15:27:27 24.09.2018
 
Stiri

Împotriva tragediilor anacronice

Opinii 13.08.2018 09:30 Vizualizări3967 Autor: Nicolae Negru
Împotriva tragediilor anacronice

Semne diacritice

Elemente de tragedie antică în condiții moderne. Acțiunea are loc într-un stătuleț eșuat, prădat, de pe linia frontului geopolitic, când pare că tot răul s-a revărsat deja peste capetele cetățenilor săi și cupa răbdării e plină peste margini. Destinul perfid, rău, lovește crunt un tânăr și talentat regizor, jurnalist, respectat și admirat de concetățenii săi, un artist rebel ce combină într-un mod armonios un simț fin al umorului cu o filozofie existențială serioasă. O maladie perfidă îl atacă într-un moment când el începe să cunoască succesul convențional.

Șocată, oripilată de această lovitură ticăloasă, lumea nu se sperie, ci se solidarizează cu tânărul, pe care îl cheamă Viorel Mardare. Ca niciodată, o mulțime de oameni îi sar în ajutor, fac donații pentru ca el să poată urma un tratament costisitor într-un centru medical din străinătate și, în două zile, este adunată suma necesară.

Societatea își face datoria, doar reprezentanții statului păstrează tăcerea. Ar fi timpul ca și ei să intre în scenă. Deși s-a strâns suma preconizată, ceva bani suplimentari nu strică, vor fi necesari. Există mai multe motive care obligă stătulețul Republica Moldova să intervină, inclusiv financiar, întru susținerea lui Viorel Mardare: 1) fiindcă are anumite obligațiuni față de ocrotirea sănătății lui Viorel, pe care nu le-a respectat. 2) fiindcă sistemul de ocrotire a sănătății nu a putut depista la timp maladia, deși cetățenii întrețin – e adevărat, cu chiu, cu vai – un institut specializat în domeniu. 3) fiindcă e vorba de un caz rar, ieșit din comun, de o lovitură cruntă a destinului, care trebuie să determine o reacție adecvată din partea statului. Și nu în ultimul rând, 4) fiindcă un stat normal asigură un tratament gratuit în cazul acestor maladii, 5) fiindcă Guvernul are la dispoziție un fond de rezervă pe care îl poate cheltui în cazuri neprevăzute.

Nu mai puțin importantă este prezența în scenă a unor experți care să-l apere pe Viorel de escrocii din domeniu, aceștia apar oriunde există pacienți pe care îi pot stoarce de bani.

Noi, colegii și spectatorii involuntari ai acestei tragedii, dorim o schimbare radicală a textului. Tragediile antice, produse de forța destinului, anacronice, nu sunt pe gustul nostru. Generațiiile de azi preferă happy end-ul.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md