06:49:47 21.07.2019
 
Stiri

Implacabila rezoluție a Parlamentului European

Opinii 06.07.2018 09:19 Vizualizări5229 Autor: Nicolae Negru
Implacabila rezoluție a Parlamentului European

Semne diacritice

Era imposibil ca Parlamentul European să nu reacționeze la invalidarea alegerilor din Chișinău, indiferent dacă Sandu, Năstase și Cibotaru mergeau sau nu cu jalba în proțap la Bruxelles. Un atentat la sacralitatea alegerilor este o crimă capitală în democrație. Iar pentru niște „vânători de voturi” cum sunt deputații anularea rezultatelor unor alegeri „libere și corecte” e și un atentat la demnitatea lor corporativă. Numărul mare de proiecte de rezoluții – tocmai șase! - la subiectul „crizei politice” din Republica Moldova ca urmare a anulării rezultatelor alegerii primarului din Chișinău e semnul unei implicări emotive a eurodeputaților.

A fost votată cea mai dură dintre rezoluții, propusă de grupul PPE, singurul proiect care cerea Comisiei Europene să suspende nu numai asistența macrofinanciară, ci și cea care merge pentru suportul bugetar al Republicii Moldova. Cu alte cuvinte, s-a urmărit punerea în dificultate financiară a Guvernului Filip, prin reducerea cheltuielilor curente care influențează nemijlocit starea de spirit a cetățenilor în preajma alegerilor parlamentare.

Cu toate că atitudinea Comisiei Europene pare mai temperată, e puțin probabil ca ea să ignore recomandările PE. Șansele ca Republica Moldova să primească până la sfârșitul anului cele 100 milioane de euro promise ca ajutor macrofinanciar sunt aproape zero. Și nu este imposibil, deși mai puțin probabil, să se ajungă la suspendarea suportului bugetar. Va depinde de acțiunile de răspuns ale guvernării la rezoluția PE. Partidele de guvernământ trebuie să demonstreze că o iau în serios și să opereze schimbări urgente în legislație, ca un asemenea caz să nu se mai poată repeta.

Dacă justiția noastră avea o reputație mai bună, deciziile ei nu le-ar fi pus nimeni la îndoială. Aici e veriga slabă a guvernării, care, printre altele, nu și-a îndeplinit angajamentele de reformare a acestui sector și a fost penalizată în octombrie anul trecut, când UE a decis ă nu mai acorde cele 28 de milioane de euro prevăzute pentru însănătoșirea justiției moldovenești. Acum vine lovitura adevărată. Chiar dacă admitem că magistrații au acționat de capul lor sau influențați din afară de niște factori neidentificați, responsabilitatea e oricum a guvernării. Așa că rezoluția PE era inevitabilă.

În actualul context, bravada PD și acuzațiile de partizanat adresate PE sunt ridicole. Nu am ajuns noi atât de bogați încât să nu ne pese de reducerea veniturilor cu 2 miliarde de lei (100 milioane de euro). Grija adevărată nu simulată pentru bunăstarea cetățenilor se manifestă prin îndeplinirea angajamentelor, prin acțiuni concrete, nu prin vorbe și lamentații false. Sigur, rezoluția PE nu e lipsită de încărcătură electorală, unele fraze par luate din discursurile opoziției. Dar nu juca Bruxelles de partea opoziției, inclusiv PD, în perioada guvernării comuniste?

Pe de altă parte, „victoria” trioului „rezistențialist” - Sandu, Năstase și Cibotaru are și un gust neplăcut, căci nu a fost obținută, ca cea a armenilor, de exemplu, prin proteste, ci, în mod „tradițional”, prin plângere la „Poartă”. Rezoluția ar fi fost adoptată și fără prezența lor. În fierbințeala luptei electorale, liderilor PAS, PPDA și PLDM le scapă probabil nuanța jenantă care se conține în bucuria și triumful legat de sistarea asistenței financiare pentru propriii cetățeni.

Reacția anemică a cetățenilor la chemările opoziției ar fi putut să îndulcească un pic pilula amară a PD-ului, era mult mai grav pentru guvernare dacă în stradă ieșeau nu mii, cum se spune în rezoluția PE, ci „zeci, sute de mii” de protestatari, după numărătoarea lui Andrei Năstase. Doar că oamenii nu stau acasă pentru că le place puterea actuală, ci pentru că nu mai cred în nimeni, inclusiv în comitetul „de rezistență națională”. Majoritatea „salvatorilor” de până acum s-au dovedit a fi până la urmă niște profitori. Și, după ce Maia Sandu s-a îmbrățișat cu Andrei Năstase, în spatele căruia stau foștii parteneri ai lui Plahotniuc, nu există nicio garanție că de data aceasta va fi altfel.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2248 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2601 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4719 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3353 Nașa Rusia

timofei 06.07.2018 09:46

100 de milioane se mai amana dar FMI si Banca Mondiala au debursat chair ieri vreo 60 de milioane la pachet cu laude eficienteti guvernului ceea ce este mai important intrucat rezolutia din PE este una strict politica...

pu Timofei 06.07.2018 10:54

”...PE este una strict politica” ? Păi, nu sunt proști europenii, ci prea răbdători: s-au saturat și ei să-i rabde pe guvernanții noștri să facă politică rusească pe bani europnei !

