17:10:15 18.07.2018
 
Stiri

Începe sezonul răzgândirii?

Opinii 02.10.2017 09:22 Vizualizări5608 Autor: Nicolae Negru
Începe sezonul răzgândirii?

Semne diacritice

A fost săptămâna când Dodon s-a răzgândit, a făcut un pas înapoi, spunând, pentru Radio „Europa Liberă”, că va promulga legile votate în mod repetat de majoritatea parlamentară, fiindcă îl obligă Constituția. De parcă până acum nu-l obliga. De ce dar declara „sus și tare” că nu le va promulga? Nu-și dădea seama ce vorbește? A trecut prin niște momente de întunecare a minții? Sau l-a convins ambasadorul SUA, James Pettit, cu care s-a întâlnit inopinat, să nu se joace cu focul?

Sau Plahotniuc este cel care exercită o influență calmantă asupra actualului președinte, după cum se vorbește în societate? Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul” și fostul Ambasador al Republicii Moldova în SUA, a dezvăluit, la „Pro TV”, că președintele nou ales i-ar fi făcut o vizită „coordonatorului executiv” chiar în seara când a câștigat alegerile prezidențiale. Dacă se adeverește, aceasta ar explica și subita inițiativă a liderului PSRM de a veni în ajutorul PD și a schimba sistemul electoral. Confirmarea relațiilor „neformale”, deloc egale, dintre Dodon și Plahotniuc, ar pune într-o lumină nouă întreaga scenă politică din Republica Moldova.

Igor Munteanu nu e obligat să divulge sursa informației, care pare să vină din partea unor servicii interesate de discreditarea lui… Poroșenko, președintele Ucrainei, care i-ar fi telefonat în acea seară lui Plahotniuc și ar fi vorbit și cu Dodon, felicitându-l și punându-i niște condiții de colaborare. Nu este exclus ca în spatele „dezvăluirii” să stea Usatâi din umbra mafiei FSB. Efectul reacției virulente dinspre PD și PSRM este invers. Plahotniuc și Dodon ar trebui să prezinte dovezi că în seara respectivă nu s-au putut întâlni, dacă firește informația în cauză, care pare plauzibilă, îi deranjează și doresc să convingă opinia publică de contrariul. Atacându-l pe Munteanu, în loc să-și demonstreze „alibiurile”, „binomul” nu face decât să ne întărească suspiciunea că au sărbătorit împreună o victorie electorală obținută împreună.

Ultima redută pe care zice că o va apăra până la capăt Dodon e numirea ministrului Apărării propus de Guvern. Constituția nu-l obligă să accepte candidatura lui Eugen Sturza, de la PPE, declară semipreședintele. E adevărat, Constituția nu-l obligă, dar îl obligă decizia definitivă și fără drept de apel din 24 ianuarie 2017, adoptată de Curtea Constituțională în această chestiune. Conform Constituției, doar CC îi aparține dreptul de a interpreta Constituția. Prin urmare, nici această redută nu poate rezista mult timp și nu e clar de ce se opune Dodon? O fi așteptând ca magistrații CC să-și anuleze decizia respectivă?

E de fapt ultimul test de „independență” al lui Dodon. Dacă nu-l trece, se poate pune punct istoriei sale atât de enigmatice la început. El se comportă deocamdată ca un cățeluș care nu este conștient de lungimea lesei, crezându-se liber, alergând, buimăcit, în toate direcțiile, până nu este tras înapoi de stăpân.

Și anunțul triumfător al Președinției că Dodon va pleca în curând într-o vizită oficială în Armenia are efectul paradoxal de a scoate în evidență faptul că nu este agreat nici la București, nici la Kiev și că e nevoit să „cerșească” vizite în străinătate, pentru a mima o activitate furtunoasă pe plan extern. E grăitor și faptul că, până acum, niciun șef de stat nu a vizitat Republica Moldova.

