08:06:12 26.01.2022
Stiri

Nicolae Negru // La Bălți, un început

Actualitate 24.12.2021 09:14 Vizualizări3171 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // La Bălți, un început


Semne diacritice

Două au fost cele mai comentate știri ale acestei săptămâni: al doilea tur al alegerilor din Bălți, la care au participat sub zece la sută din alegători, și sondajul SBS Research, finanțat de IDIS „Viitorul”, reflectând unele tendințe previzibile, nu tocmai îmbucurătoare pentru PAS. Sondajul iData, cu cifre mai bune pentru actuala guvernare a trecut aproape neobservat de o parte presei, care a preferat să difuzeze opinia directorului executiv al acestei companii, Mihai Bologan, despre... reprezentativitatea alegerilor din Bălți.

Pe marginea primului sondaj, ne-am expus deja. În editorialul de azi ne vom referi la scrutinul din Bălți. Sigur, legitimitatea noului primar de acolo e viciată, el reprezintă foarte puțini alegători. Fiindcă veni vorba, problema prezenței s-a manifestat și în primul tur, la care au participat 32,79% din alegătorii înscriși în listele electorale. Altădată, alegerile locale cu o participare sub 33% erau invalidate, acum legea s-a schimbat, pur și simplu. Probabil, sunt necesare și alte modificări ale Codului Electoral, așa încât să se preîntâmpine alegerea unui primar cu o participare mai mică decât 10 la sută.

Totuși, bălțenilor nu le-a fost îngrădit dreptul la vot, de ei înșiși a depins să meargă sau nu la secțiile de votare. O parte din alegători au boicotat alegerile, îndemnați de Partidul „Șor”, al cărui candidat a fost eliminat din cursă, pentru că nu a declarat toți banii folosiți în campania electorală, și PSRM al cărui candidat a manifestat solidaritate cu Marina Tauber. PAS și-a retras candidatul din rațiuni etice, iar simpatizanții PAS nu au mers la vot, fiindcă nu le-a plăcut nici Grigorișin, nici celălalt candidat.

Cei care deplâng sincer absenteismul bălțenilor ar trebui să menționeze și aspectul pozitiv al alegerilor din Bălți: faptul că autoritatea electorală centrală (CEC) a exclus din campania electorală un candidat conectat la enorme resurse financiare obținute prin fraudă, pe care le-a utilizat în exces, fără a respecta legea. Privită în contextul acuzațiilor aduse de procurorul general interimar, Dumitru Robu, lui Ilan Șor („escrocherie în proporții deosebit de mari, spălarea banilor în proporții deosebit de mari, crearea sau conducerea unei organizații criminale, delapidarea averii străine și abuzul de putere sau abuzul de serviciu”) eliminarea din cursă a Marinei Tauber pare și mai îndreptățită, e un prim pas în direcția unor alegeri corecte, fără pomeni electorale și folosirea banilor furați. Pot spune „avocații” înfocați ai Marinei Tauber că ea este un candidat independent de sacul lui Șor?

Referința fățarnică la „voința alegătorilor” în acest caz este fie o naivitate, fie o încercare de a menține în viață sistemul putred. Deși deputații PSRM au votat pentru ridicarea imunității deputatului Ilan Șor, pentru a nu se da de gol, boicotul turului doi al alegerilor din Bălți denotă complicitate. Socialiștii se simt cu musca pe căciulă, dosarul Bahamas atârnă ca o sabie a lui Damocles deasupra liderilor PSRM, iar zilele trecute jurnalistul rus Aleksandr Nevzorov a dezvăluit (apud Valeriu Saharneanu) că Rusia a cheltuit 2 miliarde de ruble pentru înscăunarea lui Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova. Firește, cazul Marinei Tauber nu le surâde socialiștilor, căci mâine i se poate întâmpla candidatului PSRM.

E adevărat, instituțiile statului au meritat și unele reproșuri, nu au acționat perfect, decizia nu a fost ușoară, inerția sistemului e încă puternică, dar cu toate acestea putem vorbi despre un început bun. Pentru prima dată putem spune că CEC a urmărit respectarea Codului Electoral, nu în beneficiul vreunei forțe politice, al vreunui oligarh sau grup de interese, ci al democrației. Regulile jocului au fost respectate la Bălți și e problema alegătorilor că s-au lăsat manipulați de cei care au vrut să înșele arbitrul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md