02:05:05 15.06.2024
Stiri

Nicolae Negru // Eu cu cine votez?

Actualitate 03.11.2023 09:29 Vizualizări3603 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Eu cu cine votez?


Semne diacritice

E întrebarea la care va trebui să răspundă fiecare dintre noi în această duminică din 5 noiembrie.

Alegerile locale sunt, de fapt, două și abordările trebuie să difere, căci spre deosebire de alegerea primarului, ce se face, de cele mai multe ori, în două tururi, alegerea consiliului municipal (raional, orășenesc, sătesc) se consumă în prima zi și, dacă nu cântărim bine șansele echipelor, riscăm să ne dăm votul în van, pentru o listă de candidați perdanți.

În primul tur, putem vota pentru orice candidat la funcția de primar, fără a ne teme că ne vom „irosi” votul, putându-l corecta în cel de-al doilea tur. E adevărat, nu există un prag fix de trecere în Consiliul Municipal, dar un număr mic de voturi îi pot lăsa pe candidații la funcția de consilieri fără șanse de obținere a mandatului respectiv.

Formarea unei majorități și o funcționare eficientă a consiliului este mai greu de obținut în condițiile unei fragmentări excesive, din punct de vedere politic. E de dorit ca alegătorii să țină cont de aceasta și să voteze util, cu echipe având mai multe șanse de a atrage alți alegători. Fiindcă sondajele arată că echipa PAS este una dintre ele, e firesc să ne dăm votul pentru ea, chiar și în cazul în care nu îl agreăm pe candidatul PAS la funcția de primar.

Deși atenția mass-media se concentrează de obicei pe competiția pentru scaunul primarului, alegerea consiliului municipal (raional, orășenesc, sătesc) nu este mai puțin importantă, căci consiliile adoptă deciziile de dezvoltare strategică ale localităților respective. Preferința pentru o echipă de consilieri e de fapt preferința pentru un partid, pentru o doctrină, ideologie sau o direcție geopolitică. În contextul actual, ar trebui să fim foarte atenți, ca nu cumva, amăgiți de promisiunile și calitățile „manageriale” ale cuiva, să deschidem ușa pentru susținătorii lui Putin, pentru adepții războiului și refacerii URSS, pentru forțele antioccidentale.

Având în vedere faptul că, pe la mijlocul lui decembrie, Consiliul European va decide dacă începe sau nu negocierile cu Republica Moldova, ar fi logic să votăm listele partidelor proeuropene, unioniste, ca să demonstrăm că Moscova minte când spune că actuala guvernare nu ar reprezenta voința poporului, că majoritatea cetățenilor nu ar vrea să trăiască în pace și bunăstare ca europenii, ci și-ar dori război, conflicte interetnice, dictatură sub mantaua lui Putin, ca în Rusia.

Aceste alegeri sunt mai geopolitice ca niciodată, căci succesul unui primar va depinde în primul rând de integrarea europeană a Republicii Moldova. Calitățile administrative, manageriale ale unui edil nu îi vor fi de mare folos, dacă Republica Moldova rămâne în zona de influență a Rusiei. De acolo nu au cum veni investiții, ea trebuie să plătească pentru muniții și rachete, iar fără investiții nu e posibilă dezvoltarea satelor și orașelor noastre, decât doar spoiala, cârpeala lor periodică, oricâtă virtuozitate administrativă ar demonstra primarii noștri. Să nu mai considerăm spoiala drept realizare. E consecința lipsei de viziune, iar un primar lipsit de viziune nu are cum să fie un primar bun. Să votăm un candidat a cărui europenitate nu poate fi pusă la îndoială, nu e conjuncturală, nu e o mască pentru a-i aburi pe cetățeni.

Aceste alegeri locale sunt și despre moralitatea și raționalitatea fiecăruia dintre noi. Dându-ne votul pentru marionetele lui Șor, ne solidarizăm cu el și cu Rusia din spatele său, susținem corupția, hoția și războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Profitând de regulile democrației, vărsând sume enorme de bani murdari, amăgindu-i pe alegători cu adaosuri la pensie, cu gaze mai ieftine, cu Gagauzland-uri etcetera, Rusia a pornit, folosindu-se de Șor și Plahotniuc, o adevărată „spețoperație” pentru a bloca cursul nostru de integrare europeană.

Instituțiile statului abia rezistă acestei ofensive fără precedent, ca mijloace, amploare și nerușinare. E o luptă pe viață și pe moarte a statului moldav, numai alegătorii pot înclina balanța, numai ei pot decide învingătorul, spunând „Niet” lui Putin și tâlharilor săi. Datoria noastră e simplă: să nu ne lăsăm prostiți.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md