00:12:17 16.07.2019
 
Stiri

Este Andrei Năstase unchiul Maiei Sandu?

Opinii 09.02.2018 09:19 Vizualizări4868 Autor: Nicolae Negru
Este Andrei Năstase unchiul Maiei Sandu?

Semne diacritice

O săgeată cu vârf nesterilizat la adresa Maiei Sandu a fost lansată de Dumitru Spătărel, de la Tribuna. Din punctul lui de vedere, ezitările Maiei Sandu în chestiunea împărțirii „pe principiul egalității și parității” a locurilor pe viitoarea listă comună PAS-PPDA ar semnala, nici mai mult, nici mai puțin, că ea pregătește o viitoare alianță a PAS-ului cu PD.

În termeni sportivi, un asemenea procedeu se numește lovitură interzisă, sub centură. Chiar dacă ignorăm afirmațiile Maiei Sandu precum că acordul ei cu Andrei Năstase se referă la modul de formare a listei comune, nu și la numărul concret de candidați din partea PAS și PPDA, dl Spătărel știe foarte bine că o împărțire egală, pretinsă de Năstase, ar fi injustă, contrară regulilor, cutumelor politice, nu numai de la noi, ci de oriunde.

Maica Tereza din domeniul politicii

În toate sondajele, Maia Sandu, ca lider, și PAS-ul ca concurent electoral, este mult înaintea lui Andrei Năstase și a Platformei DA, care, de cele mai multe ori, este cotat sub limita pragului de trecere în Parlament. Pot să înțeleg de ce Năstase și tovarășii săi doresc să intre în Parlament pe umerii Maiei Sandu. Dar de ce și-ar dori Maia Sandu și colegii săi acest lucru? Este Andrei Năstase unchiul ei, este ea Maica Tereza a politicienilor de pe Bâc, vrea să transforme partidul într-o întreprindere de caritate politică?

Știu, știu, lupta antioligarhică… Dar nu se poate lupta împotriva oligarhiei într-un bloc în care locurile sunt împărțite cum se cuvine, corect, nu pe criteriul „parității”, ci al „meritocrației”? Să demonstreze PPDA că e de trei ori mai bun decât PAS! Apropos, ar mai insista dl Năstase pe „paritate”, dacă sondajele ar arăta că raportul de forțe e invers, în folosul PPDA?

„Datoria” Maiei Sandu

Întrebarea pe care nu și-o pune dl Spătărel e de ce PAS-ul Maiei Sandu iese, în toate sondajele, mult înaintea Platformei DA, condusă de Andrei Năstase? Unii spun: din cauza că Andrei Năstase s-a retras în favoarea Maiei Sandu în alegerile prezidențiale. De la această ipoteză imposibil de demonstrat provine ideea că Maia Sandu i-ar fi datoare lui Andrei Năstase, că e obligată să-l ia în cârcă.

Dar de ce s-a retras (cu mare scârț și cu mare întârziere, de altfel) Andrei Năstase din cursa prezidențială? Din altruism? Sau fiindcă nu avea șanse, fiindcă Maia Sandu arăta mai bine în sondaje? Și de ce arăta ea mai bine în sondaje? Fiindcă se afirmase ca ministră a Educației și se bucura de mai mare încredere din partea alegătorilor. Oricât și-ar excita acum Năstase amorul propriu, oricât ar critica sondajele, Maia Sandu era preferată de mai mulți alegători, existau și mai există motive de neîncredere față de persoana liderului PPDA.

Dincolo de unele detalii „jenante” (își ținea o parte din bani, cam câte o sută de mii de euro, pe conturile mamei și ale soacrei sale, casa din Chișinău nu era înregistrată pe numele său), Năstase reprezintă un grup de oameni de afaceri, foști parteneri ai lui Plahotniuc, animați de sentimentul răzbunării, iar răzbunarea lor nu coincide întotdeauna cu interesele Republicii Moldova.

Obsesia răzbunării

Doar din obsesia răzbunării, de altfel, putea să apară ideea lui Năstase de a merge împreună cu Dodon și Usatâi, aruncând în prealabil „batista pe țambalul integrării europene”. Aceasta în numele luptei cu oligarhia și corupția, pe care în afara integrării europene nu le poți stârpi. O pauză în mișcarea spre Vest e tocmai ceea ce-și dorește Moscova cu orice preț, ca, la momentul potrivit, să reușească să atragă Republica Moldova din nou sub mantaua sa.

