08:03:47 16.07.2019
 
Stiri

Impasul și marea hodorogeală

Opinii 25.05.2018 09:04 Vizualizări4288 Autor: Nicolae Negru
Impasul și marea hodorogeală

Semne diacritice

Rezultatul electoral din 20 mai pare să-i fi excitat peste măsură pe simpatizanții lui Andrei Năstase, speriați de sondajele pe care le considerau false și care nu-i dădeau „Făt-Frumosului națiunii noastre” șanse de trecere în turul doi.

Acum ei constată triumfător că Plahotniuc nu este atotputernic, dacă nu a falsificat alegerile, recită ditirambe, cam răsuflate, dedicate chișinăuenilor, - că ar avea intuiție, că inteligența lor ar fi peste media națională (dar care i-au acordat totuși mai multe voturi candidatului PSRM), și observă cu încântare cvasinaivă o „fisură” în zidul oligarhiei prin care ar străbate un vântișor de speranță renăscută.

Marea schimbare veche

Ni se promite „marea schimbare” (parcă a mai auzit sloganul acesta, nu vă amintiți?), și puțin mai rămâne ca liderul PDA să proclame „Moldova fără Plahotniuc, Moldova fără democrați”, după tipicul anului 2009.

Noi însă nu putem ignora ca „daiștii” o diferență esențială comparativ cu perioada de după „revoluția Twitter”: lipsa entuziasmului popular, faptul că majoritatea alegătorilor, mai cu seamă tinerii, reacționează cu scepticism și neînceredere, că elanul și energia admiratorilor lui Năstase se lovesc de zidul indiferenței, a lehamitei generale. Și de ce ne-am mai îmbăta cu apă rece? Lidrul PDA nu trage în mod evident la funcția vacantă de „salvator al națiunii”.

Ceban este pionul lui Plahotniuc. Dar și în spatele lui Năstase se ascund niște oameni de afaceri, care au realizat cândva scheme ilegale împreună cu Plahotniuc, certându-se apoi, fiindcă nu au putut împărți prada. Și nici măcar nu-i putem pretinde lui Năstase să fie un primar bun, căci a fost votat pentru altceva.

Ideea că partidele unioniste și proeuropene trebuie să-l susțină pe el în turul doi, nu e îmbrățișată de toată lumea. Și nu mă refer doar la liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu. „De ce crezi că trebuie votat Andrei Năstase, dacă tu însuți scriai, și nu fără temei, că el reprezintă interesele unor foști oligarhi din clanul Lucinschi, în dizgrație, care încearcă să-și ia revanșa? Să le spunem oamenilor adevărul: și Năstase, și Ceban nu sunt „salvatori”, ci niște slugi ale unor „moguli” care luptă între ei”, îmi reproșă zilele trecute un prieten. „Observă, pe primele trei locuri se află candidații care au avut la dispoziția lor televiziuni, pentru care s-au cheltuit sume enorme de bani. Năstase e printre ei. Și televiziunea lui, ca și televiziunile lui Dodon și Silvia Radu, a manipulat din răsputeri, în scopuri „antioligarhice”, firește”.

Un rău mare, dar mai mic decât celălalt

De acord, i-am răspuns, dar nu mi-ar plăcea, ar fi dezgustător, insuportabil, să-l văd pe umflatul în pene Dodon umflându-se și mai mult, în cazul în care câștigă Ceban. Andrei Năstase este și el un rău mare, dar mai mic, totuși, decât Ceban.

„Dar Andrei Năstase nu se va umfla în pene, nu va crede că merită personal votul nostru, că alegătorii merg la secțiile de votare de dragul său?, întrebă prietenul meu. „Marea hodorogeală produsă de adulatorii săi după anunțarea rezultatelor primului tur nu te asurzește, îți pare simfonie? Din cele peste 2 500 de cuvinte pe care le-a rostit în discursul său la lansarea campaniei electorale, peste 1 500 erau vorbe goale, fraze pompoase, fără sens. Tu poți să-mi explici, de exemplu, de ce Platforma DA l-a batjocorit atât de mult pe Nicolae Timofti, de ce s-a concentrat cu atâta furie pe demisia celui care era cel mai puțin responsabil pentru furtul miliardului? Poate fiindcă Timofti a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin?”.

„Noi tot schimbăm liderii unul după altul, dar poate ar fi cazul să mai schimbăm și unele principii? Prin neprezentare masivă la secțiile de votare, chișinăuenii le-au transmis politicienilor un mesaj clar: toți sunteți o apă și un pământ. Să te pretinzi „salvator al națiunii” în condițiile unei participări ridicole la vot înseamnă să nu ai simțul ridicolului. Adunând cu chiu cu vai 70 de mii de voturi, Năstase se comportă de parcă ar avea în buzunar 630 de mii de voturi sau, cel puțin, 211 mii ale Maiei Sandu din primul tur al alegerilor prezidențiale în 2016”.

Am ajuns să alegem între două scule oligarhice

„Să presupunem că în turul doi numărul votanților va crește. Dar ei nu vor veni pentru Năstase, ci împotriva lui Ceban și viceversa. Ajungem din nou la o confruntare geopolitică și problema e că, oricare dintre ei ar câștiga, se va comporta de parcă alegătorii l-au preferat pe el personal, pentru lozincile din primul tur, nu pentru faptul că reprezintă, fals sau real, o oarecare direcție geopolitică, un rău mai mic. Chirtoacă, deși câștiga alegerile pentru că întruchipa unionismul și europenismul, nu se comporta de parcă a fost ales pentru că e membru al PL, în semn de prețuire a calităților sale manageriale sublime, dar care lipseau cu desăvârșire? Nu a transformat el primăria în fieful liberalilor, într-un fel de „sală de așteptare” pentru ștabii partidului?”.

