18:17:18 22.03.2023
Stiri

Nicolae Negru // „Limba moldovenească” și războiul din Ucraina

Actualitate 10.03.2023 09:14 Vizualizări2044 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru // „Limba moldovenească” și războiul din Ucraina


Semne diacritice

Oricât ne-ar displăcea să reintrăm în „apa” acelorași dispute lingvistice, încheiate de mai mulți ani, suntem obligați să o facem din respect pentru cetățeni, ca să nu permitem să fie manipulați de anumite forțe politice proruse, care încearcă să profite de situație, punându-și pălăria patriotică, statală.

În general, cetățenii care au început să se agite după adoptarea în prima lectură a legii privind „românizarea” legislației Republicii Moldova, înlocuindu-se sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”, pot fi împărțiți în două categorii: cei ce opun din motive politice și geopolitice; cei ce se opun sincer, din ignoranță „patriotică”, neînțelegând esența disputei, a dihotomiei moldovenească/ română.

Care dintre aceste două categorii este mai numeroasă e greu de spus, dar prima categorie profită în mod evident de cea de-a doua, ea asigurându-i masa electorală necesară. Minoritățile etnice, în special cele rusofone, pot aparține ambelor categorii. Românofobia „cultivată” în cele patru decenii de putere sovietică este „cimentul” care îi ține împreună. De dragul adevărului trebuie să spunem că o parte din minoritățile etnice, chiar dacă încă foarte mică, acceptă noile schimbări propuse de majoritatea parlamentară.

Ce pare să nu înțeleagă unii cetățeni de-ai noștri e că 1) nimeni nu le ia graiul moldovenesc și 2) că există diferență între graiul pe care îl vorbesc ei acasă și limba literară din școli, de la televiziune, administrația publică etcetera. Ultima nu poate fi numită moldovenească pentru că normele ei de scriere, de pronunție, de ortografiere s-au constituit pe întregul spațiu locuit de români, nu doar în Moldova de peste Prut, ci și în Muntenia, Oltenia, Ardeal, Banat, Maramureș, Dobrogea, Bucovina... Da, limba moldovenească este mama limbii române, după cum spunea Ion Druță. Dar nu e singura, trebuie să precizăm, și nu poate „monopoliza” maternitatea.

Noi, ca basarabeni, nu am putut contribui la limba literară pe care o folosim azi, decât pasiv și prin reprezentanții noștri refugiați peste Prut, căci timp de un secol și ceva, după 1812 până în 1918, în Basarabia nu au existat școli cu predare în limba română și nici măcar în grai moldovenesc, nu s-au scris și nu s-au tipărit cărți în limba noastră maternă, ba chiar și cele tipărite până atunci, care se păstrau prin biserici și mănăstiri au fost arse de Biserica Rusă, interzicându-se și rugăciunile în grai moldovenesc. În această perioadă, limba literară s-a dezvoltat fără participarea noastră. În loc să le fim recunoscători românilor de peste Prut pentru „instrumentul” minunat pe care l-am luat de la ei, noi încercăm să ni-l atribuim și să-i punem alt nume. Nu e frumos!

Am fost salvați de rusificare prin Unirea din 1918, iar după 1944, când rușii au încercat să introducă în școli graiul transnistrean, rusificat în mare parte, nu numai intelectualitatea, ci și țărănimea noastră s-a opus, râzând jenată de noile norme literare. Și avea de ce, ne putem convinge citind ziarele din acea perioadă. Abia după moartea lui Stalin, în circuitul educațional, în mass-media, în procesul editorial s-a revenit treptat la limba română standard. A eșuat doar încercarea de revenire la alfabetul latin, regimul ocupant opunându-se categoric, pentru a păstra măcar o „particularitate” față de limba literară de peste Prut. Timp de 40 de ani, elevilor din RSSM li s-a spus că limba română în haină chirilică este „limba moldovenească”. Victimele acestei minciuni acum sunt considerați „patrioți”. Rusia încearcă prin oamenii săi să legalizeze minciuna din perioada sovietică, recurgând la naivitatea și patriotismul provincial al unor oameni, care nu pot înțelege diferența dintre grai și limbă.