PPDA va avea de câștigat, dacă va forma cu partidele de stânga un „front antioligarhic” în viitoarele alegeri, consideră dl Spătărel. E greu de crezut, dar Republica Moldova cu siguranță nu va avea de câștigat. E adevărat însă că Năstase și partidul său e mai apropiat, mai compatibil cu Dodon și Usatâi, cu partidele lor, decât cu Maia Sandu și PAS.

După „tehnologia” Frontului Popular

PAS și PPDA nu sunt partide „gemene”, cum îi place lui Năstase să repete. Deși au apărut cam în aceeași perioadă, PAS s-a constituit ca un partid european, în mod transparent, inclusiv transparența financiară. PPDA s-a format după „tehnologia” Frontului Popular, ușor de penetrat și de serviciile secrete ruse, și de Plahotniuc, dar și de manipulat.

Cine a convocat grupul de inițiativă numit „platformă”, care a fost criteriul de selecție a membrilor? De ce a fost ales președinte anume Andrei Năstase, venit din Germania, când în grupul de inițiativă erau persoane mult mai cunoscute, ca, de exemplu, Oazu Nantoi, Arcadie Barbăroșie, Valentin Dolganiuc… Cum au nimerit în platformă persoane compromise, dubioase? Cine finanțează acest partid?

Faptul că are relații cu Partidul Popular European nu e o garanție a calității PPDA. Cei de la PPE se lasă ușor amăgiți de cuvinte, ei au mai avut de a face cu un partid de aceeași factură. S-a numit PPCD, condus de Iurie Roșca (cel care, între timp, și-a schimbat, vorba lui Sergiu Mocanu, orientarea geopolitică și arată mai urât, chiar hidos, decât dacă își schimba doar sexul, fără să-și radă barba). Oricine încerca, la vremea respectivă, să semnaleze vreo incoerență, discrepanță în vorbe și fapte, agresivitate irațională împotriva aliaților PPCD din partea lui Roșca, era imediat etichetat kaghebist și învinuit de trădare a idealurilor mișcării naționale.

Admiratorii lui Roșca reprofilați

Astăzi, unii dintre admiratorii lui Roșca s-au „reprofilat” în admiratori ai lui Năstase și-l acuză că s-a vândut lui Plahotniuc pe oricine îl aldmiră pe liderul PPDA mai puțin decât ei. Atacul lui Spătărel asupra Maiei Sandu, fiindcă nu manifestă suficient entuziasm față de alianța cu Năstase, e un exemplu de acest fel. Totuși, îmi asum riscul să spun că, din punctul meu de vedere, decât să ducă în spate un partid eterogen, cu membri „reciclați” din mai toate partidele compromise sau moarte, cu relații obscure în lumea de afaceri și cea politică prorusă sau „statalistă”, legată de FSB și alte servicii secrete ruse, PAS-ul ar face bine să meargă de sine stătător în alegeri. Și lupta antioligarhică nu va avea de suferit, ci de câștigat. Căci sarcina maximă a opoziției proeuropene nu e preîntâmpinarea unei alianțe postelectorale cu PD, aceasta o vor decide alegătorii, ci aducerea în Parlament a unei generații noi de politicieni. Numai așa poate fi învinsă oligarhia.

„Jos Plahotniuc” nu e certificat de integritate

Chiar dacă Năstase va accepta raportul de 1 la 3 (și cu siguranță va accepta), în politică nu întotdeauna câștigi aliindu-te cu cineva. Uneori e mai bine să te disociezi de persoane care nu inspiră încredere deplină. Faptul că strigă „Jos Plahotniuc!” nu e un certificat de integritate și sinceritate, după cum faptul că a lucra la „Jos comuniștii!” nu a fost decât un camuflaj, un preludiu al trădării din partea lui Roșca. Alegătorul trebuie să aibă certitudinea că votează o nouă clasă politică, nu aduce în Parlament niște „cai troieni” antieuropeni, agenți secreți ai Rusiei sau reprezentanți ai unor oameni bogați, supărați pe Plahotniuc că i-a deposedat de zeci de milioane de euro (nu o spun din auzite).

