12:52:46 24.05.2022
Stiri

Nicolae Negru // Lui Putin i s-a răspuns „Niet”

Actualitate 28.01.2022 09:13 Vizualizări6170 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Lui Putin i s-a răspuns „Niet”


Semne diacritice

SUA și NATO au scris, fiecare în parte, răspuns la ultimatumul Rusiei. Acesta este „Niet”, dacă e să-l rezumăm la un singur cuvânt în limba rusă. Ușa Alianței Nord-Atlantice rămâne deschisă pentru doritori, revenirea pe linia anului 1997 nu e posibilă, Rusia trebuie să-și retragă trupele de pe terioriile Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, suveranitatea și independența statelor nu poate fi pusă în discuție, o invazie nouă în Ucraina va avea consecințe foarte grave pentru Rusia, dar se poate negocia în alte domenii, cum ar fi controlul armelor și măsuri de sporire a transparenței în regiune.

Mingea se află pe terenul lui Putin și toată lumea așteaptă cu încordare acțiunile sale. Au existat voci care au spus până acum că Rusia nu va ataca Ucraina, că nici nu a avut de gând, că ar fi fost în interesul lui Biden să interpreteze cu „isterie” ultimatumul lui Putin, care de fapt urmărește scopul... Aici se poticnește toată lumea, logica lui Putin nu e prea clară, mai ales că cerea răspuns rapid, amenința cu „măsuri” de ordin „militar și tehnico-militar”, cu consecințe „neprevăzute”, dacă SUA și NATO nu îi vor accepta ultimatumul și nu vor restabili în folosul Rusiei sfera de influență a URSS. De ce speria lumea Putin? Doar ca să fie luat în seamă? Dacă se va retrage acum cu coada între vine, reputația sa de tip „dur”, inflexibil, va avea de suferit. El se va face de râs, va fi perdantul unei situații în care majoritatea îl vedea câștigător.

Prestiugiul lui Putin, al Rusiei e în joc. Marea enigmă e de ce Putin a pus un ultimatum pe care până și rușii îl considerau inacceptabil pentru SUA , NATO, UE? De ce a masat trupele la hotarul cu Ucraina, aducând unități și tehnică militară tocmai din Răsăritul Depărtat, de ce a intrat în Belarus, de ce a scos Iskander-urile? Doar ca să sperie Occidentul, să-i provoace pe ucraineni? Să testeze sistemul internațional? Să-l încerce de minte, să-i ridice mingea la fileu lui Biden? Sau Kremlinul scăpase din vedere că la 4 februarie încep jocurile olimpice de iarnă și tovarășul Xi Jinping se va supăra dacă mass-media va fi sustrasă de războiul din Ucraina în loc să relateze despre Olimpiadă?

Agonia postimperială a Rusiei pune la încercare nu numai SUA și NATO, ci și alte state europene, care vorbeau despre inviolabilitatea frontierelor europene, neutilizarea forței militare în disputele dintre state, în concordanță cu Acordul de la Helsinki, despre respectarea suveranității și independenței statelor, oricât de mici ar părea unele dintre ele. S-a văzut că nu există unitate între SUA și UE, în interiorul UE, ba, mai mult, nu există un „mecanism” de descurajare a unui stat-agresor, se improvizează din mers, deși după 2014 a existat destul timp ca să fie gândite niște acțiuni eficiente, convingătoare pentru Putin. Unele state încearcă să-și rezolve problemele economice, energetice, pe seama suveranității altor state, când logica ar spune că ar trebui să vină în ajutorul statului atacat.

Se pare că, într-adevăr, Rusia a reușit să corupă o parte din elitele politice europene, așa încât ele cer „respect” pentru agresor, în loc să-l sprijine pe cel mai slab. Germania a trimis Ucrainei căști, dar a refuzat să furnizeze armament, ca să nu „provoace” Rusia, de parcă aceasta nu e suficient de „provocată”, iar unii lideri germani se opun posibilității ca gazoductul „Nord Stream 2” să fie folosit ca mijloc de calmare a lui Putin, așa încât te întrebi dacă nu cumva sunt finanțați și ei, direct sau indirect, de „Gazprom”, ca fostul cancelar Gerhard Schroeder.

„Am afirmat deja în mod repetat că ţara noastră nu intenţionează să atace pe nimeni. Considerăm chiar şi gândul la un război între popoarele noastre (rus și ucrainean - n.n.) ca fiind inacceptabil", a asigurat, joi, Aleksei Zaiţev, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de Agerpres. Nu era mai simplu, mai convingător să trimită în cazărmi cei peste o sută de mii de soldați concentrați la hotarul cu Ucraina, dezescaladând situația, cum i s-a cerut Rusiei de la început?

Oricum, întrebarea rămâne: de ce a fost nevoie de amenințări, de ultimatum? Nu știe nimeni și, oricât ar părea de surprinzător, s-ar putea să nu știe nici Putin.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Ivan 28.01.2022 09:26

Putin, vrea reimpartirea sferelor de influenta impreuna cu China. Occidentul AR trebui sa refuze participarea la JO. Prea mult isi permit chinezii.

Asa-i 28.01.2022 09:36

Da,Rusia a réusit sa corupa o parte din UE,fapt care o face sa se scindeze treptat(UE),datorita si altor problème inca,care au fost tratate voalat de ani buni.

Vasile 28.01.2022 10:43

Acum si niciodata Rasurile isi va da puterea pe rusine. Asta a facuto Napolion, asta a facuto. Hitler,Ceausescu ect. Asta se va intampla si cu...? Putin!!!

miticu mitica 28.01.2022 12:39

nu este vb doar despre ucraina. strategia rusiei cu pasi marunti, astazi putin prin georgia, maine prin moldova a luat sfarsit. rusia nu mai poate astepta pt ca este in asa situatie care este de neacceptat, de a fi trimisa de administratia biden peste urali si deveni un jucator de talia pakistanului; asadar toate semnele sunt in favoarea big bangului; adica strategic rusia trebuie sa isi puna toate cartile de partea ei; primul semn premergator dupa donbas si crimeea a fost aducerea de trupe de "mentinerea pacii" in nagorno , dupa ce s-au asigurat ca azerbaijanul ii va fi recunoscator rusiei pt ce au castigat; apoi kazahstan cu baikonur, bielorusia cu baltica , urmeaza ucraina cu marea neagra si bineinteles republica moldova cu batul prin gardul romaniei ca doar putin a spus ca vrea bulgaria si romania inapoi; rm este doar o chestiune de timp;

Miticu Mitica 28.01.2022 16:50

https://www.timpul.md/articol/confruntari-armate-intre-doua-foste-republici-sovietice--otsc-organizaia-de-securitate-creata-de-rusia-se-ofera-sa-intervina-169491.html Pe cat batem palma ca intervin pacificatorii si acolo ?

Pricopsitu 28.01.2022 20:59

Dom Negru , nu-ți permite,te rog , nicio naivitate . Oricît de... mica . PUTIN cu ”Rusia lui ” stiu f. bine ce fac, Altii nu știu sau nu vor . ESTE FOARTE PĂGUBOS .

Voila 29.01.2022 21:13

s-ar putea să nu știe nici Putin În fiecare glumă există și un grăunte de adevăr.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md