Noi nu scriem și nu vorbim azi în limba lui Grigore Ureche, Miron Costin sau Neculce, ca să-i putem spune limba moldovenească. După 1989, noi scriem și vorbim (sau încercăm) așa cum se scrie și se vorbește la Iași, București, Cluj, Timișoara, după normele aprobate de Academia Română, acceptate și de Academia de Științe de la Chișinău. De ce am încerca să ne însușim ceea ce s-a creat în spațiul românesc și aparține tuturor românilor? Simplul fapt de a construi un stat separat de cel român ne dă dreptul să comitem o falsificare și un furt intelectual de proporții? Un stat bazat pe minciună nu are cum să se consolideze. Cei care umblă cu ideea „limbii moldovenești” din motive „patriotice”, „stataliste” sunt, în cel mai bun caz, niște „idioți utili”.

Cazul nostru diferă de ce al croaților (speculat azi de comunist-socialiști), care au manifestat de prin secolul 19 tendințe de constituire a propriului standard lingvistic, diferit de cele ale sârbilor, în pofida inteligibilității reciproce a dialectelor vorbite în Croația și Serbia. Au existat și eforturi de creare a unei limbi literare comune, sârbo-croate, la care s-a renunțat odată cu dezintegrarea Iugoslaviei. E problema croaților și sârbilor că nu se pot împăca.

Însă cazul nostru e altul: noi folosim aceeași limbă literară, dar, ca și în perioada sovietică, Rusia nu vrea ca noi să o numim cu numele ei adevărat. Ea ne dezbină, vrea să semene în continuare discordie între românii de pe malul stâng și drept al Prutului. Noi de ce ne-am lipsi benevol, de dragul unui patriotism prost înțeles, de un avantaj enorm, de posibilitatea de a ne integra în spațiul lingvistic și cultural comun al tuturor românilor? Ce am avea de câștigat dacă ne-am izola, dacă am reveni, după cum propun unii hiper-patrioți, dar de fapt scule rusești, la alfabetul chirilic? Căci, cu siguranță, după ce vom accepta să-i zicem moldovenească, vom fi presați să trecem la alfabetul chirilic.

Cramponându-se de trecutul imperial, Putin a invadat Ucraina. Pasul întreprins de guvernare este o îndepărtare de trecutul sovietic pe care îl întruchipează Rusia, încercând să ne țină în lumea sa. „Limba moldovenească” este una din redutele ei, Moscova se implică deschis în această chestiune. Există și forțe politice interne, dodoni și voronini care cred că trebuie să ne mișcăm ca racul, spre trecut. Idioți utili sau nu trebuie tratați cu toată seriozitatea, căci sunt periculoși. Ei pot justifica invadarea Republicii Moldova, după cum azi justifică invadarea Ucrainei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Ion 10.03.2023 16:54

Foarte bine punctat că trebuie recunoștiință RO pentru păstrarea și standardizarea limbii RO în organism internaționale (ISO) dar și imensul bagaj cultural construit pe limba RO în secole. Asta în timp ce Basarabia era rusificată și orice activitate în limba maternă era undeva la zero (0).Idioții utili - bine menționat mai sus - sunt instruiți direct sau indirect de Rusia pe rapt cultural. Nu uitați că ne-a trebuit 100 de ani ca noi în Occident să aflăm că Rus Kievean nu are nici o legătura cu Rusia și toata istoria cu ucrainenii și rușii fiind la fel este o făcătură ordinară tzaristo-sovietică. Toate aceste tipare venite din Rusia de asimilare si apoi rusificare imperială prin rapturi au fost grotești - se zvonea prin perioada de glorie sovietică că de fapt basarabenii chiar ar fi un fel de ruși oripilând intelectualitatea basarabeană aia care mai rămasese epurărilor. Făcături ordinare ca și statalitatea RM în afara RO mai nou cică cu UE (și mai puțin cu CSI poate). Niște narative complet false și făcături ordinare și bine comunitatea științifică internațională le demantelează și le aruncă la coșul de gunoi al istoriei și la basarabeni și la ucraineni curând la alte etnii de robi ai rușilor (belarușii?). Cred că ar trebui să se meargă chiar mai departe să se vadă exact dacă Tolstoi sau Dostoievski sau alte figuri ale așa zisei culturi de la răsărit nu și-au furat operle de pe la vreo altă etnie imperialaă duoă care i-au aruncat în Gulag pe indivizi. Cu Rusia nimic nu mai este de încredere acuma după revelațiile ucrainenilor la istorie și cultură și din ce se vede ca atitudine. Puterea trebuie să intre în forță în neghiobimea rurală din RM cu cultura (re educare ca să folosim un termen iubit de idioții utili ai Rusiei de prin RM). Niște troglodiți care ar trebui dați în judecată de fiecare dată când folosesc limba română și o poreclesc altcumva. (mai ales cei din media - arși până la faliment cu probe pe documente internționale iar banii folosiți de academia RO și RM pentru dezvoltarea limbii romăne)