Mai mult, liderului PD i-ar conveni o alianță între PAS și PPDA, care e vulnerabil din mai multe puncte de vedere. În felul acesta va lovi mai ușor în PAS, care poate deveni, în locul PLDM, un concurent real, serios, pentru PD, chiar în momentul când acesta se crede în vârful piramidei, inaccesibil. Calculul lui Plahotniuc e aproape realizat, căci, urcându-se cu insistență, fără demnitate, pe umerii Maiei Sandu, Andrei Năstase nu se va da jos la fel de repede. Asta de fapt a vrut să transmită Spătărel.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 09.02.2018 10:00

E cazul sa spuneti, dle Negru, ca Plahatniuk-balamuc, demn de tumurluk, si partidul sau de criminali, este doar firma sub care se organizeaza subversiunea care sa sa submineaze autoaritatea dnei Maia Sandu. Nu uitati un detaliu foarte important: SORicanul a fost angajat de pd-rast sa urle pe la geamurile PAS. Caci resentimentele Plahoitului odios si asasin impotriva Maiei Sandu sunt alimentate in mare parte de faptul ca a castigat alegerile prezidentiale, dar mai cu seama ca este o personalitate cu personalitate, foarte apreciata de popor si de Occident. Ura lui Plahoit pentru Maia Sandu a imbracat caracterul unei furii ce atinge marginile nebuniei Nebunului s(t)atului ot inGrozesti. Dna Maia Sandu nu va face cardaslak cu Plahotniuk-balamuc. Fiti sigur! Or, cine face cardasie cu paranormalul Argus, moare a doua zi. Pe Ghimpu, de pilda, intelopul Plahoit a izbutit sa-l monteze impotriva lui Filat. Si? A venit acel moment culminant care avea sa-si gaseasca implinirea prin zdrobirea si a lui Filat, si a lui Ghimpotent. In concluzie: loviturile mormantale ale indezirabilului cocainator sunt definitive, astfel incat "vrajmasul" cazut la "intelegere" cu Pegra plahoida, sa nu mai ridice vreodata capul. Plahoit poate sa se alieze doar cu ostirile diavolului din infern sau cu porno-socialistii. Si asta pentru ca puscariabilul PLahoit are un plan, BarbaRossia. Din 2010! Cu Naraskin! Anume atunci Plahamas i-a spus: "Rabdare, gospodin. Cu rabdarea, trecem marea...Neagra, Baltica, Rosie, Moarta"

Albert 09.02.2018 10:00

Aaa iata de unde se stie Maia cu Topii. Un Topa este nasul de cununie al lui Nastase, iar Nastase e unchiul Maiei. Acum devine mai clar cum au ajuns ei sa finanteze PAS.

Efim 09.02.2018 10:11

Nu stiu e unchi sau nu, dar Nastase cu siguranta o trage si pe Maia Sandu sub pragul electoral. Lumeea le-a vazut adevarata fata.

Victor 09.02.2018 11:40

Nastase pare a fi mai mult prostul Maiei, dar nu unchiul sau!

Mihai 09.02.2018 14:07

Au ramas de risul lumii, nici o perspectiva din urma acestor doi politicieni conduși de fugarul Țopa si condamnatul Filat

Vitalie 09.02.2018 15:37

Domnule Negru ,Maia Sandu ar proceda corect , dacă ar merge in alianță cu partide PROunioniste.Ar avea susținere și din partea României.

Mihai 09.02.2018 22:40

La momentul alegerilor prezidentiale,Nastase si Sandu erau la egalitate in sondaje.Daca se retragea Sandu,azi situatia putea fi inversa.Apropos,ar mai fi insistat Negrisor in asa caz pe - "las' sa demonstreze PAS ca e de 3 ori mai bun ca PPDA" si "de ce si-ar dori Nastase s-o aburce pe Sandu in Parlament"? Nu cred! O garantie a calitatii unui partid este,probabil,semnarea unui acord de colaborare cu "Единная Россия" a lui Putin,cum a facut PD,interesele caruia le apara voalat Negrisor,care apare frecvent la tv de stat sau ale proxenetului.Indemnul lui Negrisor (si visul de aur al lui Plohis) e ca opozitia sa fie razletita si sa vina cu cativa deputati in Parlament,care vor face doar figuratie,fara sa aiba posibilitatea de a influenta lucrurile.Daca proxenetului i-ar conveni o alianta PAS+PPDA,atunci holdingul sau nu punea tunurile sale pentru a o distruge! Un anal ist ar trebui sa inteleaga aceste lucruri simple si sa nu spuna trasnai...Interesele R.Moldova nu corespund cu interesele lui Plohis,Negrisor-ule!

