23:35:17 29.05.2020
 
Stiri

Formula Steinmeier, pe dos

Politică 04.10.2019 09:15 Vizualizări4309 Autor: Nicolae Negru
Formula Steinmeier, pe dos


Semne diacritice

Ucraina reintră într-o nouă perioadă de turbulențe după ce Zelenski a acceptat „formula lui Steinmeier” în procesul de reglementare a conflictului din Donbas. Aceasta prevede că Ucraina își recapătă controlul asupra teritoriului ocupat (Crimeea nu este luată în considerare) și a frontierei sale de est numai după ce în regiunile separatiste se organizează alegeri libere și corecte, sub egida OSCE, în conformitate cu legile ucrainene, și li se acordă acestor regiuni un statut special.

Moscova salută gestul lui Zelenski

Criticilor care îl acuză de trădare, Zelenski le răspunde că alegerile nu vor fi organizate decât cu participarea partidelor ucrainene și dacă sunt retrase trupele și mercenarii ruși. Însă aceste condiții mai urmează a fi discutate cu Putin, Merkel și Macron și e puțin probabil să fie acceptate de liderul rus.

Moscova salută gestul lui Zelenski, dar neagă implicarea în recrutarea și întreținerea mercenarilor și, cu atât mai mult, nu recunoaște prezența trupelor sale regulate în estul Ucrainei. Există prin urmare riscul ca Kievul să fie dus de nas, să obțină o reintegrare fictivă a Donbasului, care, în realitate, să rămână sub controlul Rusiei.

Lui Zelenski i se reproșează că, de dragul întâlnirii cu Putin, pentru a-și îndeplini o promisiune electorală, merge la cedări în detrimentul intereselor ucrainene. Moscova nu dă semne că ar fi pregătită cu adevărat pentru restabilirea controlului ucrainean asupra Donbasului și că e dispusă, de dragul integrității teritoriale a Ucrainei, să-și retragă trupele și mercenarii, scrie presa ucraineană.

Parodia ucraineană pe sol moldav

Dacă până nu demult se vorbea despre exemplul prost pe care l-ar prezenta federalizarea Republicii Moldova pentru Ucraina, de acum înainte e valabilă temerea că aplicarea formulei Steinmeier în Donbas, fără retragerea trupelor ruse, face posibilă aplicarea acesteia în cazul conflictului transnistrean. Un „statut special”, cu prezența trupelor ruse în Transnistria, ar fi o parodie ucraineană pe teritoriu moldav.

De fapt, însă, noi suntem înaintea Ucrainei în acest sens, politica „pașilor mici”, cu rădăcini berlineze, este o implementare a formulei Steinmeier pe dos: recunoașterea unor atribuții statale înainte de elaborarea statutului special și înainte de demilitarizarea și democratizarea regiunii. Dodon a și declarat de la tribuna ONU că trupele ruse pot să rămână până la găsirea unei soluții politice a conflictului. (De altfel, prin contribuția lui Andrei Năstase, delegația rusă la APCE a și introdus un amendament la rezoluția propusă de Comisia de monitorizare a APCE, prin care se stipulează permanentizarea trupelor ruse pe Nistru (iar deputații turci, care nu vor să audă de autonomia kurzilor, vor „autonomie lărgită” pentru găgăuzi, în Republica Moldova).

Documentul de la Bratislava

Ce ni se pregătește nouă în realitate știu doar Lavrov și Steinmeier. Ex-premierul și deputatul PD Pavel Filip îi adresează Maiei Sandu o scrisoare în care se referă la un document ce ar urma să fie semnat la Bratislava, unde va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, prin care „se introduce un sistem de garanții în dezavantajul R. Moldova”, se încearcă constituirea a „două entități de drept distincte într-un stat reunificat” și a unui „sistem juridic paralel supranațional”.

Din punctul de vedere al lui Filip, regiunea tranistreană va deveni, în cazul adoptării acestui document, „subiect cu drepturi egale” și va participa „pe principiu de paritate la orice nivel al procesului de reglementare a conflictului”, recunoscându-i-se această calitate la „nivel internațional”, înainte de a fi adoptat statutul special promis de Chișinău. De asemenea, în documentul care se va discuta la Bratilava se prevede, subliniază Pavel Filip, „reconfigurarea mecanismului de accesare și gestionare a asistenței externe”, creându-se un fond nou în care regiunea tranistreană va avea un cuvânt de spus „la luarea deciziilor privitor la liniile de asistență și mărimea fondurilor accesate”. Se propune ca Republica Moldova să accepte, „printr-un document asumat politic”, să consulte „un model al reglementării transnistrene elaborat de alți actori”, se mai spune în scrisoarea citată, adresată Maiei Sandu.

