20:40:43 28.09.2020
 
Stiri

Fără geopolitica lor sau de ce trebuie să mergem la vot în turul doi

Politică 01.11.2019 09:38 Vizualizări4486 Autor: Nicolae Negru
Fără geopolitica lor sau de ce trebuie să mergem la vot în turul doi


Semne diacritice

Era previzibil că, după mariajul acumisto-socialist, o parte din alegători își va pierde interesul pentru turul al doilea de vot în alegerea primarului municipiului Chișinău, văzând o asemănare între fizionomiile (geo)politice ale lui Andrei Năstase și Ion Ceban.

Votul lui Andrei Năstase în favoarea Rusiei la APCE e un argument în plus pentru cei care consideră că între candidatul blocului ACUM și candidatul PSRM nu există o diferență principială și nu merită efortul mersului la secția de votare. Năstase nici măcar nu demonstrează că ar putea fi un primar mai bun decât Ceban, iar veniturile sale nu sunt mai puțin obscure decât ale contracandidatului socialist. În aceste condiții, absenteismul pare un pas logic, singurul onorabil în această situație.

Totuși, dacă dăm la o parte dezamăgirile, dacă suprimăm viermele tentației – justificate, trebuie să recunoaștem – de a-l pedepsi pe Năstase și blocul ACUM pentru tranzacția cu PSRM, logica absenteismului nu mai arată fără cusur. Cu sau fără dorința noastră, alegătorii proeuropeni și unioniști se află cu blocul ACUM într-o barcă și nu putem neglija faptul acesta.

Să privim realitatea în față: nu există nicio garanție că pierderea lui Năstase ne aduce vreun câștig politic, nici măcar nu suntem siguri că Ceban va fi un primar mai bun și Chișinăul va fi scos din mizeria de azi. De altfel, nici unul, nici altul nu au fost aleși pentru calitățile lor manageriale, administrative, ci pentru că reprezintă PSRM și ACUM, adică pentru calitățile lor (geo)politice. Printre concurenții lor au fost unii candidați cu potențial mai mare. Probabilitatea ca Ceban și Năstase să fie primari eficienți e cam aceeași, redusă, faptul că unul dintre ei cunoaște mai multe cifre legate de Chișinău decât celălalt nu garantează o prestație administrativă mai bună.

Însă dulceața răzbunării ne poate costa mult. Absentând îl votăm de fapt pe Dodon din spatele lui Ceban. Ca și Greceanâi, care este un spicher formal, „tehnic”, cum s-a exprimat cineva, Ceban va fi un primar de fațadă. Fructul jinduit atât de mult de Dodon va nimeri în sfârșit în mâinile sale, Chișinăul va deveni o jucărie în exercițiile geopolitice, antiromânești, o platformă de demonstrație a ambițiilor sale „prezidențiale”. Absentând de la alegeri, vom consolida puterea lui Dodon și vom diminua puterea Maiei Sandu, a Guvernului. Votând cu Năstase, vom slăbi puțin PSRM, vom repartiza puterea în mai multe mâini, nu o vom concentra în una singură.

Și cei 70 de mii de alegători care l-au votat pe Năstase în primul tur seduși de zornăiala sa, de retorica superficială, nesusținută de fapte, de demagogia abundentă, merită să-și vadă visul realizat, să aibă primarul pe care și l-au dorit.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, absentând facem jocul lui Kozak, cel care a conceput alianța ACUM-PSRM, pentru a-i „neutraliza” pe alegătorii proeuropeni și unioniști, a-i scoate din joc. Votând vom demonstra un atașament simbolic, dar nu mai puțin important, față de orientarea vestică, față de România și Europa. Va fi un răspuns pe măsură la pactul Molotov-Ribbentrop 2. Berlinului și Moscovei, care s-au înțeles să facă geopolitică în locul nostru, trebuie să li se spună NU. Fără geopolitica lor. Geopolitica trebuie să o facem noi.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Basarabeanu49 01.11.2019 12:10

D-le Negru, Berlinul și Mmoscova, dintotdeauna,ne-au pus piciorul, în loc să ne întindă mâna. Sunt INVIDIOASE ambele. Nu se pot împăca cu faptul că, suntem MAI VECHI ca popoarele lor.

Grig 01.11.2019 12:11

Domnul Negru, cu toată stima și respectul pe care vi-l port, nu pot vota pentru Năstase nici într-un caz, fiindcă Năstase este un kkt identic cu Ceban - niște gunoaie mizerabile mancurte, profitoare, banditești, inculte, trădătoare de î-mi vine să vomit.

sceptic 01.11.2019 19:17

Guvernul Zinaidei Greceanii a fost mai competent decit parodia Maiei. Pentru tradare, incompetenta, minciuna cu zimbet pe buze si batjocura fata de cetateni, acest guvern trebuie sa-si dea obstescul sfirsit. Mai rau nu are cum sa fie, iar marile procese geopolitice oricum au loc prin deciziile puterilor mondiale. Nu are rost sa-si mai sacrifice oamenii sufletul inca o data pentru o papusa cu ambitii de regina. Regele e gol.

geo 01.11.2019 19:57

SCEPTIC!!! daca tu asa crezi VOTEAZA MA CU RUSII, NU-I NICI O PROBLEMA!! DACA V-AU CALARIT 100 DE ANI CE MAI CONTEAZA INCA 100!!!???? MAI STITI SA VORBITI LIMBA LUI EMINESCU CARE ESTE POETUL VOSTRU NATIONAL!!auzi d-le !!!EL compara MERE CU PERE(GUVERNUL COMUNIST GRECEANII SI GUVERNUL SANDU (1/2 EUROPEAN!!) ??? MAI, VOI SANTETI LATINI SAU SLAVII??? asta e problema VOASTRA!! VOI IATA CA NICI DUPA 30 DE ANI NU V-ATI DESPRINS DE MOSCOVA SI VORBITI ASA LEJER . NU VA DATI SEAMA IN CE PERICOL VA AFLATI??????

Vasile 02.11.2019 10:36

In caz ca PSRM provoaca o criza parlamentara si guvernamentala socot o posibila noua alianta intre ACUM si democratii'' care s-au mai ''democratizat''!!!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md