paduche-lat din fruntea astui stat uzurpat. E un panda jegos care se ia la tranta cu ursul furios. Obs-curul interlop pradalnic si ucigas a traiat ca un caine si va zdohni in obscuritate. Cu certitudine, il macina o teama insiduoasa. Or, viclenia vulpii nu are sorti de izbanda fata de puterea leului...ursului Siberian. Pentru el, potentatul criminal, hartuitorul si impostorul, batalia s-a incheiat. Si asta se vede din diclaratiile ciracilor pd-rasti. Declaratii-baliverne care se reduc doar la: sariti, lume, Plaha este victima! te buseste rasul, zau asa. Daca Plaha este icoana (preacurvioasa!), sa dea in judecata FR. Dar Plaha este un asasin las. E ca borta in cur. Ca Yaska Arafat. In cazul razboinicului si penibilului Plahoit, e de ajuns un bobarnac penal si gata! In aceasta penibila clipa a adevarului, perfidul, perversul si incoltitul criminal Plaha isi da seama ca nu e bun nici de sapun. Soarta impuscatului Nicolae il asteapta...

Victor 08.12.2017 11:06

Rusia a primit mai multe palme de la aceasta guvernare si e normal ca va reactiona agresiv.

Dragos 08.12.2017 11:07

Bumerangul si-a gasit, in sfarsit, lansatorul care si-a stupat urmele crimelor, ca pisica kkatul, numai ca putoarea a ramas. Blestemele fetiscanelor violate, snopite in batai, strangulate sau sparte cu cutitul, l-au ajuns din urma. Matuska il loveste, iata, pe fiul sau adoptive, ca un tir in plina viteza. Or, Maica Russie are memorie de elefant. Tonul Farmazoanei Rasiste suna a moarte. Ar fi dorit calaul Plahoit sa moara ca un martir, dar va pieri ca Iuda. Sau sugrumat, sau ciuruit, sau otravit, sau iradiat. Dovada ca Iuda Plaha nu este puternic, ca e un rechin in agonie, este aceasta "lege" care are drept scop fraierirea occidentului. Numai ca europenii nu cred in scancetele si scrematurile Pegrei plahoide, iar americanii sunt prgamatici...Se spune ca frica apare obsedant oamenilor ajuns in pragul mortii. Il pandeste si pe bossUlinici? Plakhatnykov etc. Il pandeste si pe el Doamna cu coasa. Din dorinta de mai bine, ii uram tumori maligne si o casa vesnica din patru scanduri si niste cuie in cimitirul pentru javre.

Dragos 08.12.2017 12:19

Marele pitic, Nebunul s(t)atului, tiranul Plahoit, a crezut ca poate invarti pe degete si pe muscali, asa cum i-a invartit pe hoholi. Dar intrigile sale si ocaua mica au dat gres. Acum isi va plati duplicitatea si tirania. Va suferi pedeapsa cu moartea. Nu va scapa de securea Hydrei bicefale din Piata Rosie. Bine-ar fi sa atarne canalia ca in starv descapatanat in PMAN. Cu inscriptia de rigoare: Scuipati aici!

Petru Arnăut 08.12.2017 13:16

Domnule N.Negru, încerc să fiu de acord cu Dstră cu atât mai mult că e de notorietate faptul că copnducerea Rusiei ne ”iubește” foarte tare. Dar, nu reșușesc, pentru că ar mai trebui să elimenăm o nedumerire (întrebare): Pe timpul când M. Ghimpu era Președeinte al Parla,emntului și Președinte interimar al RM, el a fost numit de factopri importani ruși ca fiind cel mai mare dușman al Rusiei. Și prestația lui M. Ghimpu a fost și este una anti-rusească. Dar, ca să vezi, el nu „s-a pricopist” de o așa atenție din partea organelor de drept ale Rusiei.

Gică 08.12.2017 15:07

..având în vedere cele expuse de dv.să credem că deși Plathoniuc se afla până în prezent.. în relații bune cu Kremlinul..să fi stabilit Putin prin agentura bine pusă la punct.. că a fost dezlegare de la el.Dacă aesta să fie motivul..este posibil ca situația regională să sufere schimbări radicali prin denclașarea uni conflict militar..ținând cont și de înghețul cu Transistria?

Mihai 10.12.2017 19:26

Despre "legaturile lui Plahotniuc cu gruparea Solntevscaia" a fost spus de catre cei de la Interpol,nu doar de unii "plahatniucologi",cum spune acest Negru...Mai zice dansul ca meseria de jurnalist trebuie facuta asa cum se cuvine,dar el tot mai mult se transforma in avocatul lui Plahotniuc...

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md