Miticu Mitica 10.03.2023 19:13

Nasule, adevarati ignoranti nu exista. Acei ce apar ca ignoranti al lipsei de diferenta dintre "limba moldoveneasca" si româna tot un substrat politic au. Ei se deosebesc in felul lor de limba dar si cultura româna. Acest fel de a se deosebi ii face sa se plaseze "neutru". Ei sunt "neutralistii" care defapt ascund adevarata lor intentie de a vrea Moldova in alt segment cultural, deci geopolic. Acesti "neutralisti" ce vor sa para nici colo nici colo, nu vor SIGUR IN CULTURA ROMANEASCA, adica intr-o cultura EUROPEANA. Ei nu sunt ignoranti deloc. Intelegem ca minoritatea ruseasca si cea gagauza dar putin si cea ucrainiana isi doresc o cultura slaba moldoveneasca decat una puternica româneasca prin care sa nu se simta "dominati". Aluri de acestia apar si acei "neutralisti" moldoveni fie indoctrinati politic, fie care au comis gafe majore la adresa limbii si culturii române si nu mai au cale de intors precum Batrancea, fie acei moldoveni care se numesc neutrii deoarece au doar una din radacini de cultura româna iar cealalata de alta nationalitate. Adica multi dintre cei ce spun ca au unul dintre parinti de origine romana iar celalt de alta origine. In general este vorba despre mama de alta origine si tatal roman, deoarece limba si cultura nu degeaba sunt numite materne. Dar toti acesti vorbitori de limba "moldoveneasca" daca ii luam dupa reprezentarea minoritatilor nationale sunt maxim 15-20%. Din restul de 75-80 % jumatate sunt tineri ce nu se mai identifica sun nici o forma cu URSSul si limba moldoveneasca, adica 37-40% care sunt "puri" vorbitori de limba româna. Iar dintre ceilalti doar cei mai in varsta se mai se mai identifica cu limba moldoveneasca adica maxim 40 % din 37-40% ceea ce inseamna exact cam maxim 16% din total. Adaugandu-le 15% minoritati ajungem CLAR si IREFUTABIL la 30 % de vorbitori "de limba moldoveneasca" MAXIM MAXIMORUM. Asta reprezinta o ULTRA MAJORITATE DEMOCRATICA. Daca o luam altcumva sunt peste 1,2 milioane de cetateni români care au primit sau au depus pentru cetatenie si care sunt pe cale de o face. Acestia sunt prin nationalitatea lor vorbitori de limba româna. Ultimele sondaje au aratat ca in RM mai sunt 2,4 milioane de cetateni. Deci doar prin posesia nationalitatii românesti si dorinetei de o poseda se ajunge la un 50 % confortabil de vorbitori de limba romana. Acestora se adauga se pare inca 20 % de cetateni care nu au cerut inca nationalitatea dar care par a fi constienti de limba vorbita, si cel mai probabil vor veni sa ingroase randurile cerintelor de nationalitate româneasca. Ceea ce ma face sa cred ca masa celor ce isi doresc nationalitatea româneasca este in constanta crestere si se pare ca de la inceputul razboiului a crescut exponential !!! Daca Rusia si-a dorit o Moldova pe picioarele ei sau sa o impinga catre UNIRE nu mai stiu ce sa cred. Dar se pare ca mai degraba o impinge catre UNIRE. Sau interesul pentru Ucraina este atat de mare incat Moldova nu ii mai intereseaza sau isi doresc Unirea pentru a justifica o rupere totala a transnistriei si poate gagauziei pentru a incercui mai bine Ucraina si a crea un hotar cu o tara Europeana (România). Geopolitica si ratiunea spun ca din ambele motive. Asadar, Rusia se grabeste si isi doreste o UNIRE cat mai grabnica, inainte de terminarea razboiului !!!

Andrei 11.03.2023 11:22

Despre majoritatea celor care se impotrivesc denumirii corecte a limbii in care cetatenii RM scriu si vorbesc de peste mai mult de un sfert se secol, folclorul nostru ia categorisit ca cei mai capabili vorbitori de mai multe limbi concomitentL: limba română, limba moldoveneasca, limba de stat, limba materna, limba natala (sic!), limba comuna.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md