Și atunci ce facem în turul doi?, am întrebat. „Asta e: suntem în impas. Am ajuns să alegem între două scule oligarhice. Și trebuie să le explicăm chișinăuenilor acest lucru. Nu să „hodorogim” că ar fi apărut mesia politicii de pe Bâc. Vom merge la alegeri, vom vota, dar nu pentru Năstase, ci pentru ideea europeană pe care i-o atribuim, de voie, de nevoie, în pofida faptului că, de dragul lui Dodon, el a aruncat batista pe țambalul integrării europene”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Gheorghe 25.05.2018 09:34

Negru cu ne(greaţa)lui de poezii... Dacă asta-i place noului şĂf...

Cael 25.05.2018 11:17

Tovarășe Gheorghe, Negru vorbește la temă, cu argumente, nu cu speculații, lozinci ca cei care lustruiesc imaginea PPDA pe la JTV. Logica PPDA e așa îngustă încât să nu priceapă că există oameni care-l critică pe Năstase și nu sunt în buzunarul lui Plahotniuc?

Dragos 25.05.2018 13:27

Impas si hodorogeala, trepidatie, viermuiala si fojgaiala e la G-Bordel-C! Andrei Nastase le-a otravit pohta ce-au pohtit-o cu impoastoarea aia neagra si flocoasa. Ivanuska Duraciok Ceban e un simplu instrument in mainile Nasului Cosa Nostra. Un individ detestabil, impertinent, imbeciloid, santajabil, collaborationist si influentabil. Andrei Nastase este un luptator, un pro-european. Nu conteaza cati si-au dat votul pentru Andrei. Asta e realitatea. Ar trebui, dle Negru, sa va intrebati cum a ajuns "secta" pd-rasta "dogma" nefasta. Cum in individ demential, ros de molii si de vicii spurcate, un degenerat insalubru, paranoic si blindat, un Zero Barat in politica, Zero intelect, moraliceste putred si fizic imposibil dicteaza, dirijeaza, orchestreaza. E un dezastru! Asa a fost Adolf Hitler. Asa este contagiunea VlAdolf Gorgonovici! Iar dezastrul este contagios. Ca jigodia la catea. Scapa doar cei tari. In fine, in loc de binom, ar trebui sa spunem trinom. Plaho-Dodo-SORican! Bineinteles, piticul-marele Tartor Plaho - unul dintre acei monstri nelegiuiti - ii are sub pulana sa pe cei doi vi-rusi, doi mici tartori. Ura Cocainatorului fata de PAS si PPDA este ura fata de UE, PPE, dl Daul. Omul acesta funest, neconvertit la democratie, si-a facut o reputatie menita sa-l inscribe in istorie alaturi de Hitler, Caddafi, Kim-Jong-un, Hussein. Este grav ce se intampla in RMica. Este o crima, este tradare nationala, sa transformi o tara, jefuita pana la ciolane de banda Plahoitului, in spalatorie, in fosa abisala fiscala + bordeluri peste bordeluri. Cu Andrei Nastase edil, banda pd&ps&SORicania nu vor construi Arena banditeasca unde se vor desfata toate jegurile umane, gangsterii, traficantii, criminalii, interlopii...

Ciocana 25.05.2018 15:16

Sunt deacord cu Nicolae Negru, iar suntem puşi în situaţia de a alege din două rele. Acum, însă, lucrurile nu sunt atât de grave. Primarul va fi ales doar pentru un an, după alegerile parlamentare care vor schimba, sper, realităţile din RM. Iar capitala nu putem ceda nici chiar pentru un an mancurţilor şi trădătorilor de neam. Pentru asta trebuie să ne mobilizăm, să ieşim masiv la vot, să-l votăm pe A. Năstase fără exaltări, fără patimi şi idolatrizări. Pur şi simplu pragmatic.

Radu Octav 25.05.2018 17:33

Ideia acestui individ pe nume N. Negru, deși este expusă voalat, e clară, oamenii să nu iasă la vot și să câștige secera și ciocanul lui ..... Plahoptniuc. Atunci N. Negru se va pricopsi și el cu vreo două-trei oase ca și P. Bogatu. Într-un cuvânt, un adevărat PUȘLAMEL.

David 25.05.2018 18:13

Turneul lui A. Năstase prin orașele mari ale României, m-au convins să-l votez. Nu-mi închipui pe Ivan Șioban într-un așa turneu. Cu N. Negru lucrurile deja devin clare, n-a rezistat ispitei de a fi la treucă alături de P. Bogatu. Iar despre „marele” luptător anti-mafie - S. Mocanu, e de prisos de vorbit, deja e prea mic, ca un păduche.

stelu 25.05.2018 19:05

Deja vu... Depasindu-mi reflexul de voma, voi iesi la votul "geopolitic".

Fare 26.05.2018 17:25

Demult nu mai priovesc televiziunile Prime, Canal 2, Canal3, Publika, nici Siteru-rile acestora. Închid SITE-ul lui N.Negru și mai mult nu-l voi deschide. Miroase prea urât.

Mihai 26.05.2018 17:30

Negrisor se crede rege,de vorbeste la plural (noi) despre sine?! Despre sondaje - adica cineva le considera false,dar ele s-au dovedit adevarate? A,Negrisor? Cine ii canta ode lui Filat (cel cu sloganul din 2009,amintit aici),daca nu acest Negrisor si camaradul sau - Bogatu,ajunsi slugi la Plohis intre timp? Nu se uita nimic,Negrisorule,nici ceea ce faci acum nu se va uita...

V. Platon 27.05.2018 15:00

Mi-i jale de acest Negru. Iartă-l Doamne că nu știe ce face. Dar... dacă știe, atunci cine este el?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md