Mihai 09.02.2018 22:08

Nu-i sta bine unui anal ist ca d-nul Negrisor sa schimonoseasca numele altei persoane! Dansul nu poate sa nu cunoasca faptul,ca pe editorialistul de la "Tribuna" il cheama D.Spataru,si nu D.Spatarel,cum scrie Negrisor-ul...

Mihai 09.02.2018 23:11

Il intreb pe d-nul Negrisor: cine detine azi controlul total in R.Moldova? Daca raspunsul e Plahotniuc,si luand in calcul ca "autoritatile" n-au de gand sa elucideze frauda bancara,i-au protejat pe cei responsabili si vor sa musamalizeze cazul,oare acest lucru e putin pentru a fi pornit rau impotriva proxenetului? Crede d-nul Negrisor ca daca Plohis ramane la putere lucrurile se vor imbunatati? Cu adevarat proxenetul ne ajuta sa vedem cine si ce reprezinta in realitate...

maia sanduKGB SLUGA ȚOPILOR 11.02.2018 03:21

TRAIAN Băsescu PREȘEDINTELE TUTUROR ROMÂNILOR, O DEMASCĂ ȘI O CALCĂ ÎN PICIOARE pe SLUGA KGB maia sandu: Traian Băsescu a declarat că Maia Sandu este cârpa de șters weceul,SLUGA NETREBNICĂ și NERUȘINATĂ A BRUTEI ASASINE,A GĂLBEJITULUI TĂTARO-calmuc SATANputinKGB. Traian Băsescu: „Putin are doi jucători principali în Republica Moldova. Primul este Igor Dodon și a doua este Maia Sandu. Dodon spune pe față că este pro-rus și că vrea în Uniunea Vamală. Pe când doamna Sandu, sub masca integrării europene, dezbină clasa politică și FACE JOCUL Kremlinului. În loc să recunoască că singura șansă a Republicii Moldova este Unirea cu România, Maia Sandu spune că acest lucru este ireal și imposibil. Și pentru că NESIMȚIREA EI NU ARE MARGINI,ne mai spune doamna că în 1918, unirea a fost făcută forțat, a fost impusă. Doar rușii și pro-rușii nu doresc unirea acestor două țări ROMÂNEȘTI, de frica că vor rămâne fără zona aceasta de influență. Republica Moldova ca stat independent, NU ARE NICIO ȘANSĂ, s-a demonstrat acest lucru. Iar atunci când șeful Maiei Sandu, domnul Vlad Filat, fura miliardul, dânsa adera la PLDM. Acum nici nu vrea să amintească despre acest lucru. Precum nu vrea să-și amintească că este cetățean al României. Sau pledează pentru unire, sau să vină să-și depună cetățenia României. Avem mulți profitori în țară și fără ea.”

maia sanduKGB SLUGA ȚOPILOR 11.02.2018 03:24

@DRAGOȘ: Încă nu ai înțeles cine e maia sanduKGB? Traian Băsescu: „Putin are doi jucători principali în Republica Moldova. Primul este Igor Dodon și a doua este Maia Sandu. Dodon spune pe față că este pro-rus și că vrea în Uniunea Vamală. Pe când doamna Sandu, sub masca integrării europene, dezbină clasa politică și FACE JOCUL Kremlinului. În loc să recunoască că singura șansă a Republicii Moldova este Unirea cu România, Maia Sandu spune că acest lucru este ireal și imposibil. Și pentru că NESIMȚIREA EI NU ARE MARGINI,ne mai spune doamna că în 1918, unirea a fost făcută forțat, a fost impusă. Doar rușii și pro-rușii nu doresc unirea acestor două țări ROMÂNEȘTI, de frica că vor rămâne fără zona aceasta de influență. Republica Moldova ca stat independent, NU ARE NICIO ȘANSĂ, s-a demonstrat acest lucru. Iar atunci când șeful Maiei Sandu, domnul Vlad Filat, fura miliardul, dânsa adera la PLDM. Acum nici nu vrea să amintească despre acest lucru. Precum nu vrea să-și amintească că este cetățean al României. Sau pledează pentru unire, sau să vină să-și depună cetățenia României. Avem mulți profitori în țară și fără ea.”

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md