00:09:32 16.07.2019
 
Stiri

Eșecul major al Guvernului Filip

Opinii 12.02.2018 09:15 Vizualizări4258 Autor: Nicolae Negru
Eșecul major al Guvernului Filip

Semne diacritice

Vă mai amintiți, stimați cititori, de perioada când ne vizitau Merkel, Biden, Barroso, Tusck și alți lideri politici de talie internațională? Nu se va mai repeta prea curând, dar merită să o evocăm din când în când, ca să ne dăm seama cât de mult am regresat. Și nu e vina doar a unui singur politician, toată clasa politică, toate instituțiile statului fără nicio excepție s-au compromis iremediabil.

Nu numai Dodon este ignorat, toată guvernarea actuală este nefrecventabilă. Vizitele lui Plahotniuc în Europa și SUA au avut efectul invers celui scontat, au scos în evidență izolarea sa.

Guvernul condus de Pavel Filip n-a reușit să restabilească relațiile de încredere cu UE, este eșecul cel mai vizibil a doi ani de activitate apreciabilă pe diverse direcții. Ceva nu merge cum se cuvine în relația Chișinăului cu „partenerii de dezvoltare”. Anularea grantului de 28 de milioane de euro, promis pentru reformarea justiției, este un semnal foarte grav din acest punct de vedere. Investițiile străine nu au cum veni în asemenea condiții. Suntem condamnați la subdezvoltare, la întârziere cronică, dacă nu se iau măsuri radicale pentru a schimba situația.

Și nu doar adoptarea sistemului electoral mixt în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția este cauza neîncrederii, a atitudinii rezervate din partea Bruxelles-ului și a Washingtonului față de liderii actuali ai Republicii Moldova. Motivul principal este legat de furtul miliardului, de faptul că nu se demonstrează voință politică pentru a găsi banii furați și a-i pedepsi pe autorii schemei și complicii lor din instituțiile statului. N-a fost recuperat niciun leu furat, n-a fost tras la răspundere niciun procuror, niciun funcționar de la CNA, BNM, Ministerul Finanțelor, Guvern, responsabili de activitatea BEM, iar „coordonatorul” schemei se află în libertate, a fost ales primar, circulă, cu lăutari, prin Europa, dosarul său a fost trimis la Cahul, cât mai departe de ochii presei și ai societății.

Se fac încercări de a modifica legislația în așa fel, încât cei care au furat să-și poată legaliza banii furați și să scape de pedeapsă. Ambasadorul american James D. Pettit se arătat recent alarmat de aceste intenții ale Guvernului: „Acest proiect de lege privind decriminalizarea și amnistierea pentru oamenii de afaceri care încalcă diferite legi, transferul competențelor de la poliție la organele de reglementare este o greșeală care îi sperie pe investitorii străini. Este important ca investitorii străini să aibă încredere că sistemul de aici le va apăra investițiile”, a declarat Ambasadorul Pettit pentru „Tv8”.

Insistența cu care Guvernul promovează proiectele de legi respective, care nu există în statele europene îl contrariază pe dl Pettit:

„Nu există acest fel de proiecte în nicio țară. Ne întrebăm de ce insistă Guvernul în aprobarea unui asemenea proiect, când există diferite modele în diferite țări, conforme standardelor europene?”, se întreabă Ambasadorul SUA, citat de Ziarul NAȚIONAL.

Încercarea guvernării de a simula căutarea miliardului este o nerușinare, o ofensă adusă inteligenței cetățenilor Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Vera 12.02.2018 10:26

Avem crestere economica de 4%, numarul investitiilor a crescut, salariile si pensiile au fost marite pentru anumite categorii de cetateni. Cum atunci sa spui ca guvernul a esuat?

Vasile 12.02.2018 13:16

Proiectul de decriminalizare, elaborat cu sustinereaconsiliului European, sustinut de Banca Mondiala, de Fondul Monetar International și de diverse asociatii de investitori straini, cum poate sa sperie investitorii? Ce denaturalizati?