O dovadă în plus că declarațiile lui Dodon nu trec prin filtrul rațiunii și al logicii sale sunt panourile pe care a afișat pretinsele realizări de până acum - „exportul în Rusia a crescut de 3-4 ori; susținerea pentru 100 000 de moldoveni în Rusia; mii de locuri de muncă” (citat după agora.md). Pe lângă faptul că nu este indicată perioada acestor „realizări” impresionante și nici sursa informației, cifrele Biroului Național de Statistică indică o creștere a exportului în Rusia de doar 16,7%, în primele șapte luni ale anului 2017.

Dispune Dodon de cifre mai recente decât BNS? „Creșterea” de 3-4 ori se referă la ce? E vorba de tone (a crescut exportul de la 1 tonă la 3-4 tone?) sau de lei? Dacă Dodon se referă doar la câteva produse, lucrul acesta trebuie precizat, - prune, mere, pere? - altfel creăm confuzie, mințim cetățenii. Și cifra de 100 000 de cetățeni moldoveni „susținuți” în Rusia de unde s-a luat? E confirmată de vreun document? Nu cumva a fost suptă din degetul lui Ion Ceban? Și „miile” de locuri de muncă create, fără a cita vreo sursă, denotă un recurs la fantezie, la impresii. Câte mii de locuri de muncă suplimentare au apărut de fapt? 2-3-4? Sau zece-douăzeci, sau o sută de mii? Cifrele BNS demonstrează că numărul populației ocupate în trimestrul II al acestui an este în descreștere cu 2,9% față de perioada respectivă a anului 2016. „Am promis, am realizat”, se laudă Dodon, fără niciun discernământ, tratându-și cetățenii ca pe niște proști.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Dragos 02.10.2017 11:22

In toate domeniile vietii/malastinei politice se strecoara, iata, ochiul nevazut, dar omnipresent al banuielii ca intre fratii-siamezi Roscati de sorginte kremlineza si neo-bolsevica exista o relatie extraordinary de extraconjuga(t)la. Ca o buruiana rea, setea de incest napadeste constiintele acestor frati - doua masti toxice, una-n alta - tainuitori, colaborationisti si perversi. Conspirativitatea e in floare. Ca o molima "vantul rau" al mitomaniei, propagandei, manipularii, Mucles-ului otraveste mintea celor muti si prosti. Tiranul coordonator de mafioti, killeri, gangster, bagabonzi, putori ordinare - cca 100000 - si de Dodon, si de deputati de chiuveta - tiranul Plahoit care a declansat jocul diabolic cu constiintele si cu "marul otravit", crede in semintia-i oarba ca poate disune de sufletele supusilor, holopilor. Dodon joaca pe sarma. Mimeaza. Or, totul a fost prevazut, in detalii. Pentru a rezista si a se cupla pe viata, tiranul barbar l-a clocit si l-a caftanit pe Dodoloaie care se complace in postura de saltimbanc. Dodon-Razgandeanu! Dodon-bufon! Dodon-demagog demential! Dodon-artist de nici doua zambile! Asta e job-ul paznicului de closet presidential. Da, au fost impreuna in data aia fatidica. Cel care poate sa prezinte dovezi este finul Kkandu sau cainele de paza Yaralov. Toti erau prezenti. Si Tanasa era, si Ciocan-itoare era. In Reich-ul fuhrerului Plahoit. Evident, in plina stapanire nazisto-plahotniucista, Dodon a fost trecut prin furcile caudine. Caci, lucru stiut, Maia Sandu a iesit castigatoare. Insa in noaptea aia valpurgica, 13 - data fatidica, telefonul de la Rogozin a rasturnat totul. In fine, Dodon nu Razgandeanu. Dodon este un sclav, un cre(s)tin preacurvios.

Arcadie 02.10.2017 11:42

Dodon incearca s-o faca putin pe seful,insa el uita ca Parlamentul in orice moment il poate demite, pe cind el nu poate demite Parlamentul.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md