De ce tace Maia Sandu

Dacă un asemenea document există și va fi semnat, Republica Moldova va deveni federalizată de facto, iar elaborarea și votarea „statutului special” pentru regiunea separatistă va rămâne o simplă formalitate.

Maia Sandu, deși promitea, fiind în opoziție, o transparență cum nu s-a mai văzut, tace asurzitor. Se va „disocia” ulterior, post-factum? Se vede că nu întâmplător, întâlnindu-l pe Dodon la ONU, Klaus Iohannis i-a atras atenția să nu se joace cu focul federalizării. Știa el ce știa. Dodon a tăinuit acest moment în relatarea sa despre întâlnire. Lucrurile ticăloase se fac pe întuneric.

Concubinajul politic cu Dodon o obligă pe Maia Sandu și pe acumiști să implementeze ceea ce pune la cale Lavrov cu Steinmeier pe față sau pe dos?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Polilogu 04.10.2019 21:53

De această ...tăcere a primului ministru MAIA SANDU depinde TOTUL ! Ori rămăne la guvernare,ori nu ! Dar , în același timp si... chestia BERLIN - UE ! Va fi o ...gresală cu repercusiuni, sau va fi o victorie a... pumnului în gură ! De aceea intreb toată suflarea basarabeană : CUM STĂM CU GEOPOLITICA ? ESTE SAU NU ESTE ?

sceptic 04.10.2019 23:27

Polilogu, chiar si sa zboare aceasta paparuda ca un dinte stricat de la guvernare, post-factum, mizeria federalizarii va ramine ireparabila, iar ei nu ii pasa, s-a vazut de nenumarate ori. sau o dati jos acum, sau adio suveranitate.

Nicolae 07.10.2019 16:46

Eu cred ca cei din ACUM s-au bucurat ca i-a bagat careva in seama de pe unde au fost invitati uitind sa-si puna si creierul in functiune pe la mese si receptii cind se vorbea cu ei pe ici pe colo. Plini de avantaje acum (relativ la moldovanul de rind) desi multi erau "rupti in cur" de saracie abia citeva luni inainte si infestati de agenti rusi si rusofili nu mai gindesc cu capul ci cu burta probabil. Li s-a spus sa nu se bage cu socialistii fiind totalmente aranjamentul Rusiei in Iunie 2019 (cu acceptul Germaniei care nu doreste o extindere a UE in "lumea rusa"). S-au bagat si a iesit ce a iesit - f. rau mai ales pe termen scurt si mediu (1-7 ani). Pe de alta parte nu cred ca vor vedea banii de la UE (in afara de credite (ca de la FMI)). Reformele structurale (baza granturilor) sunt inca inexistente - doar biziit de tintar dar nimic concret in afara de vendetta politica pe principiul "schimbarea domnilor bucuria nebunilor". Eu cred ca trebuie sa cearna un pic si cu creierele ce promisiuni or fi primit cind au primit si daca au primit. Cu Transnistria subiect de jure in statul moldovan procesul de integrare europeana este desuet ca si acordul de asociere (in fapt acesta este deja oprit datoritat stagnarii "parcursului european"(oprit in 2016 dupa prezidentiale). Ca regula generala in opinia mea RM ultimul lucru care-l vrea este sa discute cu Germania direct pentru ca este ca si cum ar discuta cu Rusia cam in orice aspecte tinind cont ca Germania (implicit UE) au puncte agreate comune cu Rusia unele chiar la baza agreerii constituirii UE. RM trebuie fie sa se desprinda de "lumea rusa" ca Georgia si Ucraina si sa incerce "exceptia" de la joc cum incerca PD dar mai puternic (de exemplu statut al limbii ruse ca in Ucraina de exemplu) fie sa incerce o unire de facto (inca nu de jure) cu RO si sa ia din avantajele UE (i.e adoptarea leului romanesc, integrare adminstrativa (nu politica) etc. si sa faca pasii UE cu RO impreuna ca un fel de "subiect comun". Ultima si nu cea din urma este o unire de jure (politica) care nu cred ca UE si Bucuresti o doreste chiar inainte sa nu fie dorita de vreo 50% din moldovani. (RM este inca infectata de virusul sovietic iar educatia europeana si pro romaneasca este aproape inexistenta in segmentul moldovan). In cele din urma daca nici una din cele de mai sus atunci poate integrarea in CSI sau Eurasia etc. o suna mai bine desi geografic si chiar politic este imposibila. S-auzim de bine !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md