Polilogu 12.02.2018 14:24

A esuat vizibil , stimata VERA! Mai gandeste-te ! Tot "statalismul" e responsabil de acest esec. Tot el este cel care va duce inapoi la Republica MOLOTOVA.Iar dv/voua nu va vine a crede. Cel mai ilustrativ exemplu e interviul lui MARIAN LUPU , recent dat EUROPEI LIBERE! L-ai citit ?Daca esti un postac platit al PD , te inteleg. Si te indemn sa stai in banca ta ! Sa nu crezi in lozinca lui DIACOV-LUPU- Plahotniuc cu "unrea"peste o 100 de ani ! Care de fapt se reduce la esential DIN GRESALA IN GRESALA SPRE "VICTORIA" FINALA si regasirea in bratele maicii RUSIA !

Dragos 12.02.2018 17:46

Pegra, nicidecum guvernare pro-europeana! Incercarile exasperate ale Plahoitului de a culege roadele PLDM, scrematurile interlopului asasin de a se strecura in lumea notorietatilor politice occidentale, au fost zadarnice. Toti, dar aboslut toti il privesc cu vadit dispret, ca pe o fiara exotica. Toti stiu ca anume acest naparstoc maniac-depresiv a furat miliardul. Toti asteapta ziua cand canalia Plahoit va fi bagat la racoare, in carcera. Da, oficialii occidentali accepta sa faca niste poze, apoi imediat intorc cu o scarbita osetntatie capul. Nu, canalia asta tupeista si lasa - o repugnanta celebritate rimitiva cu toata guvernarea sa instalata ad-hotz nu este bine vazuta nicaieri, fiindca are o rea-credinta manifesta, dar mai ales fiindca adunatura indezirabila - un azil de imbeciloizi ineptocrati si imorali - duce tara dinspre nicaieri inspre niciunde. Acesti pseudodemocrati, acesti farisei pseudo-antirusi, acesti pseudoeuropeni, aceste fosile Nazi-bolsevice - uramsii Vomei nomenclaturiste - inseala doar naivii. O, cocainatorul lor turbat, samodurul samodurilor, regale regilor tenebrelor, bufonul Ocultei, augustul Lucifer pe acest pamant care sfideaza cu obraznicie opinia publica, recomandarile partenerilor de dezvoltare, cand vei fi incatusat, judecat cu celeritate si inchis pe viata? Se spune, in surdina, ca il starnge in chingi frica, caci prea bogat ii este cazierul. S-ar topi poate in lumea larga, dar Oculta nu-l lasa...Nici descreieratii de sus - spinari incovovoiate, cefe plecate, coloane fara maduva - nu-l lasa.

Elvira 12.02.2018 21:22

Asa este, sunt postaci platiti de PD. Veruta, TROLLita, dar stii ca economia Moldovei e la nivelul Germaniei anului 1935, cu toata cresterea economica de 4%, cu tot, sau nu ti-au spus despre aceasta cand ai luat comanda?

Elvira 12.02.2018 21:27

Asa este, sunt postaci platiti de PD. Veruta, TROLLita, dar stii ca economia Moldovei e la nivelul Germaniei anului 1935, sau nu ti-au spus despre aceasta cand ai luat comanda?

I. David. 14.02.2018 18:22

La articolul domnului N. Negru ar mai trebui de adăugat că, delgația Republicii Moldova, ”condusă” V. Plahotniuc, a fost primită în SUA la un ivel foarte jos, de 4 parlamentari SUA, în copndiția când din delegație făceau parte FINU - Candu, el și președinte al Parlșamentului R.M. marele diplomat Iu. leancă, vice-președine al Parșlaemtuluiu R.M. Galbur - ministru de externe. În comparație cu aceștia, Doman M. Sandu a fost primită șiapurtat dicuții cu oficiali înaliți, printre care și asistentul Secretarului de stat al SUA. Iar ortcii aparatului propagandistic a lui Plahotniuc, aiuresc din lipă de creeri despre ”succesurile” guvernării. Ce le-a mai rămas să facă?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md