Pro-Rom 06.07.2018 12:50

N. Negru postează articole ca în bancul cu tema păduhilor. Cum n-ai da, păruchile... opoziția se face vinovată. Dar el omite să spună de ce prietenul lui, P. Bogaru,îl slujește pe Plahotniuc, din bună-voință sau pentru câția rginți? Sau, de ce Procuratura Generală a pornit o cauză penală împotriva judecătoarei D. Manole, dar nu pornește împotriva judecătorilor care au invalidat alegerile, doar prejudiciul pentru RM e enorm, nu pentru că nu este un ordin de la BOS? Ori, de ce aceiași procuratură nu pornește urmărire penală pe marginea faptelor comunicate de deputata Bondarenco care a declarat franc că PD-ul ei îi propunea (a se vedea - Plahotniuc) 400 mii Euro ca ea să părăsească PCRM, etc. Răspunsul îl cunoaște foarte bine și N.Negr. În așa caz, cine este el? Iată unica întrebare pe care o iscă articolul lui N. Negru. Deja devine grețos să citești articolele lui, pentru că finalul e acdelași - păduchile, adică opoziția se face vinovată.

Pentru Pro-ROM 06.07.2018 13:11

Pro-Rom, da daca Nastase al tau pe care il lingi adinc nu era sa calce in picioare codul electoral, toata situatia asta nu era sa apara

Ciocana 06.07.2018 15:48

Cuvintele, precum că justiţia noastră n-a fost reformată conform angajamentelor, sună prea blând. Ea n-a fost reformată conştient de către Plahotniuc. Justiţia obidientă asigură funcţionarea ireproşabilă a regimului banditesc şi dictatorial. Având justiţie absolut devotată lui, Plahotniuc nu se teme de nimic. Poate comite orice nelegiuire fără ca să fie pedepsit. Asta se numeşte uzurparea puterii în stat şi este cea mai gravă crimă, exceptând genocidul. Aşa ceva nu trebuie reflectat ca fapt divers şi nu poate fi comparat cu hoţiile Ţopilor, care şi ei l-au ajutat pe Plahotniuc să se întărească prin hoţii şi scheme puse la dispoziţie. Infracţiunile şi imoralitatea Ţopilor nu pot fi puse pe acelaşi cântar cu crimele şi dictatura mafiotă şi devastatoare a lui Plahotniuc.

Al. Dadu 06.07.2018 16:19

Domule N.Negru, prietnul dumitale P. Bogatu deja are fața și gura strâmbă, iar gâtul umflat, fiindcă nu poate înghiți oasele aruncate de Plahotniuc pentru că îi stă în gât A. Năstase și alți lideri ai opoziției. Păziți-vă și Dstră gâtul.

Pristanda 06.07.2018 20:17

Nici-un cuvânt despre DIACOV si MARIAN LUPU constructorii din umbra si pe furis ai actualei strategii a statalismului MOLOTOVENESC ?Domnule NEGRU de ce-i lasati sa stea cuminti si linistiti, ascunsi prin cine stie ce subterane putiniste ? Atentie mare ! Pot sa cloceasca ”raspunsuri ” extrem de periculoase pentru viitorul imediat ! Sunt principalii responsabili pentru situatia in care a ajuns BASARABIA si trebuie scosi la scena deschisă, nu lasati sa acumuleze riposte din tenebrele pernicioasei politicii rusofile pe care au edificat=o pas cu pas de peste 10 ani .

S. Saraev 07.07.2018 11:22

N. Negru atinge subtil, dar semnificativ ”trioul rezistențialist”, plutește, se zvârcolește ca un șarpe, stânge din dinnți, dar omite să recunoască faptul că CORDONATORUL e mama și tata relelelor din Țară, de aceea numele lui e rostit, cum ar spune rușii - до неприличия de la tribuna Parlamentului european și de aceea cu el Moldova nu are niciun viitor. Sau poate N. Negru personal are dividente și un viitor pentru că nu rostește numele ”Plahotniuc”? „.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md